Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][HTML]Logowanie w HTML (pokazywanie i znikanie wartości VALUE) jak?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
i-rockerz
Witam serdecznie.

Drodzy koledzy, mam problem. Chciałbym napisać skrypt logowania w php(mam już napisany) ale problem pojawia się u stóp HTML'a sad.gif

Chcę zrobić tak: jeżeli gość przegląda stronę, w miejscu w którym ma wpisywać login do logowania pojawia się napis: TWÓJ LOGIN a kiedy kliknie zniknie.
Ok. mam to zrobione w ten sposób:

1.  
  2. login: <br/><input style="width:220px" name="login" class='inp1' value="Twój Login" onClick="this.value='';" class="szukaj"/>
  3.  

Ale tu pojawia się problem:

Jak zrobić jeśli gość nie zaloguje sie w danej chwili, a kliknie na inny obiekt strony, zeby napis: TWÓJ LOGIN dalej istniałquestionmark.gif

Proszę o pomoc sad.gif Pozdrawiam ;*
Blame
No ale o co ci chodzi? Wkleiłem sobie ten kod i wszystko działa. Mogę sobie klikać na stronie ile chce a napis znika dopiero po kliknięciu na inputa.
i-rockerz
ale ja chcę zrobić zeby po kliknięciu wpierw na input'a napis znikł, a pozniej jeżeli kliknę na inną część strony to ma się pojawić smile.gif ale i tak dzięki za odpowiedz
Meares
Nie Java, tylko JavaScript.
  1. <input type="text" name="i1" value="kliknij" onfocus="if(this.value =='kliknij') this.value = '';" onblur="if(this.value == '') this.value = 'kliknij';" />
i-rockerz
Cytat(Meares @ 21.11.2009, 19:07:35 ) *
Nie Java, tylko JavaScript.
  1. <input type="text" name="i1" value="kliknij" onfocus="if(this.value =='kliknij') this.value = '';" onblur="if(this.value == '') this.value = 'kliknij';" />

Wielkie dzięki. Wkleiłem i chodzi winksmiley.jpg
mam tylko jedno pytanie. Powiedzmy

wchodze na stronę, mam w sekcji logowania : login i hasło
w okienku login pisze: wpisz swoj login
a w okienku haslo pisze 5 gwiazdek.

Klikam na input login(znika mi napis) klikam na input hasło(znikają mi gwiazdki) ale pojawia się napis w input'cie z loginem. jest jakieś lekarstwo na to questionmark.gif
Meares
Wpisanie czegoś zamiast domyślnej wartości inputu login.

Zdarzenia onfocus i onblur, które ci dałem działają tak:
OnFocus: Jeśli w wartości tego pola jest tekst "kliknij" (lub inny domyślny) to się go pozbywam.
OnBlur: Jeśli to pole nie ma żadnej wartości ("") to ustawiam mu wartość "kliknij" (domyślną).

Zauważ, że jeśli wartością pola będzie "kliknij1" to OnFocus nie zadziała, bo wartość jest inna niż "kliknij". OnBlur również nie zadziała, gdyż jest ustalona jakaś wartość (inna niż pusta).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.