Dzień dobry.
Jak udało mi się wyczytać, za operacje na danych (pobranie ich) odpowiada Model. Tutaj też nasuwa się moje pytanie.
Jak w mądry sposób zrobić połączenie z bazą danych? Na którym etapie? Domyślam się, że nadal będzie chodziło o Model, tylko prosiłbym o jakieś wskazówki.
Z tego co mi się udało wyczytać to niektórzy tworzą nowe klasy, które obsługują bazę danych, ale nie wiem kiedy się łączyć do bazy, aby miało to największy sens. (z późniejszej perspektywy edycji itp).
Drugie moje pytanie dotyczy Widoku. Zamierzam operować na Smarty. Czy na tym etapie stworzenie metody np wyswietlNews() i tam zwykle wywolanie .tpl ma sens ? Na pewno ma sens zgodny z MVC, bo rozumiem, że może zajść potrzeba wyświetlania czegoś np w wersji zminimalizowanej, w wersji na komórkę itp, ale gdy będzie to tylko jedna wersja to nie jest to takie trochę na siłę ?
Albo może podałby mi ktoś jakiś dobry artykuł na ten temat bo mimo, że poczytałem trochę w książce Programowanie obiektowe PHP 5 Hasina Haydera to niektóre kwestie dotyczące MVC nie są tam poruszone w zadowalający sposób.