Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon HTML - php od podstaw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blacki
Witam!
Chciałbym stworzyć portal z njusami pojawiającymi się na stronie głównej, artykułami, recenzjami (w przydzielonych do tego działach). Chciałbym, żeby na stronie była możliwość logowania, osoba zalogowana będzie mogła dodawać komentarze, będą moderatorzy i admini posiadający dodatkowe prawa wstawiania njusów etc. Chciałbym też wkleić jakiegoś shoutboxa.
- newsy
- komentarze
- shoutbox
- logowanie/rejestracja

Mam gotową stronę zrobioną w html. Moje pytanie z czego mógłbym skorzystać, aby dodać poszczególne punkty. Od podstaw...

Z góry dzięki, każdemu zainteresowanemu, pozdrawiam winksmiley.jpg
MateuszS
Wystarczy znajomosc PHP, podstawy MySQL (korzystanie z PhpMyAdmin) + troche JavaScriptu do dopieszczenia.

Podstawa - rejestracja/logowanie -> panel
1. Stworz baze danych gdzie bedziesz przechowywal dane uzytkownikow
2. Napisz skrypt rejestracyjny
3. Napisz skrypt logowania
4. Rozplanuj panel dla usera i admina (dla admina inny z mozliwoscia edycji roznych danych)
5. Stworz baze dla newsow i w panelu formularz dodawania
6. To samo z komentarzami, ktorych jak sie domyslam formularz bedzie pod newsem
7. Stworz baze dla shoutboxa i skrypt dodawania wiadomosci do niego

To tak najbardziej ogolnie
blacki
Hmmm ujmę to tak, w sumie tworzenie powyższych funkcji nie jest bardzo trudne jak się spodziewałem. Dzięki szerokim zakresom google znalazłem dużo tutoriali i wiele pomocnych. Ale... no niestety nie wiem za bardzo jak to posklejać w jedno.

Mam gotową stronę indexu.html ze wszystkimi szablonami .css etc... Spróbuję to ugryźć z całkiem innej strony. Jak zrobić z całej tej strony serwis w php - tak jak już wspomniałem, logowanie, newsy... Takie coś na zasadzie "bloga z postami" jako newsy (przy nich komentarze). Można będzie dodawać poszczególne działy w menu kiedykolwiek będzie tgo potrzebne. Hmmm powiedzmy że w stylu cos takiego jak milanos.pl + logowanie użytkowników.

Może wydać się to śmieszne, że od razu od zera chce skoczyć na głęboką wodę, ale próbowałem się rozeznać jakie były by koszta zlecenia takiego projektu, to jak na razie próbuje coś wskórać samemu...

Proszę o pomoc i poradę co w tej sytuacji byłoby najstosowniejsze!
MateuszS
Rozbij te moje punkty na osobne operacje nie powiazane ze soba. Najpierw zrob to co nie tyczy sie uzytkownikow, czyli np newsy. Jezeli tylko admin je robi to zrob sobie w html panel admina, zabezpiecz dostep haslem, i tam umiesc np "dodaj/usun newsa" odnosnik. Po kliknieciu wyskoczy ci formularz ktory wypelniasz i dodajesz newsa do bazy. Potem na stronie swojej dolacz php i wyswietlanie newsa. Nie wiem jak Ci to szerzej wytlumaczyc bo to rozlegly temat jest...

Potem zrob rejestracje, nastepnie logowanie, nastepnie kolejne opcje w panelu uzytkownika i na koncu chyba te komentarze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.