Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wygodne krzesło
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zzeus
Witam,
przymierzam się do kupna wygodnego krzesła do pracy w domu, piszcie jakie są wasze doświadczenia z krzesłami oraz co możecie polecić.
Spawnm
taboret haha.gif

A serio to oparice musi móc się odchylać , kółka mile widziane , chyba standard smile.gif
trucksweb
normalnie z krzesla spadlem jak przeczytalem tytul watku blinksmiley.gif
kazdy ma inna pupe wiec kazdemu bedzie wygodniej na innym rodzaju krzesla.
Idz do sklepu i usiadz na kazdym krzesle/fotelu/pufie to bedziesz wiedzial,ktore jest dla ciebie wygodne.

Ja polecam domowej roboty krzeslo ortopedyczne, potrzebujesz tylko do tego 2kg gwozdzi - domysl sie do czego laugh.gif

//
a powaznie:
-mocne kolka i rama
-podlokietniki
-regulowana wysokosc
-regulowane oparcie, najlepiej z dodatkowa regulacja dolnych okolic plecow(nie pamietam jak to czesc ciala sie nazywa)
-z duza iloscia gabki pod materialem, zebys sobie czegos nie obil
-obszyte materialem ! (zima nie bedzie az tak zimne jak skora, latem nie usmazysz sobie jajek) Cyba, ze masz zacieniony pokoj z ogrzewaniem przy fotelu tongue.gif
-teraz weszly fotele z masazem elektrycznym, przydatna funkcja tongue.gif az to juz swoje kosztuje
zzeus
Cytat(trucksweb @ 15.01.2010, 12:36:14 ) *
normalnie z krzesla spadlem jak przeczytalem tytul watku blinksmiley.gif
kazdy ma inna pupe wiec kazdemu bedzie wygodniej na innym rodzaju krzesla.
Idz do sklepu i usiadz na kazdym krzesle/fotelu/pufie to bedziesz wiedzial,ktore jest dla ciebie wygodne.

Ja polecam domowej roboty krzeslo ortopedyczne, potrzebujesz tylko do tego 2kg gwozdzi - domysl sie do czego laugh.gif

Nie do końca jest tak jak piszesz, bo krzesło które obecnie mam testowałem w sklepie i było wygodne a jak się okazało w domu po kilku godzinach siedzenia na nim już takie wygodne nie jest.
trucksweb
uwierz mi, ale z kazdym tak bedzie, nie ma idealnego krzesla
erix
Cytat
(nie pamietam jak to czesc ciala sie nazywa)

Chyba lędźwie. winksmiley.jpg

Ale z takich ważniejszych rzeczy, to raczej podłokietniki - bez nich bolą niemiłosiernie barki po długich godzinach kodzenia.
thek
Ja uważam, że krzesło powinno być średnio wygodne, gdyż zmusza Cię to po pewnym czasie do wstania i odpoczęcia choćby kilku minut od kompa. Wystarczy czasu po to by sobie zrobić kawę lub herbatę czy coś do przekąszenia. Materiał najpraktyczniejszy (skóra może wygląda fajnie ale jest zimna zimą oraz odparza latem), regulowana wysokość siedziska i odchylenia pleców, podłokietniki obite materiałem z wypełnieniem (twardy plastik jest niezbyt dobry gdy po pewnym czasie nieco podpierasz łokcie), kółka dobre, ale załatw sobie wtedy też podkładkę pod krzesło (dobra jest wykładzina dywanowa gumowana, bo nie ślizga się po podłodze lub parkiecie, a kółka jednak niszczą podłoże), niech wypełnienie nie będzie zbyt miękkie, bo się w nim zapadniesz (przy skórze efekt zimna/odparzeń jest potęgowany).
zzeus
Cytat(thek @ 15.01.2010, 14:50:14 ) *
Ja uważam, że krzesło powinno być średnio wygodne, gdyż zmusza Cię to po pewnym czasie do wstania i odpoczęcia choćby kilku minut od kompa. Wystarczy czasu po to by sobie zrobić kawę lub herbatę czy coś do przekąszenia. Materiał najpraktyczniejszy (skóra może wygląda fajnie ale jest zimna zimą oraz odparza latem), regulowana wysokość siedziska i odchylenia pleców, podłokietniki obite materiałem z wypełnieniem (twardy plastik jest niezbyt dobry gdy po pewnym czasie nieco podpierasz łokcie), kółka dobre, ale załatw sobie wtedy też podkładkę pod krzesło (dobra jest wykładzina dywanowa gumowana, bo nie ślizga się po podłodze lub parkiecie, a kółka jednak niszczą podłoże), niech wypełnienie nie będzie zbyt miękkie, bo się w nim zapadniesz (przy skórze efekt zimna/odparzeń jest potęgowany).

Dzięki za bardzo szczegółowy opis smile.gif
Cysiaczek
Tu masz fajnie opisane smile.gif
kwiateusz
ja mam takie cudo http://www.eago.pl/index.php?p169,fotel-bi...-czarno-brazowy i powiem, że można w nim siedzieć 10h, spać i robić inne ciekawe rzeczy.

a co do wypowiedzi thek'a to:
- jest chłodne jak sie siada, fakt, ale tylko minute więc, nikt nie umrze, ani nie zapadnie na ciężką chorobe od tego,
- jest dziurkowane, nie pocisz sie (chyba że na dworzu +30 a nie masz w domu klimy, to jest nieuniknione i z fotelem mało ma wspolnego),
- sa kółka gumowane, ktore nie niszcza parkietu i nie ślizgają się
- wypełnienie jest idealne, miekkie i jednoczesnie nie siedzisz jak na lozku wodnym

No i skora eko, wygląda pro i żadne zwierzęta nie ucierpiały.

erix
Ale na takich kręgosłup po paru godzinach (z przerwami) mówi stop... winksmiley.jpg

Przynajmniej u mnie. winksmiley.jpg
AxZx
z doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że cena nie świadczy o jakości/wygodzie krzesła. nawet najdroższy fotel może okazać się nie wygodny do pracy.
trzeba sprawdzić samemu, przymierzyć, posiedzieć kilka minut. inaczej ciężko będzie coś wybrac.

idź do salonu z meblami biurowymi - tam Ci doradzą.
Cysiaczek
Cytat
idź do salonu z meblami biurowymi - tam Ci doradzą.

Z doświadczenia wiem, że to raczej zły pomysł. Mi nie potrafili wyjaśnić, czy się różni krzesło za 300 zł od takiego za 1200 zł. Jak wspomniałem, że to do wielogodzinnego siedzenia przed kompem to usłyszałem, że to w zasadzie lepiej wziąć tańsze, bo po co przepłacać jak to nie jest na pokaz. Może w większych miastach jest lepiej, nie wiem, nie sprawdzałem smile.gif
Spawnm
Tia , w większych miastach potrafią manipulować i ci wcisną taboret za 500zł tongue.gif
Sam przetestuj kilka krzeseł a nie pytać się specjalistę .
zzeus
Cytat(kwiateusz @ 15.01.2010, 18:17:15 ) *

To wygląda całkiem nieźle smile.gif
kwiateusz
Cytat(erix @ 15.01.2010, 18:48:52 ) *
Ale na takich kręgosłup po paru godzinach (z przerwami) mówi stop... winksmiley.jpg

Przynajmniej u mnie. winksmiley.jpg

Standardowy kształt krzeszła, mi nie przeszkadza. Co w nim takiego męczącego?
AxZx
Cytat(Cysiaczek @ 15.01.2010, 19:31:48 ) *
Z doświadczenia wiem, że to raczej zły pomysł. Mi nie potrafili wyjaśnić, czy się różni krzesło za 300 zł od takiego za 1200 zł. Jak wspomniałem, że to do wielogodzinnego siedzenia przed kompem to usłyszałem, że to w zasadzie lepiej wziąć tańsze, bo po co przepłacać jak to nie jest na pokaz. Może w większych miastach jest lepiej, nie wiem, nie sprawdzałem smile.gif

haha no nieźle.
w takim razie nie pytaj sprzedawcy, tylko sam testuje.
ja przez net więcej krzesła nie kupię.
kwiateusz
ja włąsnie te kupilem via allegro nie testujac wczesniej i powiem że nie żałuje
ylk
Ja niedawno kupiłem sobie w JYSKu w promocji taki fotel: http://www.jysk.dk/pl/120/122/3620021/a/catalog
Żeby nie niszczył nowiutkich paneli, zamówiłem też gumowe kółka: http://allegro.pl/kolko-gumowane-kolka-gum...1444124672.html (tyle że wtedy komplet kosztował 10zł) tongue.gif
Jestem bardzo zadowolony, ale nie wiem jak się sprawują droższe fotele. Pewnie różnica w komforcie nie jest warta dokładania drugie tyle do interesu... smile.gif
zordon
Dla mnie ważne, żeby było oparcie na głowę i taki też fotel mam w domu. Kiedy byłem jednak w salonie meblowym jakiś czas temu zainteresowało mnie ciekawe krzesło więc musiałem przetestować. Krzesło było "ciekawe", bo zamiast oparcia na głowę miało taki "wałek" z materiału w stylu twardej gąbki. Ten wałek po oparciu się "wchodził" pomiędzy głowę a górę pleców, czyli wypełniał tą przestrzeń "szyjną". Takie rozwiązanie powoduje, że głowa jest pionowo, a kręgosłup wyprostowany - dodatkowe oparcie tyłu głowy było już niepotrzebne.
Fotel miał oczywiście całą resztę bajerów czyli podłokietniki, wybrzuszenie w dolnej części pleców itp itd. Całość była MEGA wygodna i kiedy zużyję trochę mój stary fotel na pewno coś takiego sobie kupię.

Coś nie mogę znaleźć zdjęcia czegoś podobnego, jak znajdę to później wrzucę
phpion
Pozwalam sobie odświeżyć temat.

Aktualnie mam taki fotel, ale przyznam, że nie do końca jestem z niego zadowolony. Nie podpiera na całej linii pleców i jest za szeroki (nie da się oprzeć obu łokci jednocześnie). Przymierzam się zatem do zmiany. Wcześniej gdy szukałem fotela wahałem się między tym co mam, a między tym. Czy miał ktoś z nim styczność? Wydaje mi się, że dla programisty będzie chyba lepsze (to co mam to raczej dla prezesa hehe).

Pozdrawiam,
pion
tete
Ja mam fotel LINUS firmy Profim.
Kupowałem kilka lat temu, wtedy dałem 1200zł. Cena zależna jest od obicia.
Widzę teraz, że nadal je produkują. Niesamowicie wyprofilowany, regulacja tylko pochylenie i wysokość. Ale to na prawdę wystarczy.
Ja kupiłem go, bo właśnie miałem problemy z bólem pleców. Generalnie bolał mnie mięsień z lewej strony kręgosłupa pod łopatkami. Wtedy kupiłem ten fotel, bo przeszedłem się po firmach i na tym jedynym poczułem, że kręgosłup jest odprężony i dobrze podparty.
Nie patrz na regulacje w fotelach itp. bajery. Nic to nie daje. Jeśli siadasz i czujesz, że mięśnie się rozluźniają to kupuj.
Często można przetestować fotel w firmach projektujących wnętrza, tylko oni na nich siedzą i sprzedają mało używane z rabatem.
Nie bierz ekoskóry bo z tego się zjeżdża. Ja mam skórę, jest trwała i podobna do zamszu, nie zlatujesz siedzeniem.
Zresztą fotel mam lekko pochylony do tyłu.
Nie ma możliwości zdemontowania podłokietników, ale to nawet pomaga w podpieraniu smile.gif, i są szeroko więc nie przeszkadzają.
Acha. Nie jestem ich pracownikiem ani seo, itp.
banditpanda
Imo. dobrze jak fotel jest regulowany tylko góra dół, a oparcie jest w miarę stabilne, im więcej pokręteł tym częściej krzesło siada.
W moim kupionym rok temu psuję się dźwignia oparcia, i ostatnio miałem kawę ciepłą i przekonany, że się zatrzymam oparłem się no kawa na jajach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.