Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tablice - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bartisz
witam
napisałem taki kod:
  1. <?php
  2. $st="Styczen, Luty, Marzec oraz Kwiecien";
  3. $pl = array(1 => "Styczen", 2 => "Luty", 3 => "Marzec", 4 => "Kwiecien", 5 => "Maj", 6 => "Czerwiec", 7 => "Lipiec", 8 => "Sierpien", 9 => "Wrzesien", 10 => "Pazdziernik", 11 => "Listopad", 12 => "Grudzien");
  4. $en = array(1 => "January", 2 => "February", 3 => "March", 4 => "April", 5 => "Mai", 6 => "June", 7 => "July", 8 => "August", 9 => "September", 10 => "October", 11 => "November", 12 => "December");
  5.  
  6. for($i=1;$i<=12;$i++){
  7. $tlumacz[$i]=str_replace($pl[$i], $en[$i], $st);
  8.  
  9. }
  10. print_r($tlumacz[1]);
  11. ?>

Chcę, aby prztłumaczył string wejściowy, czyli zdanie z nazwami polskich miesięcy na angielskie.
Niestety tłumaczy tylko pierwszy miesiąc (w zależności, co umieścimy w kluczu), a nie całe zdanie.
Nie mam za bardzo pomysłu jak to naprawić.
Proszę o pomoc

pozdrawiam
MateuszS
  1. <?php
  2. $st="Styczen, Luty, Marzec oraz Kwiecien";
  3. $pl = array(1 => "Styczen", 2 => "Luty", 3 => "Marzec", 4 => "Kwiecien", 5 => "Maj", 6 => "Czerwiec", 7 => "Lipiec", 8 => "Sierpien", 9 => "Wrzesien", 10 => "Pazdziernik", 11 => "Listopad", 12 => "Grudzien");
  4. $en = array(1 => "January", 2 => "February", 3 => "March", 4 => "April", 5 => "May", 6 => "June", 7 => "July", 8 => "August", 9 => "September", 10 => "October", 11 => "November", 12 => "December");
  5.  
  6. for($i=1;$i<=12;$i++){
  7. if($i==1)
  8. $tlumacz=str_replace($pl[$i], $en[$i], $st);
  9. else
  10. $tlumacz=str_replace($pl[$i], $en[$i], $tlumacz);
  11. }
  12. echo $tlumacz;
  13. ?>

a i nie Mai tylko May ;]
blooregard
Popatrz jeszcze tu:
http://pl2.php.net/manual/pl/intldateformatter.create.php

i generalnie pozostałe tematy związane z lokalizacją.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.