Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomysł na użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xlinksysx
Witam. PHP znam dobrze i nie będę potrzebował żadnego kodu. Chciałbym usłyszeć od was propozycję na:

1) Wykrywanie aktualnie zalogowanych użytkowników
2) Funkcja anti-share, jeżeli użytkownik jest zalogowany i nagle ktoś drugi zaloguje się na konto to podejmowane są następne instrukcje

Chodzi mi o ogólną zasadę działania - jak to zrobić, aby było optymalnie i powodowało niewielkie obciążenia. Miałem kilka pomysłów ale zazwyczaj kończyły się zbyt dużą ilością zapytań do MySQL. Proszę o propozycje.
pgrzelka
przy logowaniu sprawdzasz w tabeli z sesjami czy taki user jest zalogowany, jeśli tak to usuwasz sesje i logujesz jeszcze raz
przy każdym odświeżeniu sprawdzasz czy istnieje sesja w bazie, jeśli nie to znaczy że ktoś inny się zalogował, ewentualnie skończył się czas ważności sesji
ShadowD
Mam swój mechanizm sesji, cookies z sh1(id) i mysql, co odświeżenie pobieram dane z mysql na temat sesji, czas ostatniej modyfikacji jeśli większy od x relogin, czy ip to samo, a przy logowaniu sprawdzam czyy sesja jakaś nie istnieje, o ile istnieje i ma identyczne parametry czyt ip itd, to zostawiam dla usera, a admin relogin.

Jeśli czas ostatniej czynności jest większy niż 5 min, użytkownik niezalogowany, można zawsze jeszcze ajaxem się bawić. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.