Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pisanie skryptu katalogu stron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emtiej
Tak jak w temacie zamierzam napisać własny skrypt katalogu stron, przeczytałem całą książkę "PHP i MySQL - tworzenie stron www" i połowę "PHP5 - tajniki programowania", w książce jest bardzo dużo o PEAR, co chyba teraz mi się nie przyda, wiec sobie odpuściłem, poczytałem trochę o programowaniu obiektowym, bo chciałbym napisać ten skrypt właśnie na obiektach, wiem że pewnie zajmie mi to z rok, no ale moim zdaniem to dobra metoda na naukę.

Dlaczego założyłem ten temat? Otóż nie wiem od czego zacząć, za co najpierw się zabrać, co powinienem dobrze opanować przed zaczęciem pisania tego skryptu?<br>Jak wy sobie radzicie z takimi projektami? Nie miałem styczności z frameworkami jako system szablonów chciałbym wykorzystać smarty, bo miałem już z tym systemem styczność przy pisaniu prostego skryptu pewnej strony www.

Projekt tabel w MySQL to raczej nie będzie dla mnie za duży problem, na start myślałem o napisaniu jakiejś klasy, która obsługiwałaby zapytania do bazy danych, ale nie wiem czy to dobry pomysł, czekam na wasze wypowiedzi. wstydnis.gif
Mephistofeles
A ja mimo wszystko polecam ci symfony. Z Jobeetem na ekranie wszystko szybko załapiesz i zakodujesz.
emtiej
Ale czy ucząc się symfony zbyt sobie tego nie ułatwię? Czy ten framework przyda mi się w przyszłości? Czy profesjonalni programiści PHP używają tego typu rzeczy?
Mephistofeles
Może ci się przydać. Nie opłaca się pisać własnego rozwiązania, dopóki nie będzie to konieczne.
Jest jeszcze np. Kohana i Zend, który właściwie jest bardziej zbiorem klas niż pełnym fw.
Szymon80
Polecam się zapoznać ze skryptami innych katalogów i "wyciągnąć" z nich najlepsze elementy.

emtiej
No dobra powiedzmy, że zacznę to pisać w symfony, od czego zacząć? Znacie jakieś poradniki do tego framework-a, albo książki?
skowron-line
Kolega już Ci napisał gdzie znajdziesz pomoc.
Cytat(Mephistofeles @ 10.01.2010, 21:22:00 ) *
Z Jobeetem na ekranie wszystko szybko załapiesz i zakodujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.