Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena]mentax.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Cysiaczek
Witamy,

Waszej ocenie poddajemy naszą stronę firmową.
Projekt graficzny i flash wykonał Paweł Opozda.
Pokroił *tajemnica* zaś wdrożył we framework (symfony) Cysiaczek :-)
Za treści odpowiada scanner, DeyV i Itsme ...

Prosimy ocenić szatę graficzną, nowe logo, treści, ergonomię, screenshooty i wszystko co przyjdzie Wam do głowy.

Adres strony: http://mentax.pl

Ponadto mamy też do ogłoszenia mały konkurs:

Otóż w dziale realizacje znajduje się Php.pl, którego opis (jak zapewne zauważyliście) jest ubogi.
Przedmiotem konkursu jest ta brakująca treść.
Nagrodą jest to cudo.

Prace wysyłajcie na biuro@mentax.pl.
Czas trwania aż do wygrania :-) (to oznacza iż konkurs trwa tak długo lub tak krótko jak znajdziemy najfajniejszą treść - chodzi o to aby było szybko i skutecznie)

Pozdrawiamy
Cały szczęśliwy, radosny, uśmiechnięty i zmęczony zespół Mentax.pl
Spawnm
Wywalcie ten obrazek made-in-koszalin ,
http://mentax.pl/realizacje/Php-pl i podstrony z -> dajcie linki do obrazków frameworków i cms które wybraliście
http://mentax.pl/produkty - za duże te obrazki ...
i strona główna -> linki w tych wielkich napisach myCMS itp z menu
emp
Strona bardo ładna.
Menu po prawej do mnie nie dociera, wole po lewej tak jest intuicyjniej.
Brakuje mi zrzutów z ekranu z waszych produktów. Poza 2 zrzutami przedstawiającymi głównie extjs niewiele można zobaczyć.
Etykiety w light boxie: next, close, image należało by przetłumaczyć.
Główna 13 błędów
myShop 1 błąd - po tym jednym błędzie jest na wielu stronach
Firma 10 błędów

@down
Cytat
emp: a co chcesz zobaczyć z systemu ? tam prawie wszystko to EXT :-)

To że używacie jako gui extjs to ja widzę.
Nie mogę się zdecydować co bym chciał zobaczyć, jest to dla mnie zbyt skomplikowane w tym momencie bym mógł podjąć tak poważną decyzje... może sam coś zaproponuj.
itsme
***cfaniaczek ...
emp: a co chcesz zobaczyć z systemu ? tam prawie wszystko to EXT :-)
Blame
Literufffka biggrin.gif http://mentax.pl/realizacje/Hestia
Cytat
System obsługi ubezpieczeń w skali globalnej.

o.O No dobra, nie wiem czemu ale jak skopiowałem tekst to jest ń a w przeglądarce go nie widzę.
itsme
Wiem teraz zauważyłem - czcionka do Sifr-a nie wyświetla liter ń oraz ś - poprawimy

Dzięki za znalezienie błędu
darko
Powtórzenie i potocyzm, nie lepiej w wolnej chwili, albo w przerwach między zleceniami?

Cytat
W "między czasie" czasie odpowiedzialny za kursy i szkolenia.

http://www.mentax.pl/firma

ps. zmieńcie te czcionki na bardziej gładkie
ps2 ciekawe, ile czasu wytrzymacie taki ruch na stronie
vokiel
  • myDMS i myCMS te same screeny
  • Formularz kontaktowy zawiera błędy: Invalid -> ładniej jakby było po polsku jak reszta winksmiley.jpg
  • Przydałaby się nazwa dla sekretariatu (myOffice) -> brak ikonki na stronie głównej, i pozycji na liście produktów (o! zakomentowane w kodzie)
  • Przykład wdrożenia myOffice -> przycisk więcej -> sam #

Więcej błędów nie wykryłem, za te wytknięte serdecznie przepraszam i żałuje smile.gif

Generalnie robi pozytywne wrażenie, czytelna, duża, ładnie napisana.

itsme
nic nie ukryje się przed Wami !
myOffice nie ma :-) juz
odkryłeś nasz kolejny produkt

a tak chciałem to utrzymać w tajemnicy ....
webasek
Brak obrazka na stronie

http://mentax.pl/produkty/myDms

W przykład wykorzystania (dobrze to widać w chrome)

w zakładce firma opis
Cytat
W "między czasie" czasie

Na razie więcej błędów nie znalazłe
zzeus
Na tej liście przewijanej w prawo i lewo z produktami pod Chrome 4.0.249.22 przy każdej pozycji jest ikonka przewijania w prawo i lewo, nachodzi na opis poszczególnych produktów, dodatkowo po przewinięciu są nieaktualne linki pod tymi ikonkami.
Moli
- Czemu w produkty w myCMS i myDMS są takie same screenshooty ?
- To f w menu za nic nie kojarzy się z facebookiem
- W realizacje > hestia jest literówka "2 000 000 zdarzeń w systemie"
- Czemu treść strony jest wyświetlana jako flash ?
blooregard
Cytat
Największy wortal dla programistów języka PHP wykonanym wdrożony i rozwijany przez społeczeństwo zebrane wokół php.pl oraz mentax.pl

http://mentax.pl/produkty/myCms

Aż głupio coś takiego wytykać...
smile.gif
itsme
Cytat(blooregard @ 8.01.2010, 09:07:06 ) *
http://mentax.pl/produkty/myCms

Aż głupio coś takiego wytykać...
smile.gif

naprawione

Cytat(Moli @ 8.01.2010, 09:06:33 ) *
- Czemu w produkty w myCMS i myDMS są takie same screenshooty ?

Odpowiedź jest prosta otóż te dwa systemy mogą działać osobno jak i jako jeden - screeny pokazują to samo gdyż są z realizacji gdzie klientowi wdrożona właśnie takie rozwiązanie.
Jak skończymy dokument Reader to wkleimy jego funkcjonalności ... myślę że to będzie w przyszłym tygodniu.

- To f w menu za nic nie kojarzy się z facebookiem

Wszyscy nam mówią - ooo macie konto na F questionmark.gif? :-) zatem kwestia gustu
- W realizacje > hestia jest literówka "2 000 000 zdarzeń w systemie"

technologia oparta o sifr zmusza nas do wykorzystania czcionki przekonwertowanej - w tym wypadku ukradło to nam literę ń oraz ś. Pracujemy nad rozwiązaniem błędu
- Czemu treść strony jest wyświetlana jako flash ?

Bo lepiej się prezentuje, lepiej wygląda

Cytat(webasek @ 8.01.2010, 08:27:31 ) *
w zakładce firma opis

poprawione :-)
Moli
Ten X w logo, strasznie przypomina X w nazwie nexus one (http://www.google.com/phone/?locale=en_US&s7e=) smile.gif
qwerty1440
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&...C+Poland+75-583

pelen profesjonalizm...
scanner
Cytat(qwerty1440 @ 8.01.2010, 23:01:41 ) *

A tak konkretnie, to o co chodzi?
W szkole nie nauczyli "pełnym zdaniem" się wypowiadać?
Kildyt
Gratuluję dobrej roboty. Bardzo fajnie dobrane kolory. Strona wygląda schludnie i przy tym ładnie.

W meta-tagach nie ma zdefiniowanego opisu strony.
Na linka prowadzącego na facebook'a dodałbym title, bo mniej wtajemniczeni użytkownicy mogą nie zrozumieć.
W http://mentax.pl/produkty/myCms czy nie lepiej listę wypunktowaną zrobić na ol-u?
Zdarzają się puste alt-y.
W deklaracji xml jest wpisany język angielski.
Niektóre nagłówki osobiście zmieniłbym na h kolejnego stopnia (jak np. "Nie jesteś pewien jaki produkt jest odpowiedni dla Ciebie?", "Najczęściej proponowane aplikacje").
W javascript'owej przeglądarce zdjęć występują angielskie słowa (image).
  1. <p class="big foo">Sklep internetowy bywa głównym kanałem dystrybucji sprzedawanych produktów, właśnie dlatego wybór odpowiedniego narzędzia do prowadzenia sklepu jest <b>głównym</b> elementem składowym usługi <u>mySHOP</u></p>

Ten kod jest trochę niezrozumiały. Ja sam na początku dziwiłem się dlaczego mySHOP nie przenosi mnie do innej podstrony.

Kolejne prezentacje we flash'u IMHO powinny się zmieniać dużo szybciej.
Osobiście nie sprawdzałem, ale czy jest coś przygotowane dla użytkownika bez obsługi flash'a, czy dla robotów?
qwerty1440
Cytat(scanner @ 9.01.2010, 00:35:45 ) *
A tak konkretnie, to o co chodzi?
W szkole nie nauczyli "pełnym zdaniem" się wypowiadać?

Przeciez w PHP zaangazowany od conajmniej 2002r, a do tego informatyk, - specjalista od systemow i sieci komputerowych. Minimum inzynier, wyzsze techniczne - problemy z koncentracja czy dedukcja? smile.gif
To sie poprostu nazywa pelen profesjonalizm - az zal bierze jak wszyscy w tylek Wam wlaza i zachwalaja serwis tongue.gif
scanner
Z tego co pamiętam, nie mamy na stronie http://mentax.pl linka do Google Maps. Czepiasz się wpisu na FaceBooku, który nie jest tematem oceny - a już na pewno nie bezpośrednio.
Szkoda, że przemawia przez Ciebie nie wiem, zazdrość? zawiść? Nikt nam w tyłek nie wchodzi, bo nie ma takiej potrzeby. Krytykowało nas wielu ludzi, w tym wątku wiele błędów zostało nam wykazanych (o co zresztą prosiliśmy, jakbyś nie zauważył) i zawsze, o ile krytyka jest rzeczowa reagowaliśmy i będziemy reagować.
Ty za to wystawiasz świadectwo sam sobie, i pokazujesz dodatkowo, że sam masz problemy - z językiem ojczystym.
itsme
Cytat(darko @ 9.01.2010, 13:27:15 ) *
~scanner to do mnie? worriedsmiley.gif

to nie do qwerty1440 który poprzez swoje mało treściwe i raportowane przez innych userów posty otrzymał moderkę ...
jego posty pojawią się po akceptacji ... jak widać na powyższym przykładzie marna to strata dla forum ....

qwert1440: opanuj swoje nerwy nikt nam w tyłek nie wchodzi -= wytykają błędy nawet te zakomentowane w kodzie ...
darko
Jakoś wcześniej tej odpowiedzi qwerty1440 nie było widać, pewnie moderka winksmiley.jpg Sorry, pousuwałem swoje posty, żeby nie mieć z tym nic wspólnego.
// edit
i mam nauczkę, żeby na drugi raz nie pomagać/odpowiadać na ślepo bez sprawdzenia informacji :/ ech
scanner
@darko, sorki za niedomówienie smile.gif
dr_NO
No, nie najbrzydsze, całkiem fajnie to wygląda, oprócz błędów wcześniejszych podsyłam jeszcze coś takiego:
- przy sliderze przesuwającym info o produktach, buttony lewo/prawo, mają inne tło niż tło tego paska () widoczne na Leopardzie i Safari. Może warto przezroczystego PNG ?
thomson89
Cytat(Kildyt @ 9.01.2010, 08:57:28 ) *
Kolejne prezentacje we flash'u IMHO powinny się zmieniać dużo szybciej.

Popieram.

Ogólnie serwis przyjazny użytkownikowi.

Ocena: 9.5/10

PS: Ten facebook mię gryzie. Niby ci co siedzą w necie będą wiedzieli o co chodzi, o tyle ci co nie siedzą w internecie - nie będą wiedzieli. Aczkolwiek ikonka ładnie się prezentuje... worriedsmiley.gif
stoprocent
Serwis ładny ale oferta hmmmm... 1999. Dajcie spokój z myCMS, mySHOP itd. produkty oob to jakaś porażka! w taki sposób chcecie pokazać że jesteście kreatywni ?
pp-layouts
Brakuje mi interaktywności, a przede wszystkim DEMA. Jako klient szukam tego w sieci najczęściej, jeśli chodzi o produkt informatyczny. Ja muszę poklikać, poczuć jak coś działa - to przemawia do mnie o wiele bardziej niż każdy obraz czy nawet video. Wiem, to nie należy w sensie stricte do samej strony - ale strona ma sprzedać produkt, a nic tak dobrze nie reklamuje produktu jak wersja demo.

Poza tym - wygląda schludnie i nie ma się do czego przyczepić.

itsme
z demo jest mały problem gdyż każdy system CRM który piszemy dla klienta jest całkowicie odmienny gdyż inne cele ma realizować.
Jest jednak koncepcja u nas aby stworzyć taki produkt jako bardziej pudełkowy niż na indywidualne potrzeby.

Nie mniej ta koncepcja jest przed nami ...

co do posta stoprocent:

staraj się pisać pełnymi zdaniami bo naprawdę uwielbiamy negację, uwagi czy też ciętą ripostę ale logiczną

1. co do oferty przypuszczam że chodziło CI o to że wygląda jak z 1999 roku ... przecież to jest przeszło 11 lat i nie wiem skąd u Ciebie takie spostrzeżenie.
2. "Dajcie spokój z myCMS, mySHOP itd. produkty oob to jakaś porażka!" nie wiem co się kryje pod pojęciem oob jak wyjaśnisz to z chęcią odkryję prawdę tego zdania. Jednak pozwolę sobie wyjaśnić pewną koncepcję. Otóż od znacznego czasu nie wyważamy już otwartych drzwi tym samym nie zamierzamy pisać za każdym razem autorskiego rozwiązania dla każdej stronki strony portalu wortalu sklepiku sklepu forum blogu newsów itp ... szkoda naszego i klienta czasu. Częścią składową usługi jest wybór odpowiedniego narzędzia lub zestawu. A jaki to ma związek z brakiem kreatywności tego już pojąć nie mogę. CHyba że uważasz że każdy kto pisze od podstaw forum jest kreatywny. Ja mam odmienne zdanie.
stoprocent
Itsme bez urazy ale widac ze zamiast kreatywnosci stawiacie na sztywne rozwiazania. Nie mowie o pisaniu do kazdego projektu nowego cmsa etc. ale o ofercie! To nie jest cieta riposta ani zlosliwa negacja bo nie jestes dla mnie zadna konkurencja ani nie mam zadnych zlych uprzedzen. Chodzi mi o przedstawianie klientowi swojej oferty! przedstawienie jej w sposob sztywnych rozwiazn moze nie byc najlepiej postrzegane i tyle. Z tego co widze po portfolio kreujecie sie na firme infomatyczna a nie na agencje interaktywna dlatego moze przesadzilem. Jesli poczules sie urazony przepraszam ale mam swoje zdanie na ten temat i dla mnie kazdy kto zajmuje sie internetem w tych czasach powinien przedewszytkim stawiac na ciekawe i kreatywne roziwazania.
OOTB out of the box zgubilem "T" - tlumaczyc nie trzeba.
Jesli tak strasznie bronisz swoich rozwiazan pudelkowych moze warto pomyslec o zdjeciu z pania ze sluchawkami winksmiley.jpg
vokiel
P.S. wypowiedzi kolegi stoprocent
Tak sobie dumam, czy teraz każda firma potrzebuje innowacyjnych, nowoczesnych, kreatywnych rozwiązań? Może tak, ale wydaje mi się, że nie wszystkie. Ciągle są firmy, które potrzebują zwykłych, standardowych rozwiązań. Ludzie są przyzwyczajeni do pewnych rzeczy i niechętnie z nich rezygnują. Ciągle są potrzebne strony firmowe, które mogą być edytowane przez osoby bez znajomości HTML,CSS. Prosty, zwyczajny CMS jest jak najbardziej pożądanym produktem.
Oczywiście są też i takie firmy, które mają takie podejście:

IMHO nacisk na nowoczesność, kreatywność, nowość, innowacyjność jest ciut przereklamowany
itsme
No teraz to idzie całość zrozumieć :-) szkoda że tak od razu nie napisałeś.

Co oznaczają określenia CRM DMS CMS itp to wiemy.
I nie wiem skąd u Ciebie wrażenie że sprzedajemy produkty pudełkowe. Kurcze właśnie staraliśmy się aby tak nie wyglądało nie mniej podstawą każdego softu wychodzącego spod naszych palców kawałek kodu czaqsami zwanego myCRM lub myDMS zwróć uwagę że w pozostałych produktach główną częścią jest usługa i wybór najlepszego softu ...

ciężko to nazwać czymś pudełkowym :-)

jeżeli będzie więcej głosów o tyum iż jesteśmy pudełkowi zastanowimy się nad reorganizacją działu oferta....

dzieki za uwagi
blooregard
Cytat
IMHO nacisk na nowoczesność, kreatywność, nowość, innowacyjność jest ciut przereklamowany

Ciut to małe słowo.

Cytat
dla mnie kazdy kto zajmuje sie internetem w tych czasach powinien przedewszytkim stawiac na ciekawe i kreatywne roziwazania.

Rozumiem Kolegę ~stoprocent i jego podejście do sprawy kreatywności, bo po wejściu na jedną ze stron, do których prowadzi link w stopce Kolegi ~stoprocent zaatakował mnie oczojebny flash+zaje....sta muza, nooormalnie coool, kreatywność full proof. Nawet nie wiem, o czym był ten flash, bo tak szybko, jak na tę strone wszedłem, tak szybko z niej wyszedłem.

~stoprocent, absolutnie nie traktuj mojej wypowiedzi jako złośliwość. Kreatywność kreatywnością, ale czasem, a w zasadzie w większości przypadków, agencje interaktywne zajmujące się tworzeniem serwisów internetowych za wszelką cenę starają się, aby było "czadowo", "trendy", "cool" czy inne, równie "odjazdowe" słowo sobie tu wstaw. Rzygać się chce od tego po prostu. Jak od słyszanego/widzianego wszędzie "ekologicznego" terroru. Jedna wielka reklamowo-marketingowa ściemo-papka.

Ale to będzie miało krótkie nogi. Raz, że klienci, a równocześnie zwykili ludzie, są już tak zmęczeni atakującą ich zewsząd reklamą, że im jest bardziej nachalna, tym bardziej odrzuca (jak ten flash na wspomnianej stronie). Wszędzie, Ciągle. Zawsze. Niedługo kanar wsiadający do tramwaju będzie wyciągając legitymację recytował, że na pomysł kontroli biletów wpadł producent herbaty Lipton, a Pani w piekarni zanim wręczy mi bułki, zapyta, czy wiem, ijaki procent gospodyń zauważyło różnicę w bieli czegośtam. Oczywiście ja nie będe wiedział, a ona z tryumfująca miną oświadczy mi, że 76% !
Do tego zmierzamy. Jesteśmy zaszufladkowani, ja, Ty, ~itsme, ~scanner i cała reszta. Jesteśmy tylko "członkami grupy docelowej", do której mają trafić tacy "kreatywni" ze swoimi "bielszymi niż najbielsza niel" produktami (piszę teraz z pozycji konsumenta, jak to się ładnie nazywa).

Bo czym jest myCMS, mySHOP czy myCRM? Takim właśnie produktem. Ale wiesz, o czym marzyłbym, gdybym był potencjalnym klientem na taki system (produkt)? Że taki ~scanner, czy ~itsme, zamiast robić z siebie małpy i "kreatywnie" mi go wciskać, po prostu napiszą na swojej stronie: "Postaraliśmy się, aby ten system spełnił Twoje potrzeby. Jeśli masz ochotę, sam się przekonaj, czy Ci pasuje. Pomożemy Ci z instalacją, nauczymy obsługi, jak czegoś nie będziesz wiedział, wytłumaczymy." Normalnie, po ludzku. Żadnych "Najlepszy CMS na rynku!!!! Zero problemów exclamation.gif! Sam się instaluje, sam obsługuje exclamation.gif! Jako pierwszy na rynku, według gospodyń domowych, których 88% uznało go za bardziej ceemesowy niż zwykły cms innego producenta!!!" - i w tle roześmiana rodzinka znika biegnąc w podskokach gdzieś na horyzoncie, w kierunku zachodzącego słońca... Kamera odjeżdża... Wielkie logo na ekranie... Obraz się ściemnia...
Było kreatywnie? Normalnie trendy, cool i odjechane na maksa, i coca cola, i po radosnej stronie życia.

A im bardziej do tej całej kreatywności zmierzamy, bo niestety zmierzamy, tym bardziej ludzie czują się w tym wszystkim zagubieni, przytłoczeni. Szukają normalności. Czegoś, co będzie działało tak, jak sobie zaplanowali czy wymarzyli.
Po prostu czegoś normalnego. Zwykłego. Nie modnego, nie trendy i cool, ale po prostu produktu prostego w obsłudze, nauczeniu się, estetycznego wizualnie. I nie oczekują "kreatywności" w przedstawieniu oferty. Zapomnij o modnych słówkach wciskanych wszystkim do głowy. Pod pokrywką kreatywności i mody najczęściej kryje się bubel, powielony schemat, gówno zawinięte w papierek w kwiatki, nic więcej.

Bardzo wiele wartościowych projektów wygląda jak ciuch z lumpeksu. Na stronach tych projektów próżno szukać flashowych oszałamiaczy, tańczących lasek, latających kolorków, czyli, parafrazując Matrixa - masy tego, czym przysłaniają Ci prawdziwy obraz. Obraz tego, że jesteś więźniem. Więźniem swojej kreatywności, wskaźników sprzedaży, słupków na wykresach ekspertów od wciskania ludziom kitu i tandety, więźniem mody, coolowości, trendowości i "dynamiczności".

Przykłady? Proszę bardzo, przykład pierwszy z brzegu - php.net. Sieciowa stolica PHP, mekka wszystkich programistów PHP na świecie. I co? Wygląda, jak stronki dłubane w HTML w późnych latach 90-tych. Albo - strona Apache.org. Jakby ją robiło dziecko, które dopiero co zaczyna odkrywać Notatnik w Windows. Następny przykład: strona skanera sieciowego nmap (http://insecure.org/). Nadaje się do tematu na tym forum "Najgorsze strony w sieci".
Widzisz gdzieś na tych stronach kreatywność?
scanner
Cytat(blooregard @ 15.01.2010, 23:16:20 ) *
"Najlepszy CMS na rynku!!!! Zero problemów exclamation.gif ! Sam się instaluje, sam obsługuje exclamation.gif ! Jako pierwszy na rynku, według gospodyń domowych, których 88% uznało go za bardziej ceemesowy niż zwykły cms innego producenta!!!" - i w tle roześmiana rodzinka znika biegnąc w podskokach gdzieś na horyzoncie, w kierunku zachodzącego słońca... Kamera odjeżdża... Wielkie logo na ekranie... Obraz się ściemnia...
Było kreatywnie? Normalnie trendy, cool i odjechane na maksa, i coca cola, i po radosnej stronie życia.

EPIC!
zzeus
Cytat(blooregard @ 15.01.2010, 23:16:20 ) *
Ciut to małe słowo.

Rozumiem Kolegę ~stoprocent i jego podejście do sprawy kreatywności, bo po wejściu na jedną ze stron, do których prowadzi link w stopce Kolegi ~stoprocent zaatakował mnie oczojebny flash+zaje....sta muza, nooormalnie coool, kreatywność full proof. Nawet nie wiem, o czym był ten flash, bo tak szybko, jak na tę strone wszedłem, tak szybko z niej wyszedłem.

~stoprocent, absolutnie nie traktuj mojej wypowiedzi jako złośliwość. Kreatywność kreatywnością, ale czasem, a w zasadzie w większości przypadków, agencje interaktywne zajmujące się tworzeniem serwisów internetowych za wszelką cenę starają się, aby było "czadowo", "trendy", "cool" czy inne, równie "odjazdowe" słowo sobie tu wstaw. Rzygać się chce od tego po prostu. Jak od słyszanego/widzianego wszędzie "ekologicznego" terroru. Jedna wielka reklamowo-marketingowa ściemo-papka.

Ale to będzie miało krótkie nogi. Raz, że klienci, a równocześnie zwykili ludzie, są już tak zmęczeni atakującą ich zewsząd reklamą, że im jest bardziej nachalna, tym bardziej odrzuca (jak ten flash na wspomnianej stronie). Wszędzie, Ciągle. Zawsze. Niedługo kanar wsiadający do tramwaju będzie wyciągając legitymację recytował, że na pomysł kontroli biletów wpadł producent herbaty Lipton, a Pani w piekarni zanim wręczy mi bułki, zapyta, czy wiem, ijaki procent gospodyń zauważyło różnicę w bieli czegośtam. Oczywiście ja nie będe wiedział, a ona z tryumfująca miną oświadczy mi, że 76% !
Do tego zmierzamy. Jesteśmy zaszufladkowani, ja, Ty, ~itsme, ~scanner i cała reszta. Jesteśmy tylko "członkami grupy docelowej", do której mają trafić tacy "kreatywni" ze swoimi "bielszymi niż najbielsza niel" produktami (piszę teraz z pozycji konsumenta, jak to się ładnie nazywa).

Bo czym jest myCMS, mySHOP czy myCRM? Takim właśnie produktem. Ale wiesz, o czym marzyłbym, gdybym był potencjalnym klientem na taki system (produkt)? Że taki ~scanner, czy ~itsme, zamiast robić z siebie małpy i "kreatywnie" mi go wciskać, po prostu napiszą na swojej stronie: "Postaraliśmy się, aby ten system spełnił Twoje potrzeby. Jeśli masz ochotę, sam się przekonaj, czy Ci pasuje. Pomożemy Ci z instalacją, nauczymy obsługi, jak czegoś nie będziesz wiedział, wytłumaczymy." Normalnie, po ludzku. Żadnych "Najlepszy CMS na rynku!!!! Zero problemów exclamation.gif! Sam się instaluje, sam obsługuje exclamation.gif! Jako pierwszy na rynku, według gospodyń domowych, których 88% uznało go za bardziej ceemesowy niż zwykły cms innego producenta!!!" - i w tle roześmiana rodzinka znika biegnąc w podskokach gdzieś na horyzoncie, w kierunku zachodzącego słońca... Kamera odjeżdża... Wielkie logo na ekranie... Obraz się ściemnia...

A im bardziej do tej całej kreatywności zmierzamy, bo niestety zmierzamy, tym bardziej ludzie czują się w tym wszystkim zagubieni, przytłoczeni. Szukają normalności. Czegoś, co będzie działało tak, jak sobie zaplanowali czy wymarzyli.
Po prostu czegoś normalnego. Zwykłego. Nie modnego, nie trendy i cool, ale po prostu produktu prostego w obsłudze, nauczeniu się, estetycznego wizualnie. I nie oczekują "kreatywności" w przedstawieniu oferty. Zapomnij o modnych słówkach wciskanych wszystkim do głowy. Pod pokrywką kreatywności i mody najczęściej kryje się bubel, powielony schemat, gówno zawinięte w papierek w kwiatki, nic więcej.

Bardzo wiele wartościowych projektów wygląda jak ciuch z lumpeksu. Na stronach tych projektów próżno szukać flashowych oszałamiaczy, tańczących lasek, latających kolorków, czyli, parafrazując Matrixa - masy tego, czym przysłaniają Ci prawdziwy obraz. Obraz tego, że jesteś więźniem. Więźniem swojej kreatywności, wskaźników sprzedaży, słupków na wykresach ekspertów od wciskania ludziom kitu i tandety, więźniem mody, coolowości, trendowości i "dynamiczności".

Przykłady? Proszę bardzo, przykład pierwszy z brzegu - php.net. Sieciowa stolica PHP, mekka wszystkich programistów PHP na świecie. I co? Wygląda, jak stronki dłubane w HTML w późnych latach 90-tych. Albo - strona Apache.org. Jakby ją robiło dziecko, które dopiero co zaczyna odkrywać Notatnik w Windows. Następny przykład: strona skanera sieciowego nmap (http://insecure.org/). Nadaje się do tematu na tym forum "Najgorsze strony w sieci".
Widzisz gdzieś na tych stronach kreatywność?

Pięknie napisane smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.