Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Wgrywanie danych do sql z pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxil
Witam mam problem z wgrywaniem danych do mysql'a z pliku tekstowego.
Mam pliczek w którym jest kilkaset lini i chciałbym aby każda linia była w osobnym rekordzie.
Mówiąc szczerze kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić, może pomożecie mi to wykonać?
Z góry zaznaczam, że nie chodzi mi o gotowca ale o małą podpowiedź jak tego dokonać.
Fifi209
Może łaskawca pokaże kilka linii z tego pliku i strukturę bazy danych?
maxil
Do podpowiedzenia mi jak otworzyć plik funkcją file a następnie wsadzić zapytanie do pętli foreach nie musisz tego wiedzieć.
Temat do zamknięcia już pomogli mi na innym forum.

mam jeszcze jedno małe pytanko, mianowicie jak usunąć z końca każdej lini znaczniki /r/n czy jakoś tak.
one przy przeglądaniu bazy nie są widoczne lecz stanowią problem podczas porównywania danych.
wookieb
Cytat(maxil @ 4.01.2010, 23:45:12 ) *
Do podpowiedzenia mi jak otworzyć plik funkcją file a następnie wsadzić zapytanie do pętli foreach nie musisz tego wiedzieć.
Temat do zamknięcia już pomogli mi na innym forum.

To może zanim zaczniesz spamować internet takim prostą rzeczą poczytasz jego samego? Uwiersz, że MUSI wiedzieć bo masa takich ludzi przychodzi z podobnymi pytaniami a potem temat rozbija się na 50 postów bo autor nie raczył powiedzieć, że chcesz linie podzielić na 2 pola. Dlatego obowiązkiem autora jest właściwe doinformowanie o wszystkich potrzebnych elementach.

Cytat
mam jeszcze jedno małe pytanko, mianowicie jak usunąć z końca każdej lini znaczniki /r/n czy jakoś tak.
one przy przeglądaniu bazy nie są widoczne lecz stanowią problem podczas porównywania danych.

A tutaj ktoś (może na innym forum) nie doinformował cię o istnieniu googli -> php how to remove white chars on end of string
Ale dla ułatwienia... trim
maxil
Cytat(wookieb @ 4.01.2010, 23:51:30 ) *
To może zanim zaczniesz spamować internet takim prostą rzeczą poczytasz jego samego?

ehh kolejny uczony który twierdzi że da się spamować internet.
a za podpowiedź dzięki już zrobione i działa jak należy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.