Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Funkcja kontroli i tworzenia linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arsanael
Witam mam spory problem ponieważ nie wiem jak sie wziąść za napisanie systemu linków na mojej stronie, chciałbym aby jedna funkcja tworzyła tabele i wpisywała do niej odpowiednie wartosci (dokładnie tyle ile jest w bazie danych w odpowiedniej tabeli wpisów) adodatkowo linkowała je w sposób taki:
skrypt.php?sezon=1&odc=1
skrypt.php?sezon=1&odc=2
skrypt.php?sezon=1&odc=3
skrypt.php?sezon=1&odc=4
skrypt.php?sezon=1&odc=5
skrypt.php?sezon=1&odc=6
itp itd.
natomiast po otwarciu tych linków wyciągniete zostajądane z tabel ktore mają w koluymnach wartości z getów czyli jesli $_GET['odc'] ma wartosc 2 to odczytuje dane z pola ktore ma wartosc odc=2;

Mam to zrobione w tym tylko szkopuł ze wszystko jest ręcznie zapisane na stronie i zajmuje to bardzo duzo miejsca, chciałem zrobić z tego pare funkcji ale nie wiem jak mam sie za to zabrac wiec prosze o rady ew. skrypta jesli ktos ma.

frytek92
Jeżeli dobrze ci rozumiem masz problem z odczytaniem danych z Bazy
  1. $sql_query = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE id= '$_GET[id]' LIMIT 25");
  2.  
  3. while($o_sql_query = mysql_fetch_array($sql_query)){
  4.  
  5. echo '<a href="skrypt.php?sezon='.$o_sql_query['sezon'].'&odc='.$o_sql_query['odc'].'"></a>';
  6.  
  7. }

Jeżeli dobrze rozumiem to o coś w tym stylu ci chodziło to wystarczy że pobierzesz z bazy danych i dasz do pętli nie potrzeba do tego żadnych funkcji smile.gif
Arsanael
no ok przeanalizowałem kod ale teraz jak sprawdzać $_GET? pętlą?
Meares
Prawdopodobnie chodzi ci o automatyczne tworzenie zapytania na podstawie elementów tablicy GET, dobrze rozumiem?

1. $QueryText = 'SELECT * FROM `tabela` WHERE ';
  2. $i = 1;
  3. foreach($_GET as $key => $value) {
  4. if($key == 'sezon' || $key == 'odc') { // małe zabezpieczenie co by jakichś przypadkowych kluczy nie przekazywać do bazy (musisz sobie je tutaj wszystkie wymienić) ;)
  5. if($i == 1) {
  6. $QueryText .= '`'.$key.'`="'.$value.'"';
  7. $i++;
  8. } else $QueryText .= ' AND `'.$key.'`="'.$value.'"';
  9. }
  10. }

Pamiętaj o zabezpieczeniu zarówno wartości jak i kluczy w GET'cie. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.