m.nowak
10.02.2003, 13:37:12
Kod
Czy wsrod odwiedzajacych ta sekcje forum sa uzytkownicy biblioteki nusoap? Chodzi o doswiadczenia w implementacji
protokolu SOAP do budowania zdalnie wywolywanych uslug. W moim przypadku interesowalyby mnie doswiadczenia w debugowaniu takiej
aplikacji jako ze mimo wydawaloby sie prostoty testowego klienta
(np. TaxCalculator) nie udaje sie MI uzyskac polaczenia z serwerem
majacym przetwarzac 'request'. Frustrujace jest to ze publikowane przyklady dzialaja. Mam watpliwosci co do konfiguracji serwera i modulow php u mojego ISP-a. Ale to wlasnie chcialbybym przedyskutowac.
Moze ktos udzieli chwilowej gosciny mojemu kodowi? 8O
dragossani
14.02.2003, 16:42:47
Interesująca sprawa - sam chciałem się wziąć za zgłębianie tematu php a SOAP ale jak na razie nie miałem okazji. Tryb debuggowania nie daje jakiegoś wsparcia? (piszą o tym w faq:
http://dietrich.ganx4.com/nusoap/faq.php) Jeśli przebrniesz jakoś przez problemy to napisz na forum o doświadczeniach, ok? Jeśli chodzi o gościnę to pisz na priv, może da się coś zrobić. 8)
Seth
26.02.2003, 15:26:02
Ostatnio zainteresowalem sie ta technologia ale jestem ciekaw jednego. Czy jest ona stabilna tzn czy sa duze przeciazenia servera gdzie mamy server soap ? Na ile jest bezpieczny transfer obiektu (struktury w XMLu) do klienta ? Czy jest on jakos kodowany itp. ?
Mam pewien system, ktory dziala nieco podobnie do SOAP mianowicie po stronie klienta istnieje programik, ktory gdy potrzebuje jakichs danych z bazy czy z innego zrodla danych a takze z exchangea czy tez chce jakis danych z COMa itp. wysyla zapytanie do tegoz servera. Wiadomosc ta jest kolejkowana w bazie danych i odpowiednio przetwarzana po czym zwrocony jest wynik. Czy jest sens zastapienia takiego rozwiazania SOAPem ? Czy oby ingerencja w obiekt nie byla by mniej bezpieczna niz owego systemu (zaznacze tutaj, ze moj opis jest nieco lakoniczny ale chcialem tylko przedstawic ogolny zarys systemu - udostepnia on pewne uslugi przez swoje api, co pozwala na pisanie malych aplikacji bez potrzeby instalacji chociazby clienta bazy danych czy innych COMow).
zebian
9.02.2004, 01:28:24
Z tego co się orientuję to siła SOAPa leży w jego heterogeniczności - a mianowicie dzięki wykorzystaniu XMLa jest niezależny od jakiegokolwiek systemu czy bazy danych - sam szukam informacj, gdyż podjąłem się napisać pracę na temat integracji baz danych przy pomocy SOAPa.
Jeżeli chodzi o sposoby zapewnienia bezpieczeństwa to najpewniejszym jest puszczenie komunikacji po SSL.
SOAP może wykorzystywac dowolny protokół przesyłowy nie mniej najczęściej stosuje się HTTP, a co zatem dla wzmocnienia komunkacji po HTTP stosuje się HTTPS
bumelang
9.02.2004, 15:32:58
Ja tylko dodam, że NuSOAP jest potwornie wolny, co czuje się zwłaszcza na wolniejszych maszynach i przy dużej liczbie wywołan. Dla prostszych operacji w środowisku rozproszonym szczerze polecam XML-RPC. Standardowa biblioteka php do tego jest napisana w C i to chyba powoduje, że w porównaniu z NuSOAP działa szybciej i to bardzo znacząco. Poza tym jest znacznie prostsza, a efekty w typowym przypadku są niewiele gorsze. Chyba, że oczywiście SOAP jest ustalony odgórnie.
MaKARON
9.02.2004, 22:44:22
Cytat
W moim przypadku interesowalyby mnie doswiadczenia w debugowaniu takiej
aplikacji
To zalezy na ktorym poziomie chcesz to debugowac

jest cos takiego w Apache Axis co sie nazywa TCP monitor - przechwytuje wywolania i wyswietla je, a takze zwrocone dane. Pod warunkiem, ze mozesz to odpalic na komputerze na ktorym jest serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.