Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]url bez pliku php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matjab
Witam.

Do tworzenia 'przyjaznych' adresów url na stronie używam PATH_INFO. Uzyskuje w ten sposób adresy typu:

domena.pl/index.php/artykuly
domena.pl/index.php/kategorie
domena.pl/index.php/linki

Zależy mi na tym, aby adresy te były pozbawione pliku 'index.php' i wyglądały odpowiednio:

domena.pl/artykuly
domena.pl/kategorie
domena.pl/linki

Oczywiście zapoznałem się z artykułem 'Przyjazne URLe' znajdującym się na wortalu, jednak z tego co rozumiem rozpatrywany jest tam przypadek, w którym pozbywamy się jedynie rozszerzenia '.php'. Oczywiście istnieje możliwość, stworzenia odpowiednich plików (artykuly.php, kategorie.php, linki.php) i includowania w każdym z nich pliku index.php z zastosowaniem opisywanej metody, ale pomyślałem, że być może jest lepsze rozwiązanie...

Mam jeszcze pytanie dotyczące indksowania takich adresów (np. domena.pl/linki) przez wyszukiwarki - nie ma problemów?

Z góry dziękuje za sugestie i pozdrawiam
Willaim
1. Ja proponuję przejść na .htaccess, podać jak wyglądają linki docelowe i wtedy z chęcią pomogę.
2. Takie linki indeksują się dobrze, ale dla pewności warto dodać na końcu .html (przez .htaccess na przykład)
bmL
Możesz zrobić tak że wszystko przepisujesz do index.php z poziomu .htacces a potem z poziomu php bierzesz sobie adres i wyciągasz z niego potrzebne informacje po czym wczytujesz/includujesz odpowiedni plik.
matjab
Cytat(Willaim @ 21.10.2009, 04:30:42 ) *
1. Ja proponuję przejść na .htaccess, podać jak wyglądają linki docelowe i wtedy z chęcią pomogę.

Nie bardzo rozumiem, ale liczyłem na to, że można to zrobić jakimś jednym wpisem do .htaccess w połączeniu z już używanym przeze mnie mechanizmem opartym na PATH_INFO, ponieważ każdy url odwołuje się do index.php - nie da się tego zrobić jakoś na sztywno?

Ponawiam prośbę o pomoc związaną z tematem, mogę oczywiście odejść od koncepcji z PATH_INFO, proszę tylko o nieco jaśniejsze instrukcje, z góry dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.