Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Wyświetlanie obok tego co się wybrało przez SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gsmphone
Witam,

Nie mogę sobie poradzić z problemem: W liście SELECT mam kilka opcji do wyboru(np: tak, nie, możliwe). Chciałbym żeby po wybraniu jednej z nich wyświetlało wybór obok listy. Wiem że w <SELECT> ma być onchange="getElementById" ale nie wiem co dalej.

Z góry dziękuję za pomoc

darko
  1. <select id="mysel" onchange="document.getElementById('target').innerHTML=document.getElementById(this.id).options[document.getElementById(this.id).selectedIndex].value;">
  2. <option>test1</option>
  3. <option>test2</option>
  4.  
  5. <div id="target"></div>
gsmphone
Dzięki, działa smile.gif

Cytat(darko @ 5.01.2010, 23:19:11 ) *
  1. <select id="mysel" onchange="document.getElementById('target').innerHTML=document.getElementById(this.id).options[document.getElementById(this.id).selectedIndex].value;">
  2. <option>test1</option>
  3. <option>test2</option>
  4.  
  5. <div id="target"></div>

A da się zrobić tak że jeżeli w OPTION mam zaznaczone selected to przy nowym wejściu na stronę od razu wyświetlona jest wartość z selected?
darko
  1. <body onload="document.getElementById('target').innerHTML=document.getElementById('mysel').options[document.getElementById('mysel').selectedIndex].value;">
gsmphone
Dzięki:-)
kamil4u
Proponuję użyć tu this.value Zamiast bawić się z tym całym document.getElementById('mysel').options[document.getElementById('mysel').selectedIndex].value;
darko
@kamil4u: faktycznie dzięki za poprawienie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.