tomek_697
13.01.2010, 22:08:04
A więc, mam zamiar zrobić stronę komunikacji miejskiej. Mam już mapę itp. Teraz chciałbym spytać, czy język php daje możliwość umieszczenia ruchomych obiektów? Chodzi mi o to, by np narysowany kwadrat poruszał się po wyznaczonej trasie (nie po lini prostej, raczej łamanej). Dany kwadrat, przedstawiający autobus, ma przemieszac się z przystanku A do B, zatrzymac sie na 15 sek i ruszyc do przystanku C. I co ważne, czy strona php może pobierać czas? żeby te "autobusy" mogły poruszać się zgodnie z nakazanym rozkladem jazdy? Czy jest to mozliwe? Proszę o pomoc....z góry dzieki
erix
13.01.2010, 22:12:26
PHP jest językiem server-side, który nie ma wpływu na wygląd obiektów w przeglądarce (w takim kontekście, jak piszesz).
Tobie potrzebny jest JavaScript.
Crozin
13.01.2010, 23:48:14
Tak jak napisał erix, samą animację będziesz musiał wykonać w JS. Jednakże serwer powinien generować trasy dla tych obiektów. Dodatkowo, jeżeli celem jest by jakiś bliżej nieokreślony klient otworzył stronę i przez najbliższe trzy dni jej nie odświeżał, cyklicznie co dany interwał czasowy serwer był w tle odpytywany o uaktualnione trasy - na wypadek, gdyby coś się stało i trasa/położenie obiektów się zmieniło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.