Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Nieprawidłowy Update rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
honytowk
Witam mam skrypt a'la podglądacz na nk.pl
wszystko jest ok oprócz jednego mankamentu:
Gdy oglądam użytkownika Kasia profilem Asia za pierwszym razem dodaje jeden rekord później oglądam drugi raz nadpisuje i teraz gdy zaloguje się na użytkownika Teresa i obejrzę także Kasie wtedy za pierwszym razem dodaje gdy jeszcze raz obejrzę to znów dodaje i tworzą się bezsensownie nowe rekordy
moje pytanie jak to naprawić?

Tak dla wyjaśnienia:
$userdata['user_id'] <<-- to id zalogowanego uzytkownika
$lookup <<-- id przeglądanego profilu (profile.php?lookup=$lookup)

1. //PODGLADACZ
  2. if ($userdata['podgladacz'] == 1) {
  3. if (iMEMBER) {
  4. if($lookup != $userdata['user_id']) {
  5. if ($new == $userdata['user_id']) {
  6. dbquery("UPDATE ".$db_prefix."lastvisit SET data='".time()."', odwiedzany='".$lookup."' WHERE odwiedzajacy='".$userdata['user_id']."'");
  7.  
  8. }else{
  9. dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."lastvisit (data,odwiedzany,odwiedzajacy) VALUES ('".time()."','".$lookup."','".$userdata['user_id']."')");
  10. }
  11. }
  12. }
  13. }else { }

pomaranczowy
Strasznie to zamotane co piszesz i za mało kodu, żeby coś stwierdzić, ale skoro dodają Ci się nowe rekordy, to znaczy, że coś nie tak jest z warunkiem
  1. if ($new == $userdata['user_id']) {}

i za często lądujesz w else. Wyświetl sobie te zmienne $new,$userdata['user_id'] i zobacz co tam jest i czy tego się spodziewałeś.

pozdr

honytowk
wyświetlałem już zmienne są takie jakich oczekiwałem sadsmiley02.gif
pomaranczowy
to zarzuć więcej kodu
honytowk
  1. if (!iMEMBER) fallback("index.php");
  2.  
  3. if (!isset($group_id)) {
  4.  
  5. if (!isset($lookup) || !isNum($lookup)) fallback("index.php");
  6.  
  7. $result = dbquery("SELECT * FROM ".$db_prefix."users WHERE user_id='$lookup'");
  8.  
  9. if (dbrows($result)) { $data = dbarray($result); } else { redirect("index.php"); }
  10.  
  11.  
  12. }
  13. $new = dbresult(dbquery("SELECT odwiedzajacy from ".$db_prefix."lastvisit WHERE odwiedzany='".$lookup."' ORDER BY id DESC LIMIT 0,1"),0);
  14. //PODGLADACZ
  15. if ($userdata['podgladacz'] == 1) {
  16. if (iMEMBER) {
  17. if($lookup != $userdata['user_id']) {
  18. if ($new == $userdata['user_id']) {
  19. dbquery("UPDATE ".$db_prefix."lastvisit SET data='".time()."', odwiedzany='".$lookup."' WHERE odwiedzajacy='".$userdata['user_id']."'");
  20.  
  21. }else{
  22. dbquery("INSERT INTO ".$db_prefix."lastvisit (data,odwiedzany,odwiedzajacy) VALUES ('".time()."','".$lookup."','".$userdata['user_id']."')");
  23. }
  24. }
  25. }
  26. }else { }

nadal nie udało mi się nic zdziałać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.