Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Mapa strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam.
Chcę na swojej stronie wykonać mapę witryny.
Wiem, że jest sposób na zrobienie tego za pomocą kodu:

1. <urlset>
  2. <url>
  3. <loc>http://www.mojastrona.pl/Szukaj/</loc>
  4. <changefreq>daily</changefreq>
  5. </url>
  6. ...
  7. </urlset>

Ale jest taka sprawa, że chcę, aby robiło mi to automatycznie.

Korzystałem z takiego kodu:

1. <?php
  2. foreach(glob('*/{*.php}', GLOB_BRACE) as $file)
  3. if($file != '.' && $file != '..')
  4. echo $file . '<br />';
  5. ?>

Ale to mi pokazuje takie coś:

Kod
panel/dane.php
katalog/dostep.php
katalog/glowna.php
katalog/kontakt.php
katalog/mapa.php
katalog/medbooki.php
katalog/news.php
katalog/onas.php
katalog/regulamin.php

A ja chcę takie coś:

Kod
Filmy
Anime
Dramaty
Fantasy
Horrory
Komedie
Sensacyjne
Seriale
Thriller
Wojenne
XXX

Z odnośnikami.
Proszę o pomoc smile.gif
Z góry dziękuje.
MateuszS
Jedno nie ma praktycznie zwiazku z drugim. Mapa strony to mapa strony, menu, o to Ci chyba chodzi widząc po kodzie. Zwyczajnie robisz <a href="horror.php">Horrory</a>

Bynajmniej tak Cię zrozumiałem.

PS O teraz 666 post aaevil.gif
adrianozo
Chodzi mi o mapę strony, ale w takim wyglądzie jaki podałem
piotr94
a gdzie masz zapisane te nazwy podstron??
spróbuj je wyłuskać za pomocą explode lub preg_match
adrianozo
Nazwy podstron mam w zmiennej $_GET
piotr94
a mógłbyś podać więcej szczegółów??
jakieś większe fragmenty Twojej strony??
adrianozo
A co byś dokładnie chciał wiedzieć?
thek
A Ty chociaż wiesz czym się różni sitemap od menu? Bo mam wrażenie że nie, skoro na górze piszesz o pierwszym (urlset) a potem walisz Filmy, Anime Dramaty smile.gif Skrypt o jaki Ci chodzi to skrypt generujący linki na podstawie danych określonych, najczęściej z bazy danych wyciąganych i obrabianych do postaci linków. By pasował do specyfikacji urlset. Nieraz ten plik potrafi ważyć i megabajt, jeśli walisz masę linków do niego by robot miał łatwiej przy indeksowaniu. A jeśli mają być w postaci SO-friendly to zapomnij o glob. Tutaj musisz już zaprząc do pracy funkcje konwertujące standardowe linki do owej postaci w oparciu o dane uzyskane ze źródeł danych, a część wpisać "z palca". Wierz mi, że dla wielu stron jakimi się zajmuję mam gotowe skrypty, które uruchamiają się w nocy gdy obciążenie jest niskie i przetwarza się wtedy sitemap, ale kazdy z nich ma inną strukturę linków i musiałem sobie dopasowywać to do danego serwisu. Nie ma jednego idealnie pasującego do wszystkich. Popularne i łatwe do znalezienia generatory sitemap obciążają serwis ogromnie, łażąc i szukając każdego możliwego linka, a i tak wiele im umyka.
adrianozo
To co mi radzisz?
thek
Zobaczyć jak tworzysz linki. Czy są to linki statyczne, czy są może generowane przez jakiś skrypt i na podstawie źródła danych jakiego używasz, wygeneruj je a potem uzupełnij w pętli lub pętlach odpowiednie pola wymagane przez specyfikację sitemapa.
adrianozo
Generowane. Zmienna $_GET
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.