Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Głupi problem ze znakami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefisto_87
Witam mam głupi problem ze znakami w ifie a mianowicie mam funkcje w której podaje wartość zmiennej $mark

załóżmy , że wygląda to tak
  1. function xxx($mark,$player){
  2. if($player -> race .$mark. 'YYYY'){
  3. //jakis kod
  4. }
  5. }

chodzi oto że w do funkcji podaje w miejsce mark '==' lub '!='(w zależności od wyboru) i if tego nie czyta.. czy mam skorzystać z jakiejś funkcji obsługującej specjalne znaki??
nospor
Cytat
Głupi problem ze znakami
Głupi to jest tytuł. Proszę poprawić!

IF obsługuje == i inne a nie łączenie zmiennych - to co właśnie zrobiłeś to złączenie zmiennych a nie żaden warunek logiczny.
Mefisto_87
ok ale powiedz mi tylko czy robie błąd próbując stworzyć coś takiego czy po prostu robie to nie tak jak trzeba questionmark.gif
nospor
to pierwsze smile.gif

od biedy jak sie upierasz przy swoim sposobie to zainteresuj się funkcją eval()
Mefisto_87
ok ,ale skoro mówisz że nie powinienem pisać w ten sposób to czy istnieje jakaś inna możliwość, dzięki której uzyskam zamierzony efekt nie korzystając z evala?? Nie chciałbym wyrobić sobie jakiś złych nawyków w pisaniu...
nospor
  1. function xxx($mark,$player){
  2. if ($mark == '==') {
  3. if($player -> race == 'YYYY'){
  4. //jakis kod
  5. }}
  6. elseif ($mark == '!=') {
  7. if($player -> race != 'YYYY'){
  8. //jakis kod
  9. }}
  10. //....
  11.  
  12. }
Mefisto_87
aha.. no dzięki za naprowadzenie sam sobie wyszukiwałem trudności jak widać tongue.gif..point ode mnie dla Ciebie:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.