Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]resize obrazka do maksymalnie 100 px w dowolną stronę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swist666
Witam,

Mam problem ze zmianą wielkości obrazka. Wiem, że do tego potrzebuje biblioteki GD - mam ją na serwerze w takiej wersji:

Jednak jedyna znana mi dotąd funkcja (imagecopyresampled) zmienia to w sposób brutalny - bez uwzględnienia proporcji. Ja bym chciał aby dłuższa część (wysokość lub szerokość) miała 100 pikseli, natomiast druga wartość z proporcji. Np. jak pierwotny obrazek ma wymiary 350x527 to po zmianie miałby 66x100, natomiast 527x350 - 100x66.

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
Skie
To zrób sobie własną funkcję, która będzie uwzględniała te proporcje, odpowiednio obliczała nowe parametry obrazka i dopiero wtedy wrzucała to do imagecopyresampled. W czym tkwi problem?
thek
Mmatma na poziomie podstawówki!
Bierzesz większy z bków i dzielisz go przez 100 (lub co tam chcesz w wielkości maksymalnej) co daje Ci współczynnik skalowania. Temu większemu bokowi ustawiasz 100px jako nowy wymiar. Potem bierzesz ten mniejszy bok i dzielisz go przez współczynnik skalowania. No i masz rozmiar końcowy dla mniejszego z boków. Tak uzyskałeś parametry do obrazka wyjściowego. Banalne... Nie uważasz?
swist666
niby racja.. pokombinowałem trochę i gotowe winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.