W Lightboxie jak się tworzy galerie w której chce się przeglądać po kolei obrazki, to obrazki muszą miec nazwy typu: image-1, image-2 ... itp.
Czy jest możliwość przeglądania obrazków kiedy nazwy są rózne w stylu: kotek.jpg, piesek.jpg itd.
Bo do tej pory to robiłem w taki sposób, że kiedy użytkownik sobie tworzył galerię z obrazkami i poustawił pozycje (czyli sposób od którego do którego obrazka maja być one wyświetlane) to przy zapisie tej galeri (na serwerze zmieniały sie nazwy tych plików na odpowiednio 1.jpg, 2.jpg ... itd). Moim zdaniem takie rozwiązanie jest beznadziejne.
Załużmy że mam jakas tam galeri i kiedy użytkownik uploaduje zdjęcia na serwer mógłbym przez skrypt nadawać im nazwy w stylu image-identyfikator_z_BD.jpg.
Wtedy te pliki miały by miały nazwy w stylu:
image-1.jpg
image-5.jpg
image-54.jpg
Pytanie tylko czy pokolei mi je wyświetli czy musi być jednak idealna kolejność w stylu 1.2.3... . Jednak przy takim zastosowaniu kiedy użytkownik sobie posortuje kolejność ich wyświetlania w stylu
image-54.jpg
image-1.jpg
image-5.jpg
To skrypt i tak nie wykona je w takiej kolejności.
Moje rozwiazanie jakie stosowałem wyglądało tak wszystkie pliki miały nadawaną kolejność od 1 do n. kiedy użytkownik chciał przesunać kolejnośc obrazków np n na pozycje n-2 to wówczas robiłem to tak że obrazek image-(n-2) był zapisywany jako image-0, po czym obrazki znajdujące sie od pozycji n-2 do na były zwiększane o jeden i dopiero po tym efekcie image-n był zapisywany jako image-(n-2). Ale jak już pisałem takie manipulowanie ciagłą zmiana nazw jest beznadziejnym rozwiazaniem - czy nie ma na to innego sposobu ?
Czy nie można w lightboxie zrobić tak że kiedy zapisuje obrazek w stylu
Kod
<a href="zdjecia/obrazek.jpg" rel="lightbox" title="">obrazek</a>
to czy można gdzies np dopisać jakąś wartość że to jest pierwszy, poprostu na pętli w PHP kiedy jest generowana lista tych obrazków, że kolejny to bedzie drugi a jeszcze kolejny to trzeci ?