Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak połączyć się z bazą danych, która zawiera w nazwie średniki przez PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mad/
Niestety, nie mogę się połączyć z bazą danych o nazwie 't;' za pomocą PDO, poniższy kod nie działa:
<?
$pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=t\\;', 'user', 'pass');
?>
Jakie jest poprawne rozwiązanie?
230005
Jaki błąd zwraca, nikt tu nie jest jasnowidzem / po co po t są dwa slashe?
jmail
a nie prościej zmienić nazwę bazy i wywalić z niej średnik?
phpion
Cytat(jmail @ 7.10.2009, 22:53:51 ) *

A próbowałeś kiedykolwiek zmieniać nazwę bazy w MySQL?

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/rename-database.html
jmail
jasne.

robiłem backup odtwarzałem jako nowa nazwa po czym wywalałem starą bazę tongue.gif
230005
Cytat

Że niby ten średnik na końcu to część nazwy? biggrin.gif Nigdy bym nie pomyślał, że ktoś tak może nazwać bazę biggrin.gif
mad/
Cytat(230005 @ 7.10.2009, 21:47:58 ) *
Jaki błąd zwraca, nikt tu nie jest jasnowidzem / po co po t są dwa slashe?

Nie twierdzę nawet, że powyższy kod miałby szansę zadziałać, slashe to tylko próba escapeowania średnika, a dwa dlatego, że pojedynczy slash to escaping znaków specjanych, podwójny to wartość slasha.
Co do błędu: bez względu na istnienie jakiejkolwiek bazy lub też nie dostaję błąd nieprawidłowej nazwy, bo dla PDO nazwa bazy to 't\', a średnik to tylko separator. Komunikat błędu (oczywiście wyjatek PDOEexc.):
SQLSTATE[42000] [1102] Incorrect database name 't\'

Cytat(230005 @ 7.10.2009, 22:29:56 ) *
Że niby ten średnik na końcu to część nazwy? biggrin.gif Nigdy bym nie pomyślał, że ktoś tak może nazwać bazę biggrin.gif

Piszę małą klasę ułatwiającą łączenie się z bazą danych i pobieranie odpowiednich danych na podstawie schematu, i nie chcę, żeby ktoś za pomocą średnika zrobił mi coś w stylu PHP-PDO-Injection, a wywalać średników też nie będę, ponieważ zwyczajnie może kogoś najść ochota na nazwanie tak bazy danych i już.

Czy ktoś może zetknął się z tym problemem? Utknąłem właśnie w tym momencie, a muszę połączyć się z bazą danych ze średnikiem w nazwie.

PS. Proponuję przeniesienie tematy do działu bardziej odpowiedniego niż przedszkole, skoro nikt nie zna odpowiedzi.... A przecież przedszkole jest takie łatwe, prawda....?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.