Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada zapytań
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maciar91
Witam
Jak zablokować wykonanie zapytania poprzez odświerzenie strony?
Pozdrawiam
MaKARON
Opisz dokładniej o co Ci chodzi, bo twój opis jest mglisty. NIe chcesz, żeby ktoś dwa razy wchodził na strone? Zapisuj do sesji że już był i nie generuj. NIe chcesz 2 razy generować? Cache'uj!
maciar91
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy, ale po każdym naciśnięciu f5 dane są ponownie dodawane, wiem że można założyć unikalny indeks na tabelę i już nie wstawi tych samych danych ale chcę wiedzieć czy można to zablokować od poziomu strony
cichy
jeśli kożystasz z sesji to mozesz zrobic ze przy dodawaniu ustawiasz zmienna i przed dodaniem sprawdzasz czy ostatni wpis jest mniejszy niz obecna data - ilosc sekund [php:1:41de9bb200]<?php
$ile_sekund_przerwy = 20;
if(!isset($_SESSION['czas_dodania']))
$_SESSION['czas_dodania'] = 0

if($_SESSION['czas_dodania'] + $ile_sekund_przerwy < time() )
{
//mozesz dodac
$_SESSION['czas_dodania'] = time();
}
else
{
// za szybko chcesz dodac drugi wpis
}
?>[/php:1:41de9bb200]

Pisane tak na szybko więc mogłem sie gdzieś pomylić.

Pozdro
kszychu
Cytat
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy,

... a później robisz header("Location: http://inna strona") i nie ma możliwości przeładowania.
cichy
Cytat
Cytat
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy,

... a później robisz header("Location: http://inna strona") i nie ma możliwości przeładowania.

Tylko musisz to zrobić tak żeby żadne dane nie zostały wysłane wcześniej do przegladarki bo inaczej będzie kicha tongue.gif

Pozdro
MaKARON
Cytat
Tylko musisz to zrobić tak żeby żadne dane nie zostały wysłane wcześniej do przegladarki bo inaczej będzie kicha tongue.gif

Albo włączyć buforowanie wyjścia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.