Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Wysyłanie danych do pliku.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikos
Witam! mam pytanie. Mam kod php który pobiera dane z bazy. Wyświetla kilka ofert na stronie. Chciałbym teraz żeby pod każdą ofertą był link do pełnego opisu.
W jaki sposób najlepiej to zrobić? Czy wykorzystać formularz i wysłać dane do drugiego pliku gdzie wyświetli się całość oferty?
Jakie rozwiązanie jest najlepsze?
  1. $kodimprezy=$r['kod imprezy'];
  2. $kodterminu=$r['kod terminu'];

Myślałem żeby pobrać z bazy dwie rzeczy za pomocą których dotrę do konkretnej oferty. I teraz czy przypisać ich wartości do zmiennych i następnie wysłać do drugiego pliku?
Co o tym myślicie?
Larges
hmmm. czy nie tworzysz czasem agencji turystycznej? smile.gif
nikos
Znajoma ma stronę swojego biura turystycznego i prosiła mnie o wstawienie ofert na stronie. Robię to pierwszy raz więc dużo rzeczy nie wiem a dzięki temu forum już bardzo dużo się nauczyłem dzięki za to
Larges
z jakiego systemu korzystasz?
Sart, Merlin, Blue Vendo?
Co wdrażasz?
2. korzystasz z gotowych produktów, ala wyszukiwarka Merlina, czy tworzysz/modyfikujesz własną listę ofert/wyszukiwarkę ofert bazującą na danych z xmlów?
thek
Najprościej jest najlepiej. Każda oferta ma zapewne swój identyfikator unikalny. Stwórz stronę, która jako parametr GET pobiera go i na jego podstawie tworzy stronę oferty. Wtedy będziesz mógł stworzyć link pod każdą z ofert kierujący do pliku z tą ofertą, w stylu: www.domena.pl/oferta.php?id=123 gdzie 123 to identyfikator oferty, o którym piszesz. Oczywiście zawsze możesz się z mod rewrite pobawić i zrobić linki SEO-friendly.
nikos
Cytat(Larges @ 12.10.2009, 09:45:16 ) *
z jakiego systemu korzystasz?
Sart, Merlin, Blue Vendo?
Co wdrażasz?
2. korzystasz z gotowych produktów, ala wyszukiwarka Merlina, czy tworzysz/modyfikujesz własną listę ofert/wyszukiwarkę ofert bazującą na danych z xmlów?

Mam dane przez inna strone w pliku CSV zrobiłem swoją bazę zaimportowałem pliku teraz chciałem je wyświetlić

Cytat(thek @ 12.10.2009, 09:48:21 ) *
Najprościej jest najlepiej. Każda oferta ma zapewne swój identyfikator unikalny. Stwórz stronę, która jako parametr GET pobiera go i na jego podstawie tworzy stronę oferty. Wtedy będziesz mógł stworzyć link pod każdą z ofert kierujący do pliku z tą ofertą, w stylu: www.domena.pl/oferta.php?id=123 gdzie 123 to identyfikator oferty, o którym piszesz. Oczywiście zawsze możesz się z mod rewrite pobawić i zrobić linki SEO-friendly.

Właśnie o to mi chodziło tylko nie bardzo wiem jak wysłać identyfikator a nawet dwa do pliku poprzez formularz?
Larges
Cytat(nikos @ 12.10.2009, 10:03:16 ) *
Właśnie o to mi chodziło tylko nie bardzo wiem jak wysłać identyfikator a nawet dwa do pliku poprzez formularz?

1. <input type="hidden" name="id" value="xxx">

Tak możesz przez formularz przekazać dane ukryte, a później nic tylko odczytujesz dane i odpowiednio wykorzystujesz.
O to chodziło?
thek
Jeśli poprzez formularz to zrób dwa, z różnymi name, jak kolega wyżej podał. Ale uważam, że skoro tylko masz wyświetlić dane już istniejącej oferty to wystarczy zwykły link postaci: www.domena.pl?id=parametr&inny=parametr2
Formularz w zasadzie powinno stosować się jedynie gdy będziesz edytował lub tworzył nowe dane. Do prostego wyświetlania formularz jest zbędny.
nikos
Dzieki za odpowiedzi o to mi chodzilo moze mi ktos sprawdzic poprawnosc kodu
  1. $zobacz=$_GET['id'];
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM wygodne WHERE kod imprezy='$zobacz';")
  3. or die('Błąd zapytania');
  4.  
foxik000000
Jeżeli $_GET['id'] ma być wyłączenie liczbą to dla bezpieczeństwa warto dodać intval();

Poprawiony kod:

1. $zobacz= intval($_GET['id']);
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM `wygodne` WHERE `kod imprezy`= '$zobacz';")
  3. or die('Błąd zapytania');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.