Mam problem z formularzem zamówienia, mianowicie nawet gdy nie wpiszę żadnych danych do okienek imię, nazwisko itd to formularz przechodzi dalej, choć nie powinien, nie wiem gdzie tkwi problem, możecie zerknąć na ten kod który naskrobałem i powiedzieć mi gdzie jest błąd?
<?php $sub=$_GET['sub']; if($saction=='') zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); else { if($imie=='') { zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); } elseif($nazwisko=='') { zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); } elseif(($ulica=='')||($nr=='')||($miasto=='')||($kod=='')) { zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); } elseif(($tel=='')&&($mail=='')) { zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); } { zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub); } else { $tresc="<table>"; $tresc.="<TR><td colspan=2><br> <div class=textbb><b>Zamówienie:</b></div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Zamawiany przedmiot:</b></div></td><td> <div class=text>$select[0]</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Cena:</b></div></td><td> <div class=text>$select[1] PLN</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td colspan=2><br> <div class=textbb><b>Dane zamawiającego:</b></div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Imię:</b></div></td><td> <div class=text>$imie</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Nazwisko:</b></div></td><td> <div class=text>$nazwisko</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td colspan=2><br><div class=textbb><b>Adres:>/b></div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Ulica:</b></div></td><td> <div class=text>$ulica nr</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Miasto:</b></div></td><td> <div class=text>$miasto</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Kod:</b></div></td><td> <div class=text>$kod</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>Telefon:</b></div></td><td> <div class=text>$tel</div></td></tr>"; $tresc.="<TR><td><div class=text><b>E-mail:</b></div></td><td> <div class=text>$mail</div></td></tr>"; $tresc.="</table>"; $tresc=iso("$tresc"); $temat="Zamowienie ze sklepu internetowego"; $to="leewang@interia.pl"; $header="MIME-Version: 1.0\r\n"; $header.="Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2\n"; $header.="From: $mail\n"; $header.="Bounce-To: $mail\n"; if($mailsend=="1") { Dziękujemy za złożenie zamówienia<br><br>$tresc</center>")); } else { print(iso("<center><br><br><br>Niestety, wiadomość nie została wysłana, spróbuj jeszcze raz</center><br><br>")); } } } ?>
I funkcja zam która wyświetla pola na samym początku działania strony gdy wartość saction jest pusta
function zam($imie,$nazwisko,$ulica,$nr,$miasto,$kod,$tel,$mail,$sub) { <form method=post action=index.php?action=zamow&saction=zamowienie&sub=$sub> <center><table> <tr><td colspan=2><div class=textbb><b>Dane zamawiającego:</b></div></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Imię:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=imie></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Nazwisko:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=nazwisko></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Ulica:</b></div></td><td><div class=text><input type=text size=10 name=ulica> <b>Nr:</b> <input type=text size=3 name=nr></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Miasto:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=miasto></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Kod:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=kod></td></tr> <tr><td><div class=text><b>Telefon:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=telefon></td></tr> <tr><td><div class=text><b>E-mail:</b></div></td><td><input type=text size=24 name=mail></td></tr> <tr><td colspan=2><div class=text><center><br> <input type=reset value=\"Wyczyść\"> <input type=submit value=\"Wyślij\"></center></div></td></tr> </table> </form>")); }
Proszę o pomoc bo nie wiem gdzie robię błąd