Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SOAP client
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
m.nowak
Kod
Czy wsrod odwiedzajacych ta sekcje forum sa uzytkownicy biblioteki nusoap? Chodzi o doswiadczenia w implementacji

protokolu SOAP do budowania zdalnie wywolywanych uslug. W moim przypadku interesowalyby mnie doswiadczenia w debugowaniu takiej

aplikacji jako ze mimo  wydawaloby sie prostoty testowego klienta

(np. TaxCalculator) nie udaje sie MI uzyskac polaczenia z serwerem

majacym przetwarzac 'request'. Frustrujace jest to ze publikowane  przyklady dzialaja. Mam watpliwosci co do konfiguracji serwera i modulow php  u mojego ISP-a. Ale to wlasnie chcialbybym przedyskutowac.

Moze ktos udzieli chwilowej gosciny mojemu kodowi? 8O
dragossani
Interesująca sprawa - sam chciałem się wziąć za zgłębianie tematu php a SOAP ale jak na razie nie miałem okazji. Tryb debuggowania nie daje jakiegoś wsparcia? (piszą o tym w faq: http://dietrich.ganx4.com/nusoap/faq.php) Jeśli przebrniesz jakoś przez problemy to napisz na forum o doświadczeniach, ok? Jeśli chodzi o gościnę to pisz na priv, może da się coś zrobić. 8)
Seth
Ostatnio zainteresowalem sie ta technologia ale jestem ciekaw jednego. Czy jest ona stabilna tzn czy sa duze przeciazenia servera gdzie mamy server soap ? Na ile jest bezpieczny transfer obiektu (struktury w XMLu) do klienta ? Czy jest on jakos kodowany itp. ?

Mam pewien system, ktory dziala nieco podobnie do SOAP mianowicie po stronie klienta istnieje programik, ktory gdy potrzebuje jakichs danych z bazy czy z innego zrodla danych a takze z exchangea czy tez chce jakis danych z COMa itp. wysyla zapytanie do tegoz servera. Wiadomosc ta jest kolejkowana w bazie danych i odpowiednio przetwarzana po czym zwrocony jest wynik. Czy jest sens zastapienia takiego rozwiazania SOAPem ? Czy oby ingerencja w obiekt nie byla by mniej bezpieczna niz owego systemu (zaznacze tutaj, ze moj opis jest nieco lakoniczny ale chcialem tylko przedstawic ogolny zarys systemu - udostepnia on pewne uslugi przez swoje api, co pozwala na pisanie malych aplikacji bez potrzeby instalacji chociazby clienta bazy danych czy innych COMow).
zebian
Z tego co się orientuję to siła SOAPa leży w jego heterogeniczności - a mianowicie dzięki wykorzystaniu XMLa jest niezależny od jakiegokolwiek systemu czy bazy danych - sam szukam informacj, gdyż podjąłem się napisać pracę na temat integracji baz danych przy pomocy SOAPa.
Jeżeli chodzi o sposoby zapewnienia bezpieczeństwa to najpewniejszym jest puszczenie komunikacji po SSL.
SOAP może wykorzystywac dowolny protokół przesyłowy nie mniej najczęściej stosuje się HTTP, a co zatem dla wzmocnienia komunkacji po HTTP stosuje się HTTPS
bumelang
Ja tylko dodam, że NuSOAP jest potwornie wolny, co czuje się zwłaszcza na wolniejszych maszynach i przy dużej liczbie wywołan. Dla prostszych operacji w środowisku rozproszonym szczerze polecam XML-RPC. Standardowa biblioteka php do tego jest napisana w C i to chyba powoduje, że w porównaniu z NuSOAP działa szybciej i to bardzo znacząco. Poza tym jest znacznie prostsza, a efekty w typowym przypadku są niewiele gorsze. Chyba, że oczywiście SOAP jest ustalony odgórnie.
MaKARON
Cytat
W moim przypadku interesowalyby mnie doswiadczenia w debugowaniu takiej  
aplikacji
To zalezy na ktorym poziomie chcesz to debugowac smile.gif jest cos takiego w Apache Axis co sie nazywa TCP monitor - przechwytuje wywolania i wyswietla je, a takze zwrocone dane. Pod warunkiem, ze mozesz to odpalic na komputerze na ktorym jest serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.