Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Fade out dla <div>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
Chciałem zrobić na mojej stronce prosty "preloadscreen". Znalazlem coś prostego w internecie:

w body mam takiego diva:

1. <div id="kurtyna" style="position:absolute;z-index:99;width:100%;height:100%;background-color:black;top:0;left:0;">&nbsp;</div>

i taki skrypcik w headzie:

1. <script type="text/javascript">
  2. onload = function() {
  3. document.getElementById('kurtyna').style.display = 'none';
  4. }

zupełnie nie znam javy ale z tego co rozumiem to to działa tak że dopóki strona nie jest załadowana to wyświetla się na całą stronę div "kurtyna" a gdy się załaduje to przestaje wyświetlać.

To mi pasuje ale pomyślałem, że fajnie by było gdyby wprowadzić na końcu fade out tego diva(czyli gdy strona się załaduje wtedy startuje fade out kurtyny) tak żeby wyszedł efekt pojawiania się strony. Da sie zrobić coś takiego jakoś łatwo ?
Fifi209
java != javascript

Jeżeli chcesz łatwo możesz skorzystać z frameworka np. jQuery winksmiley.jpg
skowron-line
Użyj do tego jakiejś biblioteki to zamkniesz to w max 2 liniach kodu.
http://mootools.net/docs/core/Fx/Fx.Tween#Element:fade
fredman
ok, dzięki. użyłem skryptu jquery, który znalazłem w sieci :

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. $(window).load(function () {
  4. $("#kurtyna").fadeOut(400);
  5. });

ale przyszła mi do głowy kolejna modyfikacja. chciałbym uzależnić ten fade out nie od załadowania całej strony ale od załadowania wybranego elementu (innego diva, który ma tam jakieś swoje id).
Pawel_W
http://docs.jquery.com/Events

znajdź tam sobie load winksmiley.jpg
fredman
widziałem to ale dalej nie wiem jak to przerobić. prawowałem zmieniać ten "window" w nawiasie na id elementu np. (#element) albo ('#element') ale to nie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.