Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z klasą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradinho
Witam.

Dzisiaj w szkole edytowałem sobie skrypt. Wszystko działało jak należy. Dodam, że w szkole mam zainstalowanego Apache, PHP jak i MySQL oddzielnie. W domu używam paczki WAMPa i tu pojawia się problem. Wszystko tak samo, pliki takie same a nie działa na localhoscie w domu.

Błąd:

1. Fatal error: Cannot redeclare class Pliki in C:\wamp\www\sygnatury\functions.php on line 298

W linii 298 jest
  1. }

W miejscu kropek są funkcję jednak wkleić kodu nie wkleję bo jest zbyt długi.

1. <?php
  2.  
  3. //obs?uga plików
  4. class Pliki extends Obrazy
  5. {
  6.  
  7. function __construct()
  8. {
  9. mysql_connect("localhost","root","");
  10. mysql_select_db("baza");
  11. }
  12.  
  13. ...
  14. }
  15.  
  16. class Komentarze
  17. {
  18. ...
  19. }
  20.  
  21.  
  22. class Obrazy
  23. {
  24. ...
  25. }
  26.  
  27. ?>
MateuszS
Może dwa razy includujesz tę samą klasę. (poszukaj require/include w którym pobierasz kod tej klasy, pewnie pobierasz go więcej niż raz lub jest już taka klasa.
Blame
Wychodzi na to, że deklarujesz klasę Pliki dwa razy. Zobacz czy nie inludujesz pliku dwa razy albo robisz ten kod w pętli.
konradinho
Tak, w innym pliku który includowałem w indexie też był include pliku z funkcjami(functions.php). Pojawił się natomiast kolejny problem:

Wchodząc w plik index.php nie wyświetla się nic. Po prostu jest biała strona.

Usuwając początek pliku index.php czyli:

1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3. include("functions.php");
  4. ?>

Pojawia się error:

1. Fatal error: Class 'Uzytkownicy' not found in C:\wamp\www\sygnatury\menu.php on line 2

Dodam, że wgrałem te pliki na serwer ovh i wszystko działa jak należy. Gdzie tkwi błąd?

Pozdrawiam.
Pawel_W
no to pozamieniaj na include_once
konradinho
Cytat
no to pozamieniaj na include_once

Pozmieniałem. Dalej biała strona. Dziwi mnie bardzo, że na serwerze ovh działa bez błędów, natomiast na localu nie chce. Czy to zależy od konfiguracji w pliku php.ini?

@edit

Zainstalowałem VertrigoServ i wszystko działa jak należy... Nic z tego nie rozumiem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.