Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena] Prosta strona firmowa
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kas
Proszę o ocenę proste strony firmowej dostępnej pod adresem:

http://www.alphait.pl

Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
r4xz
[-] linki w prawym górnym rogu mało widoczne, powinny bardziej "rzucać się" w oczy

[-] wyszukiwarka taka przygnieciona pod naporem innych dużych elementów, wyrównana do dołu ładniej by się prezentowała

[+] prosta i przejrzysta grafika

bim2
Ta prosta i przejrzysta grafika jest pobrana z jakiejś strony typu free webtemplates. Wiem, bo sam korzystałem. Jedynie do topu zostało dodane logo i to nie za ładnie.

Wyszukiwarka nie pasuje tam gdzie jest.
Shadowsword
Imo za mała czcionka. Logo ładne, ale nie pasuje ^^
livinghatret

To co napiszę jest może i brutalne, ale niestety prawdziwe: jak chcecie zdobyc klienta to na Boga! Nie pokazujcie mu tej strony! winksmiley.jpg

Taka strona zupełnie nie przystaje do profesjonalnego wyglądu firmy, jaki powinniście kreowac. Stronę wizytówkową można zrobic prosto i tanio, ale to raczej wygląda jak tani presell niż strona firmy, na jakości i kompetencjach której można polegac.

Mam nadzieję, że nie odbierzecie mojej krytyki w nieprawidłowy sposób. Chcę po prostu Wam pomóc.
emp
@up popieram wasza oferta jest na prawdę monumentalna i nijak się ma do waszej strony która przypomina mi prostego bloga i zawiera wiele nie pasujących do siebie elementów.

Czcionka za mała , wyszukaj w dziwnym miejscu, jaskrawy zielony w treści mi się nie podoba i ogólnie użyty zestaw kolorów.
livinghatret
Przeglądając stronę dokładniej po przeczytaniu posta EMP, nasunęło mi się to:

Papier, a raczej serwer, wszystko przyjmie. Jak w kontekście takiej strony wypada to: "Nasi graficy oraz specjaliści od marketingu podejmą każde wyzwanie. Z przyjemnością pomożemy stworzyć i wypromować nową markę lub odświeżyć wizerunek istniejącej."?

Jeśli marketing tak kuleje, to... na jakim poziomie jest programowanie?
Daiquiri
Bardzo średnio, ze wskazaniem na słabo.
[-] Kolory są nijakie,
[-] Menu górne słabo wyeksponowane,
[-] Menu po prawej?
[-] Za bardzo mieszana typografia,
[-] No i tak stopka,
[-] Wyszukiwarka
[-] Teksty na stronie
[+] Ogólnie nie ma tragedii, aczkolwiek słabo...
zzeus
No jako firma o takiej ofercie nie przyłożyliście się chyba zbytnio do swojej sztandarowej stronki.
Ja dodam od siebie, że elementy graficzne layoutu można znacznie zmniejszyć i zoptymalizować, plus wykorzystanie CSS Sprites.

Pozdrawiam
Kas
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Szczerze mówiąc strona była przygotowana na szybko przez... inżyniera oprogramowania. laugh.gif

Postaram się załatwić jakąś lepszą. Mam pytanie dotyczące logo. Czy może zostać takie jakie jest?
Daiquiri
Osobiście nie podoba mi się za bardzo ten logotyp, bo to po prostu powszechnie znany i używany symbol + niezbyt ciekawa typografia. Z drugiej strony, to czy mi się podoba jest bardzo względne, bo istotą logotypu jest "zapamiętywalność". Z tego co się orientuje macie speców od marketingu i grafiki na pokładzie - oni będą wiedzieli najlepiej jaką macie strategię itd. i przygotują wam księgę znaku. Standardowo lista:

[-] Kolor,
[-] Osobiście uważam, że gradienty i wszelkie błyski w logotypie są w 99% niezbyt dobrym rozwiązaniem,
[-] Na moje oko użyliście po prostu Tahomy (mogę się mylić) - i tak myślę sobie, że stać was na coś bardziej wysublimowanego party.gif ,
[-] Nie widzę możliwości "oderwania" logo od całego logotypu,
[-/+] Niestety nic innowacyjnego - może po dopracowaniu będzie to zaleta,
[+] Symbol jest prosty i łatwy do zapamiętania (a nawet może i lekko oczekiwany od odbiorcy - ze względu na nazwę)
Kas
Użyta czcionka to DejaVu Sans. "Oderwanie" loga od logotypu jest bardzo proste, ale nie wiem czy udane:

Logo

Logotyp

Może być? smile.gif
Daiquiri
Nie zrozumieliśmy się chyba. Miałam na myśli, że po "oderwaniu" - Wasze logo jest po prostu powszechnie znanym symbolem na zielonym tle. Co do Tahomy... tak jak napisałam "na oko". Kajam się za przypuszczenie, ale na swoją obronę dodam:

I nadal oczywiście utrzymuję swoją opinię. Uważam, że skoro logotyp ma reprezentować Was wszędzie tam, gdzie sami być nie możecie (wizytówki, strona www, itd.) to warto nad nim jeszcze popracować. Siedzę trochę w "brandingu" i z doświadczenia wiem, że ludzie mocno kojarzą kolor. Nie wiem czy ten odcień zielonego (i w ogóle zielony) jest kolorem z którym chcielibyście się identyfikować. To oczywiście tylko moja opinia - przecież i tak zrobicie co Wam bardziej pasuje party.gif .

I tak na marginesie... współpracowałam ostatnio z pewną instytucją, która w słodkich początkach 2000 roku sama stworzyła swoje "logo", które później "ktoś" (z)wektoryzował i tyle. I powiem tyle - odświeżanie tego dzieła rodziło się w bólach... głównie dlatego, że ciężko było poprawić dosyć charakterystyczną i tragiczną (przy okazji) typografię. Drastyczne zmiany nie wchodziły w grę z wiadomych przyczyn. Dlatego może warto trochę dłużej zastanowić się zarówno nad kolorystyką, typografią jak i samym znakiem.
thomson89
[-] menu mogłoby być większe
[-] stopka, prawe menu do poprawy, może jakiś background?
[-] logo jest równo nad niebieskim info, treść już nie, przydałoby się poprawić zrzut

[+] logo
[+] przejrzystość strony
[+] kolorystyka: 3 współgrające kolory

[>] przydałaby się możliwość powiększenia czcionki (ogólnie)
[>] wyszukiwarka bardziej pasowałaby w dolnym prawym rogu topu, zaraz nad tym niebieskim

-> ogólnie: zbyt małe litery, menu do poprawy
Kas
Po przeczytaniu Waszej konstruktywnej krytyki (bardzo Wam dziękuję!) zrobiłem w firmie małą jesień średniowiecza. Razem z dwoma osobami siedziałem całą noc... i urodziło się to:

http://www.alphait.nazwa.pl/test/

Jest to wczesna wersja stylu, więc jest jeszcze sporo rzeczy do poprawy i nie wszystko działa. Proszę o ocenę i odpowiedź na dwa zasadnicze pytania:

1. Czy jest dobre?

2. Czy jest lepsze niż obecne (http://www.alpahit.pl/)?

W treści stron, oczywiście, będą wstawione jakieś fajne grafiki, ale potrzebujemy na to trochę czasu. Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
zzeus
Czy jest lepsze niż poprzedni projekt ? Chyba nie, ale moim zdaniem zaczynacie iść w dobrym kierunku smile.gif
+ zakładki, jakoś ostatnio bardzo mi się podobają
- logo przyklejone do górnej krawędzi nie wygląda dobrze
- stopka zbyt szeroka i te linki w stopce też nie są dobrym pomysłem
Kas
Cytat(zzeus @ 11.12.2009, 13:41:29 ) *
Czy jest lepsze niż poprzedni projekt ? Chyba nie, ale moim zdaniem zaczynacie iść w dobrym kierunku smile.gif
+ zakładki, jakoś ostatnio bardzo mi się podobają
- logo przyklejone do górnej krawędzi nie wygląda dobrze
- stopka zbyt szeroka i te linki w stopce też nie są dobrym pomysłem

Mam rozumieć, że jeszcze nie jest lepsze, ale może być po poprawkach?

Ad. 2. Logo, oczywiście nie będzie tak przyklejone.

Ad. 3. Stopka też będzie mniejsza. Linki mają być bez podkreśleń.

zzeus
Jak chodzi o wygląd to moim subiektywnym zdaniem idzie na plus, ale jeszcze długa droga przed wami smile.gif

W kodzie zapewne dałoby się uniknąć takich zagnieżdżeń:
  1. <div id="container">
  2. <div id="wrapper">
  3.  
  4. <div id="content" class="narrowcolumn">
  5. <div class="post">
  6. <div class="entry">
  7. <div style="text-align:justify;">
  8. <p>Witamy na naszej stronie!</p>
  9. <p>Nasza oferta obejmuje kompleksową obsługę teleinformatyczną dla Klientów indywidualnych i instytucjonalnych. Realizujemy nawet najtrudniejsze zlecenia. W naszej pracy zawsze stosujemy najwyższej klasy sprzęt i oprogramowanie. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami naszej oferty.</p>
  10. <p>Jesteśmy młodym podmiotem na polskim rynku informatycznym. Pod nazwą <strong><span style="color: #60da11;">Alpha IT</span></strong> działamy od listopada 2009 roku. Jednak to wcale nie znaczy, że brakuje nam wiedzy lub doświadczenia. Nasza firma zatrudnia wysoce wykwalifikowanych profesjonalistów z takich dziedzin jak informatyka, telekomunikacja, elektronika, matematyka, robotyka i marketing.</p>
  11. <p>Tworzymy zgrany i prężny zespół. Łączymy doświadczenie <em>starych wyjadaczy</em> z pasją <em>młodych gniewnych</em>. Dzięki temu możemy działać szybciej i osiągać więcej niż nasza konkurencja. Ściśle współpracujemy z producentami sprzętu i oprogramowania.</p>
  12. <p>Naszym credo jest chińska sentencja <em>jakość to doskonałość, której nie da się osiągnąć, lecz do której trzeba uporczywie zdążać</em> przypisywana filozofowi Laozi. Wierzymy, że dokładne planowanie i skuteczna realizacja mogą zapewnić zadowolenie naszych Klientów. Pragniemy, aby mogli Państwo skupić się na swojej działalności, nam pozostawiając kwestie teleinformatyczne.</p>
  13. <p>Wyrazem naszego poczucia odpowiedzialności jest czynny udział w społeczności <a href="http://www.alphait.pl/?page_id=20"><span style="color: #60da11;">Wolnego i Otwartego Oprogramowania</span></a>. Nasi specjaliści poświęcają czas na rozwój różnych projektów. Efekty wspólnej pracy są publicznie dostępne i stanowią własność ogółu. Równocześnie uczestniczmy w różnorakich inicjatywach i spotkaniach społeczności.</p>
  14. <p>Wszystkim naszym Klientom rekomendujmy Wolne i Otwarte Oprogramowanie jako bardzo wartościową alternatywę dla zamkniętych rozwiązań.</p>
  15. </div>
  16. </div>
  17. </div>
  18. </div>
  19. </div>
  20. </div>
  21.  
thomson89
Już o wiele lepiej. Trochę gryzie mnie top strony: czarno zielono niebieski?

Nie myślałeś o podświetleniu linków?

[-] nie spolszczone winksmiley.jpg
Daiquiri
Nie mam teraz wprawdzie podglądu na poprzednią wersję strony ("Pod tym adresem nie ma jeszcze serwisu WWW. Zapraszamy wkrótce."), ale mniej więcej mam ją "w głowie". Projekt strony zdecydowanie poszedł w fajnym kierunku. Pomijam takie pierdoły jak spolszczenie, bo rozumiem, że propozycja jest jeszcze ciepła. Klasycznie już, podaje listę:

[-] logo... chociaż o tym już pisałam smile.gif i to przyklejenie (ale o tym pisaliście już powyżej),
[-] typografia - korzystacie z kilku krojów czcionek, które moim zdaniem kompletnie się nie dopełniają (np. » Serwis vs " Alpha IT zapewnia pełne wsparcie serwisowe..."),
[-] prezentacja listy mogłaby być bardziej wysublimowana (chociaż wydaje mi się, że lepiej wyglądałyby zwykłe myślniki "-"),
[-] strona jest pusta - ale rozumiem, że z czasem się wypełni, chociaż generalnie do pełnej oceny brakuje mi właśnie wypełnienia,
[+] poszczególne elementy są bardziej "rozstrzelone" i dzięki temu przyjemniej się czyta,
[+] miła dla oka kolorystyka (poza logo i elementami w tym odcieniu),
[+] ta wersja to droga w dobrą stronę,

Na teraz to by było tyle... chociaż o ile zostajecie przy tych kolorach w logo, to kolorystyka strony (mimo, że fajna) moim zdaniem nie pasuje. Ogólne wrażenie zdecydowanie na plus.
r4xz
[ - ] jaskrawe, zielone linki

[ + ] lepszy wygląd

blooregard
Mała uwaga odnośnie funkcjonalności. Pole wyszukiwarki po otrzymaniu focusa mogłoby się czyścić z tego domyślnego tekstu "Wyszukiwarka...".

livinghatret
Cytat(Kas @ 11.12.2009, 13:48:27 ) *
Mam rozumieć, że jeszcze nie jest lepsze, ale może być po poprawkach?

Mówiąc brutalnie, bo rynek też jest brutalny: Jest tragiczne w samym zamyśle, nie mówiąc już o realizacji. Konkurencja na pewno się ucieszy. Ale kierunek jest dobry, bo druga strona jest o niebo lepsza niż pierwsza.

Spójrz jak wyglądają porządne strony firmowe:

http://www.skk.com.pl
http://www.investa.pl

Nie chodzi tu o jakieś makabryczne wodotryski, ale strony firmowe mają swoje kanony. Blog po prostu nie nadaje się na stronę firmową.
Kas
Razem przeczytaliśmy wszystkie odpowiedzi, zarówno te bardzo krytyczne jaki i te bardziej pochlebne. Za wszystkie dziękujemy!

Po kilku dniach pracy osiągnęliśmy status release candidate. Chcemy w niedzielę podmienić obecną stronę na nową wersję.

Bardzo proszę o kolejne opinie. Czy kierunek jest dobry? Jeżeli tak to co można jeszcze poprawić?

Jedna rzecz nie daje mi spokoju: czy przypadkiem nie użyliśmy zbyt wielu kolorów (ciemno szary, zielony, niebieski, czerwony, żółty)?

Edycja: Dodam, że wiele rzeczy jest po angielsku, bo strona testowa jest oparta na anglojęzycznej wersji WordPressa.

Mam tez pytanie dotyczące bocznego panelu. Po wejściu na bloga jest widoczny. Na stronach statycznych nie - zostaje wolne miejsce po prawej. Co sugerujecie? Rozciągnąć tekst strony czy wyśrodkować? A może zostawić jak jest?

Edycja 2: blooregard, dzięki za sugestię. Pomógł poszło. smile.gif
thomson89
Cytat(Kas @ 12.12.2009, 19:54:51 ) *
Mam tez pytanie dotyczące bocznego panelu. Po wejściu na bloga jest widoczny. Na stronach statycznych nie - zostaje wolne miejsce po prawej. Co sugerujecie? Rozciągnąć tekst strony czy wyśrodkować? A może zostawić jak jest?

Mi się zdaje, że rozciągnięte byłoby mniej czytelne. Dodaj też wcięcia.
Kas
Przygotowałem alternatywną wersję logotypu, specjalnie na potrzeby nagłówka strony:

Może na stronie dać taki logotyp?

Proszę o dalsze opinie na temat strony. Co zmienić? Co poprawić?

Edycja: Zmieniłem kolor baneru z niebieskiego na zielony. Czy to dobry pomysł? Jeżeli tak to przygotuję odpowiednie obramowanie dla wyszukiwarki.
thomson89
Cytat z nk
Cytat
Ślicznusiooooo ;*****

Naprawdę mi się podoba. Odcień zieleni loga zmień na taki jaki jest w topie. Spróbuj.
Kas
Zmieniłem,

Logo jest, niestety, nieczytelne.

Edycja: U standaryzowałem krój czcionek na całej stronie ("DejaVu Sans", "Lucida Grande", "Bitstream Vera Sans", Veradana, Tahoma;). Teraz tekst powinien lepiej wyglądać. Zastanawiam się co jeszcze "na szybko" można poprawić aby stronka była fajniejsza.

Oczywiście, w finalnej wersji dojdą grafiki i zdjęcia wplecione w treść stron i wpisów.
thomson89
No trudno. Poszukaj za color schemer online. Na pewno pomoże w doborze kolorów.
Kas
Do doboru kolorów używam w naszej firmie programu Agave. Wszystkim polecam. Problemem nie są braki w oprogramowaniu lub wiedzy. Problemem jest brak talentu. smile.gif

Prócz loga coś jeszcze można zmienić?

Edycja: Swoją drogą mam pytanie w jakiej rozdzielczości oglądacie naszą stronę? Czy szerokość i wysokość się poprawnie skalują? Pytam, bo pracujemy na laptopach z matrycami 1600x900, więc nasze wrażenia mogę być inne od wrażeń odbiorców.
thomson89
1280x768 i wszystko jest ok.

Można by jeszcze zmienić czcionki, w bocznym panelu, gdy się kliknie blog.
Kas
A jak zmienić? Tam też już jest zestaw "DejaVu Sans", "Lucida Grande", "Bitstream Vera Sans", Veradana, Tahoma;. Chodzi Ci o krój, rozmiar czy kolor?
thomson89
krój i rozmiar, głównie nagłówki tego bocznego menu

całe napisy sprawiają wrażenie niedorobionych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.