maciar91
15.03.2004, 11:34:41
Witam
Jak zablokować wykonanie zapytania poprzez odświerzenie strony?
Pozdrawiam
MaKARON
15.03.2004, 12:07:18
Opisz dokładniej o co Ci chodzi, bo twój opis jest mglisty. NIe chcesz, żeby ktoś dwa razy wchodził na strone? Zapisuj do sesji że już był i nie generuj. NIe chcesz 2 razy generować? Cache'uj!
maciar91
15.03.2004, 12:19:00
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy, ale po każdym naciśnięciu f5 dane są ponownie dodawane, wiem że można założyć unikalny indeks na tabelę i już nie wstawi tych samych danych ale chcę wiedzieć czy można to zablokować od poziomu strony
cichy
15.03.2004, 12:24:10
jeśli kożystasz z sesji to mozesz zrobic ze przy dodawaniu ustawiasz zmienna i przed dodaniem sprawdzasz czy ostatni wpis jest mniejszy niz obecna data - ilosc sekund [php:1:41de9bb200]<?php
$ile_sekund_przerwy = 20;
if(!isset($_SESSION['czas_dodania']))
$_SESSION['czas_dodania'] = 0
if($_SESSION['czas_dodania'] + $ile_sekund_przerwy < time() )
{
//mozesz dodac
$_SESSION['czas_dodania'] = time();
}
else
{
// za szybko chcesz dodac drugi wpis
}
?>[/php:1:41de9bb200]
Pisane tak na szybko więc mogłem sie gdzieś pomylić.
Pozdro
kszychu
15.03.2004, 15:07:28
Cytat
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy,
... a później robisz header("Location:
http://inna strona") i nie ma możliwości przeładowania.
cichy
15.03.2004, 15:25:47
Cytat
Cytat
chodzi dokładnie o to że mam stronę na której wpisuję dane do formularza, po naciśnięciu ok otwiera się druga gdzie na początku jest sprawdana poprawność danych i potem wykonywanie zapytaanie dodające dane do bazy,
... a później robisz header("Location:
http://inna strona") i nie ma możliwości przeładowania.
Tylko musisz to zrobić tak żeby żadne dane nie zostały wysłane wcześniej do przegladarki bo inaczej będzie kicha
Pozdro
MaKARON
15.03.2004, 22:11:43
Cytat
Tylko musisz to zrobić tak żeby żadne dane nie zostały wysłane wcześniej do przegladarki bo inaczej będzie kicha

Albo włączyć buforowanie wyjścia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.