Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] adres url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
island
Witam.

Mam następujący problem

wywołuję skrypt index.php w którym wczytuję aplikację flashową. Aplikacja flashowa wczytuje dane z pliku flash.php oto kod pliku flash.php:

CODE

$value = 1;
if ($_SERVER['REQUEST_URI'] == "/index.php")
$value = 0;
else
$value = 1;
echo("&adres=$value");

podczas wywołani pliku flash.php wartość $_SERVER['REQUEST_URI'] jest równa /flash.php a ja chciałbym otrzymać index.php.
Chodzi mi o to , że aplikacj flashowa będzie wczytywana z różnych skryptów np: index.php, test.php, game.php i chciałbym sprawdzać za pomocą aplikacji flash, wczytując zewnetrzne dane z pliku flash.php z jakiego adresu jest wczytywany swf, ale na razie $_SERVER['REQUEST_URI'] zwraca mi cały czas /flash.php.

dobra spróbuję zapytać inaczej - czy jest jakiś sposób w php otrzymania adresu url w który jest wyswietlany w przeglądarce questionmark.gif odpada $_SERVER['REQUEST_URL'] jako, że zapytanie jest kierowanie z innego skryptu niż wyswietlany w adresie url. Może to trochę laickim sposobem, ale chyba wiecie o co chodzi
Burned
Nie odpytuj php z poziomu flasha, tylko przekaż do swf parametr przez flashwars
TheSnake
PHP_SELF ?
island
Burned a czy możesz lekko rozwinąc temat - będę wdzięczny . Dopiero zaczynam swoją przygodę z flashem!
Burned
Cytat(island @ 14.01.2010, 21:02:59 ) *
Burned a czy możesz lekko rozwinąc temat - będę wdzięczny . Dopiero zaczynam swoją przygodę z flashem!

Przy wstawianiu swf'a na stornę możesz mu przekazać parametry używając flashvars (słowo kluczowe dla google - w różnych wersjach AS inaczej się tego używa, więc nie podam kodu, znajdź sobie jak je odczytać we flashu)

Po stronie php odczytujesz adres, który masz w $_SEREVER['PHP_SELF'], tak jak napisał Ci TheSnake i w zależności od tego ustawiasz flashvars. Np tak:
  1. <?php
  2. switch($_SERVER['PHP_SELF'])
  3. {
  4. default:
  5. case 'index.php':
  6. $value = 0;
  7. break;
  8. case 'inne.php':
  9. $value = 1;
  10. break;
  11. }
  12. ?>
  13. <param name="FlashVars" value="myVar=<?php echo($value); ?>" />

To <param> musisz oczywiście wstawić wewnątrz <object> swojego swf'a. W powyższym przypadku z poziomu flasha będziesz miał dostępną wartość $value w zmiennej myVar.

BTW zainteresuj się SWFobject i używaj go do wstawiania flasha.
island
Zastosowałem FlashVars i działa. Wielkie Dzięki Burned. Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.