Chcę zrobić na swoją stronę skrypt newsów oparty na bazie danych. Musiałbym to zrobić wg. schematu, który sobie "umyślałem". Jeśli coś źle rozumuję to proszę poprawcie mnie.
1. Plik login.php gdzie logujemy się na konto admina.
2. Tam tylko proste menu, do wyboru Dodaj news | Edytuj news | Usuń news
3. Po kliknięciu na Dodaj news pojawia się pole tekstowe, miejsce na tytuł, treść, autora i datę.
4. Następnie te dane przesyłam metodą POST do pliku np. wyslij.php gdzie jest kod odpowiedzialny za wstawienie tego do bazy danych.
5. Includuję na index.php newsy z bazy danych.
Tę kwestię dość rozumiem. Gorzej jest z edycją. Jak to ma wyglądać?
1. Klikam Edytuj news i pojawiają mi się pola tekstowe, miejsce na tytuł, treść, datę i autora. Jak w to "wstawić" dane z MySQL? Czy do tego kodu w pole values muszę wstawić jakiś kod pobierający z bazy danych ? :
Kod
<input type="text" name="nazwa" [b]value="teskt"[/b] />
2. Następnie po wczytaniu, zredagowaniu klikam na "Edytuj" i za pomocą tego kodu (tylko zmodyfikowanego na moje potrzeby) edytować?:
Kod
UPDATE nazwa_tabeli SET nazwa_pola1=wartosc_pola1, nazwa_pola2=wartosc_pola2 [WHERE warunek]
Prosiłbym bardzo o pomoc, ewentualnie przydatne linki, do dobrych kursów PHP i MySQL, albo książek, które polecacie do nauki.Szukałem pomocy w różnych systemach newsów ale są one dla mnie zbyt "zawiłe" i niestety nie wiem jak rozgryźć tę edycję. Pozdrawiam.