Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]kodowanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, posiadam kod JS, który wczytuje w Diva tabelę. Dokladnie to po kliknięciu sortuje ją wg nr klienta, daty lub miasta.
Po wczytaniu strony startowej czyli zobaczklp.php wszystko jest ok.
Po kliknięciu na Sortuj wg daty, w miejsce tabeli wczytuje się zobaczklpd.php oto kod tego skryptu:
  1. <?
  2. include ('zbaza.php');
  3. $zap1="Select * from bklienci ORDER BY data ASC";
  4. $result = mysql_query($zap1);
  5. echo '<center><table border="0" width="510">';
  6. ?> <tr><td align="center" bgcolor="grey" width="100"><a href="java script:getData('zobaczklpd.php', 'midwiad')">DATA DODANIA</a>
  7. </td><td align="center" bgcolor="grey" width="145"><a href="java script:getData('zobaczklpk.php', 'midwiad')">KLIENT</a>
  8. </td><td align="center" bgcolor="grey" width="145"><a href="java script:getData('zobaczklpm.php', 'midwiad')">MIASTO</a>
  9. </td><td align="center" bgcolor="grey" width="145"><a href="java script:getData('zobaczklpnr.php', 'midwiad')">NR KLIENTA</a></td></tr>
  10. <?
  11. while ($wiersz1 = mysql_fetch_row($result))
  12. {
  13. echo '<tr><td align="center">'. $wiersz1[1].'</td><td align="center">'. $wiersz1[3].'</td><td align="center">'. $wiersz1[8].'</td><td align="center">'. $wiersz1[4].'</td></tr>';
  14. }
  15. echo '</table >';

Po wczytaniu tej tabeli sortowanie przebiega ok, ale niestety nie ma polskich znaków...

kod JS:
  1. if (window.XMLHttpRequest)
  2. {
  3. XMLHttpRequestObject = new XMLHttpRequest(); }
  4. else if (window.AtiveXObject)
  5. {
  6. XMLHttpRequestObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");}
  7.  
  8.  
  9. function getData(dataSource, midwiad) {
  10. if(XMLHttpRequestObject)
  11. {
  12. var midwiad = document.getElementById(midwiad);
  13. XMLHttpRequestObject.open("GET", dataSource);
  14.  
  15. XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function ()
  16. {
  17. if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4)
  18. {
  19. midwiad.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText;
  20. }
  21. }
  22. XMLHttpRequestObject.send(null);}}

Nie wiem juz co zrobić nie działa zmiana kodowania ani set names...
Proszę o pomoc
Armstrong
myslq_query przed głównym zapytaniem z Set Names utf-8 (latin utf albo co tam masz w bazie)

1. mysql_query("SET NAMES 'kodowanie'");

Kodowanie plików i meta się zgadzają? Może dodaj w pliku *.php
  1. header('Content-type: text/html; charset=kodowanie');
neo1986kk
po dodaniu do plikuheader('Content-type: text/html; charset=kodowanie'); to znaczy np.header('Content-type: text/html; charset='utf-8');
wyskakuje błąd, że takie dane zostały już wysłane...

jeszcze mam pytanie co to znaczy "przed głownym zapytaniem"?? ja to dodaje po połączeniu z bazą w pliku zobaczklpd.php
może tu jest błąd?

acha i jeszcze jak zmienie na głownej kodowanie na na uft-8 to zamiast Łódź wyświetla Łód?

i w sumie w phpAdmin zamiast Łódź wyświetla Łód

jeszcze zauważyłem że <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
nie daje żadnych efektów mój header, który działa (ale tylko na pierwszej stronie) wygląda tak:
  1. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl" style="height: 100%"><head><meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250"></meta>

dodam że w bazie mysql porównywanie napisów to latin2_general_ci... być może jest to istotne.
Armstrong
To daj iso jako kodwanie i plik zapisz w ansi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.