Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona dla mojego modułu CMS
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
emp
Link: empcms.pl

Strona oparta o mój system cms.
Grafikiem nie jestem, ale daje rade.
Do wykonania grafiki użyłem programu GIMP
Do wykonania prezentacji użyłem programu WINK

Na razie tylko jedna prezentacja resztę dodam później i z czasem głos lektora zostanie zmieniony na kobiecy.
Demo w przyszłości też będzie dostępne i nad treścią jeszcze będę pracować.

Daje do oceny to co jest. Za wszystkie znalezione błędy i oceny z góry dzięki.

// EDIT
Już 2 prezentacje... lektora wywalam będą napisy... wink niestety bardzo kompresuje dźwięk i dopiero w następny relisie ma być możliwość konfiguracji nagrywanego dźwięku.
blooregard
Ja powiem Ci tak. Już wcześniej odwiedzałem Twoją stronę, oglądałem prezentacje Twojego systemu na stronie http://empsoft.pl/ i byłem pod dużym wrażeniem. To, co zobaczyłem teraz, dopełnia jedynie całości - pełen profesjonalizm (zakładam, że kod PHP Twojego autorstwa jest również bardzo wysokiej jakości).

Cóż mogę więcej napisać. W zasadzie nic, bo to, co widać, mówi samo za siebie.

Życzę wielu dalszych sukcesów w rozwijaniu i tworzeniu nowych projektów.
thomson89
Warto by zadbać o linki.
Lektor jest fatalny.
Trzecia prezentacja pod Operą 10 nie wchodzi.
Brzydkie formularze.

Tak na marginesie: też chciałem zrobić swój cms, ale po obejrzeniu prezentacji twojego "złysiałem". Nie umiem go obsługiwać a co dopiero napisać podobny. Gratulacje!
ShadowD
OOO, imponująco to wygląda.

Również piszę coś cmso'podobnego by się pouczyć programować, ale to co widzę u Ciebie przewyższa moje oczekiwania od systemu tego typu....

Ile czasu zajęło Ci doprowadzenie pracy do tego stanu, sam nad nim pracowałeś?
darko
test odbywał się na: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
czas trwania: ok . 10 minut
Późno już, więc tylko kilka uwag:

1. Nie mogłem obejrzeć ani jednego filmu z filmów z prezentacją (widziałem tylko pierwszą klatkę), niby się wczytywało, jednak po kliknięciu przycisku play film nie startował
2. Po "wysadzeniu" trzech parametrów: m, m2 oraz menu (http://empcms.pl/index.php?m=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E&m2=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E&menu=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E lub: ujemne wartości dla m i m2) otrzymałem jedynie komunikat: "Nie odnaleziono takiej strony.", więc kolejna sprawa, że nie nadajesz domyślnych wartości parametrom w przypadku nie trafienia w istniejącą wartość
3. Co to oznacza : "Użytkownik: \\'' \\''" questionmark.gif
4. wpisując jedynie znaki apostrofu w pola formularza kontaktowego udało mi się takowy wysłać (!), waliduj przynajmniej długość wpisywanych danych oraz adres e-mail

Nie zwracałem uwagi na szatę graficzną, ani poprawność tekstów, choć gdzieś wpadła mi w oko jedna czy dwie literówki, np. strona główna:

Cytat
Nowoczesny system cms wspierający komunikacje

Po screenach oceniając, Wasz system robi wrażenie mnogością opcji, ciekawe jak z wydajnością i jaka cena...

Rozumiem, że to rodzinny interes ? tongue.gif (http://empcms.pl/index.php?m=284&m2=29...20nami%20online)

Pozdrawiam!
emp
@up wielkie dzięki za darmowy test widziałem jak naparzałeś winksmiley.jpg

Cytat
1. Nie mogłem obejrzeć ani jednego filmu z filmów z prezentacją (widziałem tylko pierwszą klatkę), niby się wczytywało, jednak po kliknięciu przycisku play film nie startował

Na to nic nie poradzę to jest zwykły flash wykonany w winku ( inne Flashe ci chodzą ? )

Cytat
2. Po "wysadzeniu" trzech parametrów: m, m2 oraz menu (http://empcms.pl/index.php?m=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E&m2=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E&menu=%3Cscript%3Ealert%28%27test%27%29;%3C/script%3E lub: ujemne wartości dla m i m2) otrzymałem jedynie komunikat: "Nie odnaleziono takiej strony.", więc kolejna sprawa, że nie nadajesz domyślnych wartości parametrom w przypadku nie trafienia w istniejącą wartość

Wiem o co ci chodzi przekierować na główną a nie wyświetlać komunikatu... może to mądrzejsze.

Cytat
3. Co to oznacza : "Użytkownik: \\'' \\''"
4. wpisując jedynie znaki apostrofu w pola formularza kontaktowego udało mi się takowy wysłać (!), waliduj przynajmniej długość wpisywanych danych oraz adres e-mail

Taka walidacja nie ma sensu kto chce i tak wpisze głupoty. Mogę ustalić min na długość wpisywanych danych i żeby np w polach napisowych przyjmował tylko litery bez znaczków różnych, ale i tak wpiszesz 8 liter A i po zawodach albo qweasd albo jestemfajny. Taka walidacja zupełnie nic nie daje. Ci co mają wpisywać głupoty i tak to zrobią, a ci co chcą wpisać poprawne dane wpiszą je. Zauważ też że taka walidacja nie jest dla normalnych ludzi bo oni nie wpiszą wwwwwww czy rrrttttt w imieniu czy nazwisku czy w majlu majl@trash4mail.com tylko dla tych co chcą przesłać złe dane a ich nie powstrzymasz żadna walidacją i tak to zrobią nieważne jaki system walidacji zrobisz. Zrobienie takiej walidacji w żaden sposób nie wpłynie na poprawność przesyłanych danych. Takich danych jak imię czy nazwisko, a już email to w ogóle nie da się zwalidować to jest fikcja.

Cytat
Po screenach oceniając, Wasz system robi wrażenie mnogością opcji, ciekawe jak z wydajnością i jaka cena...

Wydajność jest okej cena nie ustalona. Strat projektu to jest dopiero nowy rok, ale nie wiem czy mi się będzie chciało.

Cytat
Rozumiem, że to rodzinny interes ? (http://empcms.pl/index.php?m=284&m2=29...20nami%20online)

Nie to fikcyjne konta nie mam braci ani sióstr... tylko ja jestem prawdziwy

Cytat
Ile czasu zajęło Ci doprowadzenie pracy do tego stanu, sam nad nim pracowałeś?

Gdzieś rok czasu. Rok czasu cały system nie moduł cms. Wszystko robię sam.

Cytat
Lektor jest fatalny.
Trzecia prezentacja pod Operą 10 nie wchodzi.

Są już dostępne wszystkie prezentacje bez lektora z napisami.
thomson89
Nie wiem czy tak ma być, ale prezentacje są zbyt szybkie. Nie widzę napisów. A, i jakaś "delikatna" muzyczka się przydała bo tak trochę głucho. Przydało by się też demo. Chętnie bym się pobawił tym programem.
marcio
Cytat
Nie to fikcyjne konta nie mam braci ani sióstr... tylko ja jestem prawdziwy

Dobre dobre smile.gif.

A bedzie jakas wersja demo dla forumowiczow chodzby z okrojona liczba funkcjonalnosci, bo jestem pod wrazeniem.

P.S a potem ludzie pisza ze samemu to nie mozna, glupoty!

zzeus
Popatrzyłem sobie na prezentacje i bardzo fajnie to wygląda z zewnątrz, ciekawe jak od środka smile.gif również przyłączam się do wcześniejszych propozycji odnośnie udostępnienia demo.

Pozdrawiawm
mike
Cytat(emp @ 9.12.2009, 00:44:53 ) *
Nie zastanawiaj się tylko rób swój cms.
Pomyśl tak jak teraz zaczniesz go robić to za 1-3 miesiące nie napiszesz "też chciałem zrobić swój cms" tylko będziesz go już miał.
Pomyś tak. Po co Ci "swój CMS"?
Na dostępnym darmowym, który jest lepszy od tego co napiszesz w ciągu tych trzech miesięcy zarobisz trochę kasy. Zamiast tracić czas na pisanie swojego już będziesz zarabiał.
Poza tym ten dostępny za darmo jest testowany i supportowany przez setki lub tysiące osób. A często firmowany przez duże firmy.
itsme
ucz sie codziennie EZ za 3 miesiace bedziesz wymiatac a lepszego CMS niz EZ napisanego w PHP nie znajdziesz ...
ani nei napiszesz
emp
Cytat(mike @ 9.12.2009, 10:32:04 ) *
Pomyś tak. Po co Ci "swój CMS"?
Na dostępnym darmowym, który jest lepszy od tego co napiszesz w ciągu tych trzech miesięcy zarobisz trochę kasy. Zamiast tracić czas na pisanie swojego już będziesz zarabiał.
Poza tym ten dostępny za darmo jest testowany i supportowany przez setki lub tysiące osób. A często firmowany przez duże firmy.

Mike jeżeli uważasz że pisanie swojego cms-a to strata czasu i nie widzisz zalet to go nie pisz. Ja o tym wszystkim co piszesz wiem i mam swój gruby plan i do tego mi mój system.

Cytat(itsme @ 9.12.2009, 11:29:31 ) *
ucz sie codziennie EZ za 3 miesiace bedziesz wymiatac a lepszego CMS niz EZ napisanego w PHP nie znajdziesz ...
ani nei napiszesz

Itsme widać że jesteś fanatykiem EZ.

Co do dema będzie po nowym roku.
tog
to zdjecie po lewej mi sie nie podoba
brzydkie odbicie - niepotrzebna ta przestrzen pomiedzy zdjeciem a jego odbiciem

na stronie nie znalazlem konkretnych informacji dla kupujacego
wydaje mi sie, ze osoba ktora wchodzi na strone chce jak najszybciej uzyskac te informacje, dobrze byloby tak zmanipulowac ta osobe aby przy okazji przeczytala tuzin pochwal
ale po 2 zaczyna sie robic nudno, a do tuzina jeszcze daleko tongue.gif

to chyba tyle z mojej strony
i tak jestem 10 lat za murzynami tongue.gif

jesli chodzi o prezentacje skryptu to jak najbardziej daje rade

poza tym nie idzie sie do niczego przyczepic winksmiley.jpg
Pilsener
Ja mam kilka pytań i uwag:
1. Jakie jest preferowane zastosowanie tego systemu? Duże strony, małe strony, portale, firmowe, blogi, systemy finansowo-księgowe?
2. Czy jest użyty memchached lub jakiś inny system cache?
3. Czy wsparcie dla SEO ogranicza się tylko do ręcznego ustawienia tagów i linków czy jest jakiś generator/plugin/wtyczka umożliwiająca np. generowanie meta danych z treści i linków automatycznie? (tak, żeby szybko można było dodawać podstrony), zintegrowane zarządzanie tagami umożliwiające sterowanie nasyceniem wybranych słów kluczowych etc.
4. Czy jest coś takiego jak dziedziczenie? Np. dodaje kategorię 1.1.2 i dziedziczy ona ustawienia, szablon, meta itp. z kategorii 1.1 (co umożliwia szybkie dodawanie kategorii) - w systemach tego typu bardzo mi takiej opcji brakuje
5. Jak wygląda możliwość podpinania swoich pluginów/treści? Chodzi mi o łatwe wskazanie pliku z kodem źródłowym w PA i dodanie jakiejś zmiennej do widoku, celem wykorzystania jej w templatce strony. W systemach tego typu bardzo mi takiej możliwości brakuje, często człowiek widzi jakiś fajny skrypt i chciałby go dodać jako plugin, jednak bez poważnej ingerencji w kod się nie da.
6. Jak wygląda u Ciebie dodawanie/edycja styli css? Czy jest możliwe dodanie stylu np. dla drukarki czy projektora dla wybranej strony?
7. Moim zdaniem formularze są zbyt skomplikowane i za dużo opcji jest na jednej stronie, nie lepiej było zrobić PA na zasadzie drzewa?
8. Brakuje mi w takich systemach helpa, lubię jak obok jest wyświetlana pomoc, lubię też jak są ikonki "?" po najechaniu/kliknięciu na nie pojawiają się pomocne wskazówki i podpowiedzi

Poza tym tak ciężko oceniać nie używając tego w praktyce, jakbyś potrzebował kogoś do testowania to daj znać.
emp
Cytat(Pilsener @ 16.12.2009, 13:54:01 ) *
Ja mam kilka pytań i uwag:

Dobrze że tylko kilka.

1. Jakie jest preferowane zastosowanie tego systemu? Duże strony, małe strony, portale, firmowe, blogi, systemy finansowo-księgowe?

Moduł cms jest dodatkiem do mojego systemu crm, erp. To nie jest cms tylko moduł większego systemu informatycznego. Głównie chciałem udostępnić definiowane dokumenty przez www. Np wypełniasz wniosek kredytowy lub zamówienie, a ono wpada do systemowego obiegu dokumentów i konkretnych osób tak jak to zdefiniowałeś podczas tworzenia typu dokumentu.

2. Czy jest użyty memchached lub jakiś inny system cache?

Jak chcesz możesz sobie włączyć APC.

3. Czy wsparcie dla SEO ogranicza się tylko do ręcznego ustawienia tagów i linków czy jest jakiś generator/plugin/wtyczka umożliwiająca np. generowanie meta danych z treści i linków automatycznie? (tak, żeby szybko można było dodawać podstrony), zintegrowane zarządzanie tagami umożliwiające sterowanie nasyceniem wybranych słów kluczowych etc.

Nie. I nie znam żadnego algorytmu który by z treści strony potrafił wygenerować sensowne tagi meta czy opis strony.

4. Czy jest coś takiego jak dziedziczenie? Np. dodaje kategorię 1.1.2 i dziedziczy ona ustawienia, szablon, meta itp. z kategorii 1.1 (co umożliwia szybkie dodawanie kategorii) - w systemach tego typu bardzo mi takiej opcji brakuje

Nie.

5. Jak wygląda możliwość podpinania swoich pluginów/treści? Chodzi mi o łatwe wskazanie pliku z kodem źródłowym w PA i dodanie jakiejś zmiennej do widoku, celem wykorzystania jej w templatce strony. W systemach tego typu bardzo mi takiej możliwości brakuje, często człowiek widzi jakiś fajny skrypt i chciałby go dodać jako plugin, jednak bez poważnej ingerencji w kod się nie da.

Nie ma pluginów są moduły interfejs modułu. Cms jest modułem implementuje interfejs modułu i dziedziczy po klasie rdzeń udostępniającej podstawowe funkcjonalności. System nie jest przeznaczony dla ludzi , programistów którzy chcą go modyfikować to nie jest opensource. Na pewno nie pozwolę na to by ktoś dodawał swoje lub cudze skrypty do mojego systemu.

6. Jak wygląda u Ciebie dodawanie/edycja styli css? Czy jest możliwe dodanie stylu np. dla drukarki czy projektora dla wybranej strony?

Nie. Każdy szablon ma swój katalog ze stylami cms.css, strona.css, menu.css itp i możesz je modyfikować. Szablony, rodzaje menu i inne rzeczy przygotowuje ja. Użytkownik tylko sobie konfiguruje wygląd strony z dostępnych opcji w konfiguratorze lub może sobie zamówić szablon specjalnie dla siebie.

7. Moim zdaniem formularze są zbyt skomplikowane i za dużo opcji jest na jednej stronie, nie lepiej było zrobić PA na zasadzie drzewa?

Grupowanie danych jest w planach.

8. Brakuje mi w takich systemach helpa, lubię jak obok jest wyświetlana pomoc, lubię też jak są ikonki "?" po najechaniu/kliknięciu na nie pojawiają się pomocne wskazówki i podpowiedzi

Pan help jest w planach.

Tak w ogóle to ja dałem do oceny stronę dla mojego modułu cms, a nie moduł cms i na pewno nie robię następnego mambo, drupali czy kolejnego cms-a to jest tylko część mojego systemu informatycznego.
itsme
po jednym zdaniu naklejasz etykiete fanatyka ...
nie dobrze ...

ja mam poprostu wyrobione zdanie na temat EZ kontra pozostałę CMSy w php ...
ShadowD
Strona nie dostępna, wnioskuję że cms się wysypał, bądz brakuje mu jakiś kluczowych plików:
Fatal error: Class 'cCms' not found in /home/www/cms/index.php on line 313

Brzmi strasznie... haha.gif

Tak w ogóele nie musiałeś pisać cms'a by pokazywać nam błędy prasera!! haha.gif (sarkazm)
emp
Nie wiem o czym piszesz wszystko działa. Może masz oczopląs.

Żartuje. Dzięki za informacje. Aktualizowałem pliki i jeden jakimś cudem się nie zgrał.

To jest dla mnie sroga nauczka przez tą wpadkę zlicytowali mi farmę, żona się ze mną rozwiodła, kochanka odeszła, dzieci uważają że jestem gimbusem, trolem i lamusem. Drugi raz nie popełnię tego błędu i sprawdzę czy strona działa po aktualizacji. I to wszystko przez jakiś głupi niedograny plik... że też musiało mnie to spotkać... tyle lat ciężkiej pracy na nic, na darmo, wszystko stracone, przegrałem swoje życie.

Przez to wszystko mam teraz leki i co chwile sprawdzam czy strony chodzą... a jak nie chodzą ? a co jeśli nie chodzą ? a co jeśli ktoś wejdzie, a one nie chodzą ? Cały czas kłębią się te pytania w mojej głowie, męczą mnie i niszczą psychicznie, a wszystko to przez jeden, malutki, niewinny, niedograny plik. Ile bym dał by cofnąć to wszystko i zacząć jeszcze raz, odnowa. Czy nie zasłużyłem na jeszcze jedną szanse ? Czy taki drobny błąd może przekreślić wszystko ? To nie może tak być ! To nie jest prawda ! Musze śnić ! Tak ! Zaraz się obudzę, na pewno zaraz się obudzę, jeszcze nic straconego... to tylko zły sen, to tylko zły sen....

itsme źle mnie zrozumiałeś być fanatykiem ez to być najgorętszym. To był komplement nie myślałem że to źle odbierzesz, ale na pewno mi wybaczysz wysłałem ci kwiaty i bombonierkę.
thomson89
Cytat(emp @ 18.12.2009, 21:59:26 ) *
To jest dla mnie sroga nauczka przez tą wpadkę zlicytowali mi farmę, żona się ze mną rozwiodła, kochanka odeszła, dzieci uważają że jestem gimbusem, trolem i lamusem. Drugi raz nie popełnię tego błędu i sprawdzę czy strona działa po aktualizacji. I to wszystko przez jakiś głupi niedograny plik... że też musiało mnie to spotkać... tyle lat ciężkiej pracy na nic, na darmo, wszystko stracone, przegrałem swoje życie.

Przez to wszystko mam teraz leki i co chwile sprawdzam czy strony chodzą... a jak nie chodzą ? a co jeśli nie chodzą ? a co jeśli ktoś wejdzie, a one nie chodzą ? Cały czas kłębią się te pytania w mojej głowie, męczą mnie i niszczą psychicznie, a wszystko to przez jeden, malutki, niewinny, niedograny plik. Ile bym dał by cofnąć to wszystko i zacząć jeszcze raz, odnowa. Czy nie zasłużyłem na jeszcze jedną szanse ? Czy taki drobny błąd może przekreślić wszystko ? To nie może tak być ! To nie jest prawda ! Musze śnić ! Tak ! Zaraz się obudzę, na pewno zaraz się obudzę, jeszcze nic straconego... to tylko zły sen, to tylko zły sen....

Nie przesadzaj tongue.gif

A ja mam takie pytanie, czy separatory menu, specjalnie tak brzydko wyglądają? Dlaczego "pomarańcze" są motywem szablonu?

A, jeszcze jedno: zapytanie można zmienić na: zadaj pytanie, zapytaj nas, kontakt. Ale samo: "zapytanie" to zbyt ogólne.
emp
Cytat
A ja mam takie pytanie, czy separatory menu, specjalnie tak brzydko wyglądają?

Nie.

Cytat
Dlaczego "pomarańcze" są motywem szablonu?

Plan jest taki że do końca marca przyszłego roku powstaną jeszcze 3 strony związane z moim projektem. Każdy projekt to będzie jakiś owoc, a empsoft stanie się koszem owoców. Taki jest plan.

Cytat
A, jeszcze jedno: zapytanie można zmienić na: zadaj pytanie, zapytaj nas, kontakt. Ale samo: "zapytanie" to zbyt ogólne.

Tak dla każdego przycisku ustawiamy widoczność, url i etykietę.
tua1
Z prezentacji wyniki, że system jest świetny

A ja mam pytanie czy przy tworzeniu systemu kierowałeś się zasadami Inżynierii Oprogramowania (UML, itd)?
Czy korzystałeś z elementów xp, np tdd?
Jakie wzorce projektowe stosowałeś (zakładam że stosowałeś OOP) i przy projektowaniu jakich modułów systemu?
emp
Cytat(tua1 @ 20.12.2009, 00:15:18 ) *
Z prezentacji wyniki, że system jest świetny

Nie. Będzie miesiąc przed kwietniem.

A ja mam pytanie czy przy tworzeniu systemu kierowałeś się zasadami Inżynierii Oprogramowania (UML, itd)?

Nie. Po co i dla kogo. ( pytanie retoryczne ) Projektuje w biegu w trakcie programowania, ale nie bierz ze mnie przykładu ja dokładnie wiem co robię.

Czy korzystałeś z elementów xp, np tdd?

Nie. Sam robię. Jedna osoba nie potrzebuje żadnego procesu, wystarcza kartka i czekopjnty. Sam ze sobą dogaduje się w ułamku sekundy.

Zakładam że stosowałeś OOP

Dobrze zakładasz. Wszystko jest obiektowo. Wykorzystałem klasy, dziedziczenie, interfejsy, wyjątki.

Jakie wzorce projektowe stosowałeś

Żadne. Po co ? dla lansu ? ( pytania retoryczne ) Pewnie jakieś są: singletony, może adaptery, fasady... sam nie wiem. Mostu czy dekoratora na pewno nie zastosowałem winksmiley.jpg Nie komplikuje sobie życia niepotrzebnie, a w większości wypadków wzorce są przerostem formy nad treścią.

Dokumentuje tylko kod i generuje dokumentacje w doksydżemie.

Jestem zaprzeczeniem tego co uczą w szkołach, na studiach i piszą w książkach. Wiem bo przeczytałem ich lekko kilkadziesiąt jak dotąd.
Korzystam z tych udogodnień które mi dają rzeczywiste korzyści.

// EDIT
Zmodyfikowałem dość znacząco stronę i mocno rozwinąłem sam moduł cms-a.
Treść strony daje jeszcze wiele do życzenia ale to się zrobi winksmiley.jpg

Stronę główną wypełnia teraz duży bilbord mam nadzieje że się podoba i zmiana jest pozytywna.
Sam bilbord jest w pełni konfigurowalny i oparty o mój system tworzenia bilbordów który właśnie skończyłem.
thomson89
Zanim przeczytam treść w bilboardzie on się zmienia blinksmiley.gif
emp
No tak bo ustawiłem na 5 sekund rotacje banerów... po to masz po lewej stronie menu jak najedziesz to się ustawi odpowiedni bilbord i animacja stanie.
thomson89
Cytat(emp @ 10.01.2010, 14:35:05 ) *
No tak bo ustawiłem na 5 sekund rotacje banerów... po to masz po lewej stronie menu jak najedziesz to się ustawi odpowiedni bilbord i animacja stanie.

No wtedy tak. Ale niektórzy lubią sobie myszką jeździć pod tekstem który czytają a wtedy d...a z czytania.
emp
Cytat(thomson89 @ 10.01.2010, 16:39:48 ) *
No wtedy tak. Ale niektórzy lubią sobie myszką jeździć pod tekstem który czytają a wtedy d...a z czytania.

Poprawiłem jak najedziesz na baner myszką animacja się zatrzymuje, a jak ściągniesz z niej kursor znowu się uruchamia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.