Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie w windows....
Forum PHP.pl > Forum > PHP
noose
witam.
dostalem dziwne zadanie od znajomego.... chce on, zebym napisal program bazodanowy (niewielki), ktory korzystalby z bazy mysql, ktory jest na serwerze w jego lan. chodzi o to, ze ten program musi byc pod windows :?
macie moze jakies tutoriale jak mozna cos takiego napisac :?: moze byc w trybie tekstowy (program oczywiscie tongue.gif).

pozdrawiam smile.gif
scanner
To ma być napisane w php?

Przeniesione: Pro => php
noose
jak dla mnie to najlepiej w php.... bo c++ nie znam :?
kszychu
JEśli to ma być w php to musisz wystawić serwer www, najlepiej apacche. Może on stać na maszynie windowsowej lub na tym serwerze w lanie. Dalej to już php. A jeśli chodzi o tutoriale to poszukaj na forum lub w sieci.
noose
heh....
tylko mi chodzi o to, ze...
stronka jest, chodzi i w ogole...
wszystko jest ulokowane w bazie mysql...
program (ale program a nie strona) ma byc tez polaczony z baza i moc ja modyfikowac....

z tego co wiem, mozna pisac w php zwykle programy, tylko nie wiem jakie sa komendy np do wczytywanie zmiennych z klawiatury itp, dlatego sie pytam o jakies tutoriale i moze kompilator....

pozdro smile.gif

btw, mam nadzieje, ze juz wszystko jasne smile.gif
kszychu
Dla mnie tak, a Ty poczytaj sobie o GTK
jureusz
No to moze skorzystaj MyODBC ? ... i chyba najprosciej bylo by w vb pisac ... ale to nie php winksmiley.jpg
noose
kszychu: :wow: to jest wlasnie to o co mi chodzilo :wow: tylko teraz musze dorwac cos po PL do poczytania i moge sie brac za pisanie :wow:
jak sobie przegladnalem gtk.php to mi sie glupio zrobilo :]

wielkie THX :!:

btw, dlaczego hydepark a nie php :?: tongue.gif
wassago
@noose uprzedzam, ze php-GTK jest dosc trudna forma do opanowania, poza tym na w2k i wXP, bedziesz mial nie lada problemy z odpaleniem samego GTK co dopiero pisanie aplikacji - tym bardziej, ze nowa wersja GTK ma problemy z uruchamianiem zlozonych aplikacji (glownie tych ktore zawieraja elementy "menu")... jezeli nie sprawi Ci problemu przyswojenie info po angielsku to polecam http://talks.php.net/index.php/php-GTK?php...4f658723540e190 (musisz uzywac Mozilli bo IE zle interpretuje kod).
noose
@wassago a co proponujesz innego :?:

jezeli da sie cos takiego napisac w C++ to tez moge.... tylko takze potrzebuje jakies kursu (ale tutaj bardziej cos co mi pozwoli operowac na sql)
FiDO
Da sie i byloby wskazane. Proponuje Buildera albo Delphi, tam sa o ile pamietam komponenty do obslugi baz SQL.
noose
@FiDO gdzie moge znalezc jakies info na temat delphi + sql :?:

czy C++ (ale nie builder, tylko cos w trybie tekstowym tongue.gif) obsluguje mysql :?:
voytar
Cytat
gdzie moge znalezc jakies info na temat delphi + sql

Takiego czegos raczej nie ma, szukaj o delphi [programowanie sieciowe i sql-rfc or sth]
Cytat
czy C++ (ale nie builder, tylko cos w trybie tekstowym ) obsluguje mysql?

Nie.

Najlepiej zglos sie do mnie na gg - 2147231
FiDO
Cytat
@FiDO gdzie moge znalezc jakies info na temat delphi + sql :?:

w internecie
Cytat
czy C++ (ale nie builder, tylko cos w trybie tekstowym tongue.gif) obsluguje mysql :?:

Samo C++ z siebie nie, ale z biblioteka, ktora jest dostepna na www.mysql.com juz da rade.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.