Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmiana nazwy pliku pdf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomek85
Witam stworzyłem sobie plik .php w którym mam kod generowania pliku pdf - mianowicie otwieracjac strone www.mojastrona.pl/plik_pdf.php otworzy mi sie plik jako pdf - chciałbym zmienic nazwe tego pliku klikanego na stronie.
Nazwa pliku bedzie generowana wg wartości GET.

Mianowicie chcę aby np. wstawiając link na stronie <a href="jakas_nowa_nazwa.pdf">Plik pdf</a> po kliknieciu otwieral sie www.mojastrona.pl/plik_pdf.php

Przejrzałem na google pierwsze 10wyników, ale niedziałały podane rozwiązania.
Może rozwiązac to jakims wpisem do pliku .htaaccess ? Ktoś pomoże ?

Z góy dziękuję!

darko
A tak:
  1. <a href="<?php echo $_SERVER["HTTP_REFERER "]; ?>jakas_nowa_nazwa.pdf">Plik pdf</a>

?
tomek85
Nie bardzo rozumiem to rozwiązanie.

Próbuję tak:

1. header('Content-type: application/pdf');
  2. header('Content-Disposition: attachment; filename="plik.pdf"');
  3. readfile('moj_pdf.php');
  4.  
  5. <a href="plik.pdf">pobierz</a>

Jak tak robię to wyświetla mi się zawartośc pliku moj_pdf.php na ekran nie wiem dlaczego - czy ktos wie czemu to nie działa ?
darko
Musisz oddzielić kod generowania pliku pdf od samego pliku pdf i od kodu tworzącego link do pliku pdf. Wyświetla się zawartość pliku moj_pdf.php, bo podajesz w nagłówku Content-type: application/pdf. Proponuję tak zmienić skrypt generujący plik pdf, aby zapisywał zawartość pliku na serwerze, a następnie umieszczać linki nie do skryptu generującego plik, a do samego pliku pdf. Mam nadzieję, że nie namieszałem i wiadomo o co chodzi.
tomek85
Ale takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, bo plik ma się generowac automatycznie, a nie byc zapisywany na serwerze jeden z powodow to na pewno miejsce na serwerze 5x2000pdf'ow to troche zajmie. A gdzie tu jest blad w tym kodzie? moj_plik.php jest jest osobno. Kod ktory napisalem wyzej jest w innym pliku - index.php

W takim razie gdzie jest bład ? A może to może rozwiazac jakims innym sposobem ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.