Potrzebuje pomocy. Mam wykonać zapytanie do bazy danych (MySQL, PHP4, Apache) polegające na wstawieniu do kolumny np. p1 (mam kolumny w tabeli od p1 do p50) znaku 1. Nie było by problemu, gdyby nie fakt, że z tablicy ($przed[„id_p”]) jest pobierany numer kolumny (1-50) i trzeba go dodać do litery p, tak aby powstał np. p1, Niżej przedstawiam moje zapytanie, które nie działa. Wyświetlany jest komunikat:
Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' In ...
Kod
$zapytanie = "insert into xxx (p'$przed["id_p"]')values (1)
Czyli chce wstawić do kolumny p+cyferka z tablicy (tak aby było np. p2) wartość 1. Da się to zrobić? Można połączyć zwykły tekst ze zmienną, tak żeby powstał ciąg znaków? W tabeli musiałem zrobić kolumny ze znakiem p na początku(p1,p2,p3), bo nie da się stworzyć kolumn o indeksach złożonych z samych cyfr, czy tak jest? Ja nie mogłem tego zrobić.
Robił ktoś może coś w rodzaju wywiadówki przez Internet? Robię coś takiego i mam problemy z zaprojektowaniem bazy danych dla wszystkich klas, przedmiotów i ocen poszczególnych uczniów. Jeśli ktoś zna ten problem to pomoc mile widziana, chodzi mi o sam szkielet bazy danych.
Dzięki.
Pozdrawiam.
Myrek