Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Mapy google
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Temat posrednio związany z php.

Czy wiece może jak, lub znacie link do strony która opisuje w jaki sposób w mapach google wstawiać nie tylko punkty, ale i linie, oraz zaznaczać obszary ?
nospor
przeciez to wszystko jest w dokumentacji google.... czemu tam nie zajrzałeś najpierw?
http://code.google.com/intl/pl-PL/apis/map...n/overlays.html

Cytat
Temat posrednio związany z php.
no chyba ze przez jakąś niewidzialną nitkę winksmiley.jpg
Wolfie
No i o to wlasnie chodzilo , dzieki smile.gif
nospor
Cytat
No i o to wlasnie chodzilo
Mowisz o linku czu o opierniczu? Bo to drugie było zdecydowanie bardziej potrzebne...
Jak korzystasz z jakiejs technologii, klasy, czy czegoś tam innego, to zaglądaj do dokumentacji tego czegoś. Jak możesz coś robić w google maps bez przejrzenia ich API?
Wolfie
W zasadzie to i o jednym i o drugim winksmiley.jpg

Pierwszy raz sie zetknalem z google maps od strony developera i nawet nie wiedzialem ze istnieje taka dokumentacja....wiec ogolnie chodzilo mi o jakiekolwiek informacje wstepne....

---------------------------------------------------

No i w zasadzie teraz mogę powiedzieć coś wiecej o sprawie po przeczytaniu tej dokumantacji.

Wiec chodzi o to, w jaki sposób umieszczać linie i obszary na mapie, rozumiem, że można to robić za pomocą kodu javascript, znalazlem również coś takiego jak Interactive Polyline Encoder Utility. Ale czy to jedyne sposoby na umieszczanie linii w google maps ?

chodzi o stworzenie takiej aplikacji gdzie administrator systemu zaznacza na mapce obszary, linie punkty, zapisuje taka mapke, a uzytkownik serwisu jedynie może tę mapkę oglądać.

Więc moje pytanie brzmi, czy te sposoby które wymieniłem to jedyne ? czy istnieją może bardziej przyjazne dla administratora ? w postaci zaznaczenia na pamce punktow klikniecia 'ok' i po sprawie ?
thek
Przecież to się robi tak jak piszesz. Jedynie musisz odpowiednio zdefiniować odpowiednie zdarzenia na mapie. Przykładowo zaznaczasz pod mapą guzik polilinii i klikasz na mapie, co wrzuca kolejne punkty do tablicy, która po kliknięciu na OK czy coś innego konwertuje do formy zrozumiałej dla google i zapisuje w bazie. To samo z obszarami i wszelkimi innymi wariacjami smile.gif Musisz jedynie znać formę zapisu danych i to wszystko. Znaczy chodzi mi o to jaką formę potrzebuje google by zinterpretować zbiór danych jako polilinię lub to co chcesz.
maly_swd
tu jest tez milo opisane: http://gmapsapi.com/
Wolfie
maly_swd, szkoda ze na tej stronce nie ma tutka jak dodawac polilinie, no ale coz, poszperam w necie i gdzies sie znajdzie, dzieki Panowie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.