Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Porównywanie wierszy w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chipoldo
Mam problem natury projektowej i nie do końca wiem jak go rozwiązać. Rzecz dotyczy piłki nożnej. Mam tabelę wyników. Tabela sortowana jest wg. określonych reguł: najpierw ilość punktów, mecze, bramki strzelone itp.

Wszystko by było ok, gdyby nie zapisek, że drużyny przy równej ilości punktów, decyduje bezpośrednie spotkanie, które muszę pobrać z innej tabeli i nie do końca wiem jak to rozwiązać, ponieważ:

1.Poberam wiersz1 i go wypisuje, a gdy pobiorę drugi i się okaże, że ma taką samą ilość punktów ? Poniżej kod.

Na początku myślalem że pobrać 1 wiersz i 2 wiersz porónać i dopiero je wypisać. Ale jak się okaże że to nie 1 i 2 jest równa ilośc punktów tylko w 2 i 3...pomóżcie, brak pomysłu.

Możliwe że w zapytaniu idzie wstawić jakiegoś "ifa" i dołączyć dodatkowe zapytanie, ale moja wiedza niestety aż tak daleko nie sięga

$zapytanie = "select tabela.*, druzyna.nazwa_druzyny from `tabela`, `druzyna`, `ligi` where tabela.druzyna_id=druzyna.druzyna_id and tabela.liga_id = '$liga_id' and ligi.liga_id = tabela.liga_id order by punkty desc, mecze, wygrane desc, roznica desc, strzelone desc, stracone desc, druzyna.nazwa_druzyny;";
$wynik = wyslij_zapytanie($zapytanie);
$ilosc_znalezionych = $wynik->num_rows;

for ($i = 1; $i <= $ilosc_znalezionych; $i++)
{
$wiersz = $wynik->fetch_assoc();
echo "<tr>";
echo "<td class='miejsce'>".$i."</td>";
echo "<td>"."&nbsp;".$wiersz['nazwa_druzyny']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['mecze']."</td>";
echo "<td class='punkty'>".$wiersz['punkty']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['wygrane']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['remisy']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['przegrane']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['strzelone']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['stracone']."</td>";
echo "<td class='srodkowanie'>".$wiersz['roznica']."</td>";
echo "</tr>";

}
echo "</table>";
echo "</div>";
echo "</div>";
Pawel_W
po 1: BBCODE!!
po 2: pobierz w zapytaniu to pole z innej bazy i potem dodaj je na końcu zapytania po ORDER BY po tych polach, które masz teraz
chipoldo
Cytat(Pawel_W @ 2.01.2010, 12:50:43 ) *
po 1: BBCODE!!
po 2: pobierz w zapytaniu to pole z innej bazy i potem dodaj je na końcu zapytania po ORDER BY po tych polach, które masz teraz

Ale jakie pole mam pobrać ? Jeżeli chodzi Ci że mam pobrać wyniki podanych drużyn...to jak najpierw rozpoznać, które drużyny mają identyczną ilośc punktów w zapytaniu, przed ich wypisaniem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.