Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Dwa połączenia z różnymi bazami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matimor
Witajcie
Mam strone główną na innym hostingu i forum na innym hostingu no i teraz mam taki problem, robię wyświetlanie informacji forum na stronie głównej zrobiłem do tego skrypcik mały ok łączy się wszystko git, ale teraz problem w tym, że połączenia mieszają się wzajemnie i wychodzi jeden wielki burdel. Ok wszystko działa pięknie tylko nie wiem z jakiej przyczyny połączenia się mieszają, że jak dodam to jako include do głównej to w ogóle mi nie traktuje połączenia z bazą danych strony głównej.
thek
Zastosuj więc dwa mysql_connect i przydziel je do różnych zmiennych. W zależności gdzie masz jakie zapytanie, tak dodajesz je jako opcjonalny parametr mysql_query.
  1. $conn1 = mysql_connect($host, $login, $pass);
  2. mysql_select_db($database,$conn1);
  3. $conn2 = mysql_connect($host2, $login2, $pass2);
  4. mysql_select_db($database,$conn2);
  5. mysql_query($sql1, $conn1); //to pójdzie do pierwszej bazy
  6. mysql_query($sql2, $conn2); //a to do drugiej

Tylko pamiętaj o jednym. Jeśli to rózne hosty to nie problem... Gorzej gdy host jest ten sam, bo wtedy zaczynją się problemy. Próba wywołania mysql_connect dla TEGO SAMEGO hosta, nawet jeśli masz inny login i hasło zwróci TEN SAM resource. Wtedy zostaje "żonglowanie" bazami co i rusz lub kombinowanie. Z doświadczenia zauważyłem, że można to obejść, ale wymaga to w jednym podania nazwy kanonicznej, a w drugiej na pałę adresu IP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.