Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Większy projekt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smietek
Zaczynam pisać nowy projekt strony (nie żaden blog). Mam już napisany wygląd oparty o CSSa (szkielet wyglądu też jest już napisany). Jednakże pojawia się pytanie, jak optymalnie napisać ten projekt skoro będzie on składam się z sporej ilości plików (każdy robi co innego lub kilka czynności, żaden nie includuje nic, no może jakieś tam funkcje czy klasy, ale nic więcej).

I tu przychodzą mi dwa pomysły do głowy:
* Napisać jeden plik, do którego wsadzę szkielet strony, a potem będę includował odpowiednie pliki w zależności od podanej w GET akcji (w bezpieczny sposób)
* Napisać jeden plik, do którego wsadzę szkielet strony w prostej funkcji, następnie ten plik includuję do każdego innego pliku (który ma coś pokazywać), piszę jakiś tam kod, a potem wstawiam jego wynik do tej funkcji ze stroną.

Który jest bardziej optymalny/jaki inny sposób jest bardziej optymalny?
MateuszS
ja bym robil wg tego 1 bo ten drugi zamotany troche sposob wg mnie

ps pomoglem ;]
sadistic_son
Wg mnie pomysł pierwszy jest lepszy i częściej spotykany. Jeden główny plik (index.php) zawiera w sobie cały wygląd strony a elementy, które się różnią na podstronach (w zależności od Twojej zmiennej $_GET) są modyfikowane z poziomu includowanych plików. Ja osobiście stosuję taką właśnie metodę.
thomson89
Skoro piszesz o projekcie, to poczytaj sobie o smartach (będzie tobie łatwiej) oraz przyjazne linki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.