Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] Wyświetlanie newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamil1114
Napisałem skrypt , który dodaje newsy do bazy danych i potem odczytuje te newsy i wyświetla je na stronie. Jak zrobić tak , że jeżeli na przykład napiszę dziesięć newsów na stronie głównej , to stworzy się kolejna strona (2) i na tamtej tronie będą już starsze newsy i potem coraz starsze. Potem będą się tworzyć kolejne strony (3,4,5...) i tam znowu będą te najstarsze newsy. Nie wiem , czy mnie zrozumiecie. Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
john_doe
odpowiedni ORDER BY w select`ie wybierającym newsy z bazy.
dalej szukaj w google hasła STRONICOWANIE.
kamil1114
Znalazłem kod na stronie: http://phpedia.pl/wiki/Stronicowanie , próbowałem na różne sposoby , ale u mnie ten kod nie działa. Na stronie: http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=19456 jest jeszcze prostszy kod , który w miarę rozumiem , ale moją uwagę zwróciło jedno zdanie na tamtej stronie: "Skrypt działa jeśli adres wygląda następująco:index.php?page=1" , u mnie adres wygląda po prostu www.strona.pl , skąd się bierze w tym urlu page=1 ? Da się u mnie jakoś ten problem rozwiązać ?

Proszę o pomoc
bobo168
Najlepiej przeczytaj jaki kurs dla początkujących z neta bo nie wieże że przeczytałeś i nic o tym nie było... Chodzi o przesyłanie danych w adresie za pomocą GET.
kamil1114
Nie , no , coś kojarzę. Mam książkę PHP i MySql księga przykładów i tam to jest wytłumaczone. Ale chodzi mi o to , czy ktoś nie zna prostszego przykładu , gdzie byłoby to lepiej wytłumaczone.
thek
Przecież to proste... Masz adres strony, to domyślnie strona główna to index.php i to na niej chyba chcesz stronicowanie robić. Jeśli tak, to musisz w jej kodzie zaimplementować sprawdzanie parametru strona z GET i nic więcej, tak, by wywołanie podstrona.php?page=3 poinformowało ów plik podstrona.php, że ma pobrać 3 stronę z czegoś tam, co przełoży się na ileś rekordów z bazy danych od pozycji x do y. Oczywiście to tylko zarysowanie Ci problemu, bo implementacji samego kodu może być już wiele. Na tym forum są gotowce paginatorów, ale z reguły pisane obiektowo. Musisz jeszcze trochę poczytać bo jak widzę nie rozumiesz chyba za bardzo nawet co to jest przekazywanie pomiędzy stronami zmiennych tablicami typu POST czy GET.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.