Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pisanie api
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zzeus
Witam,
sytuacja wygląda tak, że mam dwa serwisy: serwis1.pl oraz serwis2.pl. Oba serwisy mają udostępniać możliwość prowadzenia obliczeń za pomocą kalkulatorów, z tym że tylko na serwerze z serwis1.pl będzie baza danych z danymi potrzebnymi do obliczeń oraz skrypty które te obliczenia wykonają. Chciałbym napisać api które dawałoby możliwość wysłania danych z serwis2.pl do serwis1.pl i w odpowiedzi otrzymania wyniku obliczeń. Jako że nie pisałem nigdy takiego api, wszelkie wskazówki będą przydatne, począwszy od technologii która najlepiej się nadaje do tego zadania po konkretne informacje jak takie coś zakodować.

Póki co wydaje mi się że można by to oprzeć o soap i włączyć do tego ajax'a, a co Wy o tym myślicie ?

Pozdrawiam
phpion
W tej książce masz fajnie opisane jak postawić własny serwer oraz klienta SOAP. Niby tylko kilkanaście stron, ale pewne wyobrażenie daje. Od tego mógłbyś zacząć.
zzeus
Dzięki, nieco więcej mi się rozjaśniło po lekturze działu o soap w tej książce.

Z tego co wyczytałem to zapytania do mojego serwera mogę obsłużyć klasą (setClass). Co jednak jeśli różne zapytania mają być obsługiwane przez różne klasy ?
  1. $server->setClass("Class1");
  2. $server->handle();

powyższy przykład działa i nie ma problemu, jednak jeśli zrobię tak:
  1. $server->setClass("Class1");
  2. $server->setClass("Class2");
  3. $server->handle();

to w serwerze będą widoczne tylko metody z Class2, a potrzebuję mieć też dostęp do metod z Class1.
Da się jakoś dodać obsługę tych dwóch klas do serwera ?

Pozdrawiam
bełdzio
zrób jedną klasę API, która będzie wywoływała metody dostępne w innych obiektach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.