Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Wykrywanie JS (window.onload vs jQuery)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
Wiem, że to nie najlepsza metoda, ale na obecnym etapie rozwoju mojej strony mam w nagłówku każdego dokumentu:

1. <div id="js_warning">Masz wyłączony Javascript. Włącz go, aby strona działała prawidłowo.</div>

Dotychczas założenie było takie, że jeśli JS jest włączony to napis powinien zniknąć. Funkcja w window.onload:

1. function checkJS() {
  2. document.getElementById('js_warning').innerHTML='';
  3. }

Działało to średnio. Szczególnie w IE napis znikał dosyć późno i prawie zawsze "mignął". W firefoxie nieco lepiej ale bez rewelacji.

Poczytałem trochę o jQuery i o $(document).ready() i się ucieszyłem. Miało się to wykonywać nie po załadowaniu strony, ale już po sparsowaniu DOM więc jeszcze przed, lub w trakcie ładowania. Myślałem, że przy włączonym JS napis nie będzie się nawet na ułamek sekundy pojawiał.

Tymczasem w praktyce nie widzę różnicy. Napis jak migał tak miga. Chyba jedyne co mi pozostaje to zlikwidować tę metodę ostrzegania. Czy może się mylę?
bełdzio
zerknij na tag <noscript />
qrzysztof
Co nieco słyszałem. Nie wiem czy to tzw "miejska legenda" ale podobno Google bardzo nie lubi <noscript> i używając go można zostać oflagowanym jako spamer.
bełdzio
G nie lubi go jeśli jest wykorzystywany niezgodnie ze swoim przeznaczeniem, czyli wrzucisz w niego 100k linków czy content tylko po to, żeby był on widzialny dla crawlerów, a nie dla zwykłych użytkowników
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.