Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Opona.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
boddah85
Witam

Prosiłbym o uwagi, sugestie, czy też konstruktywną krytykę odnośnie sklepu internetowego opona.pl.

Pozdrawiam
piotrooo89
jak dla mnie strona troszkę za mało przejrzysta, więcej przestrzeni by się przydało, walidowałem kod i dość ładnie się to prezentuje.
tvister
No całkiem całkiem. Trochę za dużo treści ale tak chyba musi być. Wyraźna czcionka, zachowane odległości, grafika bez zbędnych fajerwerków. Jeszcze bym buttony ostylował.
ps.
Może masz jakieś zniżki w tym sklepie bo potrzebuje opon do motocykla smile.gif
Kildyt
Totalny nieład i chyba to jest największym minusem. Logotyp jest w nieodpowiednim miejscu. Za małe odstępy od bloków. Trudno jest zauważyć jakiś prosty schemat i znaleźć coś konkretnego na stronie. Pamiętaj, że użytkownik jest bardzo niecierpliwy. Jeżeli nie znajdzie szybko informacji których szuka to ucieka.
Keywords'ów już się raczej nie używa. Ikonki nie powinny być wstawionymi obrazkami, a ustawionym tłem.
Twoim najważniejszym nagłówkiem jest "Polecamy OPONY". To raczej nie mówi za wiele dla całej strony.
Niepoprawnie używasz paragrafów. Dla przykładu: "szukaj opony".
Staraj się używać anglojęzyczne nazewnictwo.
Jeżeli coś jest napisane wyłącznie wielkimi literami to nie wpisujesz takiej wartości, a jedynie deklarujesz sposób przemiany tekstu w CSS-ie.
Niepoprawnie używasz tabel.
Czy istnieje obrazek, którego nie da się opisać? Jeżeli tak to nie powinien być on obrazkiem, a tłem.
Czy puste bloki z twardymi spacjami są wymagane?
Style w html-u są be. IMHO mają swoje zastosowanie, ale w bardzo granicznych sytuacjach.
Czy strona będzie działać bez obsługi javascripta? Pamiętaj, że js to tylko nakładka, która wzbogaca. Podstawowe funkcjonalności powinny działaś bez obsługi js-a.
thomson89
[>] powiększ logo daj na lewą stronę
[>] z górnego menu zrób jakieś buttony

[+] schludny layout
[+] dość przejrzysty

ogólnie: dobre wrażenie
boddah85
Dziękuję za wszystkie opinie.

Kilka rzeczy poprawiłem, więc zapraszam ponownie smile.gif

Cytat
Ikonki nie powinny być wstawionymi obrazkami, a ustawionym tłem.

Rozumiem, że jak mam 20 różnych ikonek to dla każdego elementu pisać klasę z odpowiednim tłem? A co w przypadku kiedy dany element ma już tło?

Cytat
Niepoprawnie używasz paragrafów.

Proszę o wytłumaczenie co jest w tym przypadku błędem.

Cytat
Staraj się używać anglojęzyczne nazewnictwo.

Chodzi o nazwy/klasy ? W jakim celu ?
Cytat
Niepoprawnie używasz tabel.

Jeśli mnie pamięć nie myli to tabel używam tylko do wyrównywania pól formularza. Czy jest to faktycznie wielki błąd ?

Cytat
Czy strona będzie działać bez obsługi javascripta? Pamiętaj, że js to tylko nakładka, która wzbogaca. Podstawowe funkcjonalności powinny działaś bez obsługi js-a.

Może się mylę, ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Wszystko co najważniejsze jest napisane przecież w PHP, a JS to tylko dodatek, który pojawia się w kilku miejscach.

Pozdrawiam

PS

Cytat
Może masz jakieś zniżki w tym sklepie bo potrzebuje opon do motocykla

Hehe, ceny na Opony Motocyklowe Mitas i tak są chyba najniższe na rynku.
livinghatret

Drażniące jest to, że po wybraniu na głównej stronie typu opon, strona od razu przeskakuje na podstronę bez możliwości wybrania rozmiaru.
Kildyt
Cytat(boddah85 @ 15.12.2009, 12:33:31 ) *
Rozumiem, że jak mam 20 różnych ikonek to dla każdego elementu pisać klasę z odpowiednim tłem? A co w przypadku kiedy dany element ma już tło?
Tak, należy pisać odpowiednie klasy ponieważ ikonka to tylko upiększacz do zawartości, a takie jest założenie CSS-a. Jeżeli jeden element ka kilka teł to niestety trzeba opatrzyć go w div-a. Obecna wersja CSS-a nie pozwala na użycie kilku teł dla jednego elementu.

Proszę o wytłumaczenie co jest w tym przypadku błędem.
Dla przykładu:
  1. <p>szukaj opony</p>
Czy tutaj paragraf jest odpowiednio użyty?

Chodzi o nazwy/klasy ? W jakim celu ?
Bo taka jest oznaka profesjonalnego podejścia do pracy. Zaletą niektórych dziedzin nauki jest ich uniwersalizm językowy. W informatyce głównym językiem jest angielski i tego powinniśmy się trzymać.

Jeśli mnie pamięć nie myli to tabel używam tylko do wyrównywania pól formularza. Czy jest to faktycznie wielki błąd ?
Gdybyś zakładał ten topic tylko z założeniem, że oczekujesz "wielkich błędów" to nie doczekałbyś się niczego. O to chodzi w poprawnym programowaniu, że należy w 100% przestrzegać reguł (o ile jest to możliwe, ale w tym wypadku tak). Nie ma odstępstw, że może być jeden błąd na stronie, ponieważ to byłoby sprzeczne z samym założeniem tworzenia standardów. Tabel nie używamy do wyrównywania czegokolwiek!

Może się mylę, ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Wszystko co najważniejsze jest napisane przecież w PHP, a JS to tylko dodatek, który pojawia się w kilku miejscach.
To, że użyłeś PHP to nie oznaka, że strona jest przystosowana do obsługi bez włączonego js-a. U ciebie nie działa przekierowanie bo wyborze marki z listy "dobierz opony do swojego auta".
emtiej
Dla mnie stronka przejrzysta, funkcjonalna no i dość ładnie wygląda, widać że trochę się napracowałeś 8/10.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.