Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][HTML][PHP] w jakim edytorze najprościej włączyć podgląd stron z serwera apache?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Mam taki problem, że nie potrafię połączyć edytora z serwerem. To znaczy podgląd strony w edytorze nie uwzględnia kodu php. Muszę otwierać stronę z przeglądarki wpisując adres lokalnego serwera. Próbowałam z edytorem KED i PSPAD. Czy są jakieś inne edytory, które jakos łatwo pozwalają na integracje z apache i php? I najlepiej jakby miały jakiś dobry debugger i działały pod widnows 7 wersja 64bitowa.

Jeszcze byłabym wdzięczna gdyby mi ktoś wyjaśnił do czego służą "projekty" w edytorach? Teraz mam po prostu kilka plików php, które jakoś są ze sobą powiązane. Co daje korzystanie z tych projektów, co to jest?

Pozdrawiam serdecznie

Jola

questionmark.gif
thek
Może napisz zwięźlej na czym owa integracja z serwerem miałaby polegać. Co ma Ci to dawać? Ma to działać na zasadzie interpretera zintegrowanego z nim czy jakoś inaczej? Domyślam się, że chcesz napisać kod w PHP i obejrzeć kod wynikowy w postaci przetworzonego html. Od razu powiem, że nie to jest funkcjonalność typowa dla edytorów, gdyż musiały by mieć wbudowane interpretery konkretnego języka. To zaś nie jest niemal wcale wspierane. Jedynie niektóre wspierają poprzez swoje zmienne otwieranie, ale tylko podglądu w jakiejś przeglądarce konkretnej.

Co do projektów to ułatwiają zarządzanie plikami wchodzącymi w skład projektu. Nie musisz ich bowiem szukać, tylko są zazwyczaj w osobnym oknie wyszczególnione. To ułatwia choćby dostęp do nich.
Kszyhuu
Obejrzyj sobie NetBeans IDE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.