Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Jak wyciągnąć odpowiednią wartość z pola id?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leewang
Witam

Mam pewien problem ze zmiennymi, mianowicie nie wiem jak zrobić je globalnymi. Tzn pobieram id oraz nazwę z bazy danych, w pierwszym działaniu switch'a zmienna działa poprawnie, ale w następnych caseach już jej nie ma, co zrobić? Chodzi mi tak jakby o to, jak wyciągnąć odpowiednie id rekordu który ma usunąć, gdy klikam na przycisk "usuń". W kodzie zaznaczyłem o którą zmienną mi chodzi

Bardzo proszę o pomoc, bo od wczoraj wieczorem nad tym siedzę i nic nie mogę poradzić.

Kod programu:

1.  
  2.  
  3. połączenie z mysql....
  4.  
  5.  
  6. if(!isset($_GET['action'])) {
  7. $_GET['action']='glowna'; //zmienna na poczatku przed przypisaniem wartosci
  8. }
  9.  
  10. switch($_GET['action'])
  11. {
  12.  
  13. #Zadanie 1
  14. case 'glowna':
  15. $a=1;
  16. $sel=mysql_query("select nazwa,id from kategorie order by 'nazwa';") or die(mysql_error());
  17. print("<center><table width=500><tr><td><div class=text><b><center>Lp.</td>
  18. <td><div class=text><b>Nazwa</td><td></td></tr>");
  19. while($tty=mysql_fetch_row($sel))
  20. {
  21. print(iso("<tr><td><div class=text><center>$a</td><td><div class=text>$tty[0]</td><td><input type=button class=button value=\" Edycja \" onClick=\"java script: {
  22. window.location='admin.php?action=kategoria&kategoria=$tty[1]'}\">
  23. <input type=button class=button value=\" Usuń \" onClick=\"java script:
  24. if(confirm('Czy chcesz usunąć kategorię $tty[0] wraz ze wszystkimi produktami?'))
  25. {
  26. window.location='admin.php?action=usunkat&kategoria=$tty[1]'}\"> #Z tego miejsca potrzebuję wartość $tty[1] wrzucić do jakiejś zmiennej globalnej
  27. </td></tr>"));
  28.  
  29. $a+=1;
  30. }
  31. print(iso("<tr><td colspan=2><p align=left><br>
  32. <a href=admin.php?action=dodajkat> Dodaj nową kategorię</a><br>
  33. <a href=admin.php?action=dodajnowosc> Dodaj nowość na stronie</a><br>
  34. </td><td></td></tr></table>"));
  35.  
  36. break;
  37.  
  38. #Zadanie 2
  39.  
  40. case 'usunkat':
  41. {
  42.  
  43. $sel=mysql_query("select nazwa from kategorie where id=zmienna;");
  44. $tty=mysql_fetch_row($sel);
  45. $delete=mysql_query("DELETE FROM `sklepinternetowy`.`kategorie` WHERE `kategorie`.`id` = zmienna") or die(mysql_error());
  46. $delete1=mysql_query("delete from sklep where id_kategoria='kategoria';");
  47. print("<div class=text><center>Usunięto kategorię:$tty[0]<br><br>
  48. <a href=admin.php?action=glowna>Powrót</a>");
  49. }
  50. break;
  51. }

Podbiję jeszcze temat, mianowicie chodzi o to żeby przekazać przez adres numer id kategorii którą chcę usunąć, a następnie poleceniem SQL usunąć ją z tabeli.

Jak zrobić żeby w tym kodzie:
  1. window.location='admin.php?action=usunkat&kategoria=$tty[1]

zmienna kategoria przyjęła tą wartość która jest w $tty[1]?
Blame
Podstawy -.-
  1. $kategoria=$_GET['kategoria'];
leewang
Ok, dzięki smile.gif

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.