Cytat(230005 @ 7.10.2009, 21:47:58 )

Jaki błąd zwraca, nikt tu nie jest jasnowidzem / po co po t są dwa slashe?
Nie twierdzę nawet, że powyższy kod miałby szansę zadziałać, slashe to tylko próba escapeowania średnika, a dwa dlatego, że pojedynczy slash to escaping znaków specjanych, podwójny to wartość slasha.
Co do błędu: bez względu na istnienie jakiejkolwiek bazy lub też nie dostaję błąd nieprawidłowej nazwy, bo dla PDO nazwa bazy to 't\', a średnik to tylko separator. Komunikat błędu (oczywiście wyjatek PDOEexc.):
SQLSTATE[42000] [1102] Incorrect database name 't\'
Cytat(230005 @ 7.10.2009, 22:29:56 )

Że niby ten średnik na końcu to część nazwy?

Nigdy bym nie pomyślał, że ktoś tak może nazwać bazę

Piszę małą klasę ułatwiającą łączenie się z bazą danych i pobieranie odpowiednich danych na podstawie schematu, i nie chcę, żeby ktoś za pomocą średnika zrobił mi coś w stylu PHP-PDO-Injection, a wywalać średników też nie będę, ponieważ zwyczajnie może kogoś najść ochota na nazwanie tak bazy danych i już.
Czy ktoś może zetknął się z tym problemem? Utknąłem właśnie w tym momencie, a muszę połączyć się z bazą danych ze średnikiem w nazwie.
PS. Proponuję przeniesienie tematy do działu bardziej odpowiedniego niż przedszkole, skoro nikt nie zna odpowiedzi.... A przecież przedszkole jest takie łatwe, prawda....?