Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wysyłanie maila
Forum PHP.pl > Forum > PHP
felixk
Witam, mam sobie skrypt wysyłania maili. Nagłówki niby się dodają, ale jak przychodzi, co, do czego to jest problem. W polu nadawca pojawia się "nieznany nadawca". Jak mam to zmienić żeby on mi to dobrze dodawał. Dodam tylko, że nie interesuje mnie używanie PHPmailera. Z góry dziękuję za pomoc

1. $naglowki = "MIME-Version: 1.0";
  2. $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2";
  3. $naglowki .= "Reply-to: email@wp.pl <email@wp.pl>";
  4. $naglowki .= "From: Admin <Admin>";
  5.  
  6. $site_name = "Strona";
  7. $site_email = "email";
  8. $data = gmdate("d-m-Y");
  9. $czas = gmdate("H:i");
  10.  
  11. function poprawny_email ( $var )
  12. {
  13. return preg_match ( '/^[_\.0-9a-z-]+@([_0-9a-z-]+\.)+[a-z]{2,4}$/', $var );
  14. }
  15.  
  16. $error = '<div class="error">';
  17.  
  18. if ( empty ( $imie ) ) $error .= 'Pole z imieniem nie zostało wypełnione.<br />';
  19. if ( empty ( $email ) ) $error .= 'Pole z adresem email nie zostało wypełnione.<br />';
  20. if ( empty ($temat ) ) $error .= 'Pole z tematem nie zostało wypełnione.<br />';
  21. if ( empty ( $opinia ) ) $error .= 'Pole z treścią wiadomości nie zostało wypełnione.<br />';
  22. if ( !empty ( $email ) && !poprawny_email ( $email ) ) $error .= 'Adres email jest niepoprawny.<br />';
  23.  
  24. $error .= '<br><a href="java script:history.back(-1)">wróć</a></div>';
  25.  
  26. if ( poprawny_email ( $email ) && !empty ( $imie ) && !empty ( $temat ) && !empty ( $opinia ) )
  27. {
  28. echo '<CENTER>';
  29. PRINT "Witamy <b>$imie</b>";
  30. echo '<BR><BR> Dziękujemy za zainteresowanie naszą stroną<BR><BR> Twoja wiadomośc została wysłana do pracownika ośrodka. <BR> <a href=/index.php?strona=glowna>Powrót</a>';
  31. echo '</CENTER>';
  32. }
  33. else
  34. {
  35. echo "$error";
  36. }
  37.  
  38. mail("$email", "$site_name Dziękujemy za zainteresowanie",
  39. "Dziękujemy Ci $imie za przesłanie emaila do nas. Postaramy się odpowiedzieć na niego w możliwie najkrótszym czasie", "$naglowki");
  40.  
  41. mail("$site_email", "$site_name Formularz kontaktowy", "Wiadomosc przesłana dnia <b>$data</b> o godzinie <b>$czas</b>
  42. Przez: $imie
  43. Email: $email
  44. Temat: $temat
  45. Tresc: $opinia",
  46. "$naglowki");
batman
W nagłówku from daj cały adres e-mail. Jeśli nie zadziała, to dodaj piąty parametr do funkcji mail, a w nim:

-fadres@nadawcy.pl

Na początku jest minus f, a między f i adresem nie ma spacji.
felixk
Cytat(batman @ 13.01.2010, 14:25:31 ) *
&lt;br /&gt;W nagłówku from daj cały adres e-mail. Jeśli nie zadziała, to dodaj piąty parametr do funkcji mail, a w nim:&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;-fadres@nadawcy.pl&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Na początku jest minus f, a między f i adresem nie ma spacji.&lt;br /&gt;
Cały adres email nie działa niestety. O co kaman z tym -f mozesz mi to zrobić na przykładzie? tj pokazac pełna linijke kodu z wykorzystaniem tego parametru, a tak btw to co robi parametr -f? jaka jego rola?
phpion
Cytat(felixk @ 13.01.2010, 14:32:08 ) *
Cały adres email nie działa niestety. O co kaman z tym -f mozesz mi to zrobić na przykładzie? tj pokazac pełna linijke kodu z wykorzystaniem tego parametru, a tak btw to co robi parametr -f? jaka jego rola?

Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz tutaj mail.
batman
Trzeci przykład z manuala:
  1. mail('osoba@example.com', 'temat', 'wiadomość', null, '-fwebmaster@example.com');

Jest to parametr wiersza poleceń. Więcej doczytasz w manualu.
felixk
Cytat(batman @ 13.01.2010, 14:46:17 ) *
Trzeci przykład z manuala:
  1. [url="./Pobierz-Plik-180353.html"]pobierz[/url], [url="Plaintext-180353.html"]plaintext[/url] [list=1][*][url="http://www.php.net/mail"]mail[/url]('osoba@example.com', 'temat', 'wiadomość', null, '-fwebmaster@example.com');
[/list]
Jest to parametr wiersza poleceń. Więcej doczytasz w manualu.

Dobra, poczytałem i zrobiłem to w ten sposób. Pokazuje pełny kod razem z niezmienionymi nazwami abyście może mogli łatwiej mi pomóc. Może być tak, że serwer uniemożliwia dodanie nagłówka?

1. $naglowki = 'From: NZOZ Monar Ostrołęka <-fmonar-oka@wp.pl>' . "\r\n" . 'Reply-To: monar-oka@wp.pl' . "\r\n" .
  2. 'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
  3.  
  4. $site_name = "NZOZ Monar Ostrołęka";
  5. $site_email = "thefelus@poczta.fm";
  6. $data = gmdate("d-m-Y");
  7. $czas = gmdate("H:i");
  8.  
  9. function poprawny_email ( $var )
  10. {
  11. return preg_match ( '/^[_\.0-9a-z-]+@([_0-9a-z-]+\.)+[a-z]{2,4}$/', $var );
  12. }
  13.  
  14. $error = '<div class="error">';
  15.  
  16. if ( empty ( $imie ) ) $error .= 'Pole z imieniem nie zostało wypełnione.<br />';
  17. if ( empty ( $email ) ) $error .= 'Pole z adresem email nie zostało wypełnione.<br />';
  18. if ( empty ($temat ) ) $error .= 'Pole z tematem nie zostało wypełnione.<br />';
  19. if ( empty ( $opinia ) ) $error .= 'Pole z treścią wiadomości nie zostało wypełnione.<br />';
  20. if ( !empty ( $email ) && !poprawny_email ( $email ) ) $error .= 'Adres email jest niepoprawny.<br />';
  21.  
  22. $error .= '<br><a href="java script:history.back(-1)">wróć</a></div>';
  23.  
  24. if ( poprawny_email ( $email ) && !empty ( $imie ) && !empty ( $temat ) && !empty ( $opinia ) )
  25. {
  26. echo '<CENTER>';
  27. PRINT "Witamy <b>$imie</b>";
  28. echo '<BR><BR> Dziękujemy za zainteresowanie naszą stroną<BR><BR> Twoja wiadomośc została wysłana do pracownika ośrodka. <BR> <a href=/index.php?strona=glowna>Powrót</a>';
  29. echo '</CENTER>';
  30. }
  31. else
  32. {
  33. echo "$error";
  34. }
  35.  
  36. mail("$email", "$site_name Dziękujemy za zainteresowanie",
  37. "Dziękujemy Ci $imie za przesłanie emaila do nas. Postaramy się odpowiedzieć na niego w możliwie najkrótszym czasie", "$naglowki");
  38.  
  39. mail("$site_email", "$site_name Formularz kontaktowy", "Wiadomosc przesłana dnia <b>$data</b> o godzinie <b>$czas</b>
  40. Przez: $imie
  41. Email: $email
  42. Temat: $temat
  43. Tresc: $opinia",
  44. null, '-fmonar-oka@wp.pl');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.