Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Xdebug] Jak zacząć ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
neo.priv
Zainstalowałem Xdebug-a jako moduł php. Teraz chciałbym sie dowiedzieć przy pomocy jakiej komendy moge rozpoczać debagowanie jakoegoś pliku?

Jak i od czego zacząć?

Dokumentacje na stronie domowej przeglądałem, lecz niewiele mi pomogła - moj angielski jest troszke słaby.
Wankster
Otwórz plik php.ini i na samym dole dodaj:
Kod
[xdebug]

xdebug.auto_profile = Off

xdebug.auto_profile_mode = 0

xdebug.output_dir = "D:WebServer_TMP"
Z tym że zmień ścieżke do katalogu, w którym xDebug będzie generował output i jeśli chcesz aby robił przy każdym wywołaniu skryptu auto_profile zmień na On. A jeśli nie to zawsze w skrypcie możesz użyć funkcji xdebug_enable();
neo.priv
Zrobiłem tak jak napisałeś ale danal nic, probuje wykołać funkcje
Kod
xdebug_get_function_stack()
i wyskakuje mi następujący błąd
Kod
Fatal error: Call to undefined function: xdebug_get_function_stack() in c:program filesapache groupwwwxdebugxdebug.php on line 2

Co mam źle i w jaki sposób posłógiwać sie Xdebugerem?
FiDO
Znaczy, ze źle zaintalowales XDebuga, zeby sprawdzic czy dziala obejrzyj wynik phpinfo(), gdzies blizej dolu pod koniec listy modulow powinna sie znajdowac tabelka (calkiem spora) dotyczaca XDebug'a wraz z jego aktualnymi ustawieniami.
Jesli takiej u Ciebie nie ma to znaczy ze nie masz xdebuga.. napisz jak go instalowales to pomoge winksmiley.jpg
neo.priv
Zainstalowałem go poprzez wstawienie do pliku php.ini nostępującej komendy:
Kod
zend_extension_ts="c:/Program Files/Apache Group/php/extension/xdebug-4.3-1.3.0.dll"

W phpinfo() nic nie ma o Xdebug. Masz racje musiałem go źle zainstalować.

Licze na twoja pomoc FiDO.
Z góry dzięki.
FiDO
Sprobuj zwykle extension zamiast zend_extension_ts. Ja tak wlasnie mam i smiga.
neo.priv
Dobra zrobiłem jak radziłeś i wszystko działa, w php.ini pojawiły się informacje o Xdebug. Wszystko pieknie do czasu, postanowiłem przetestowac ten moduł, urzyłem do tego celu kodu dostepnego w domkumętacji:
[php:1:5d5cd24dec]<?php

xdebug_start_code_coverage();
function a($a) {
echo $a * 2.5;
}
function b($count) {
for ($i = 0; $i < $count; $i++) {
a($i + 0.17);
}
}
b(6);
b(10);
var_dump(xdebug_get_code_coverage());

?>[/php:1:5d5cd24dec]

i nic sie nie pojawia

Co jest nie tak?
Czy znów mam cos nie tak?
Jak sprawnie i szybko posługiwac sie Xdebugerem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.