Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]BARDZO Prosze o pomoc z sonda / ankieta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neck99
Chodzi mi o takie coś :

http://bujnos.art.pl/piss/sonda.php?sonda=tryglaw

Nie wiem jak zrobić zęby ankieta po kliknięciu dalej wskakiwała w ten sama stronę oraz jak potem wyłapać te dane. Tak jak tu jest zrobione bardzo ładnie.

Bardzo prosze o pomoc
Ellington
Wykorzystaj AJAX.

np. http://www.openjs.com/articles/ajax_xmlhttp_using_post.php
ew. skorzystaj z bilbiotek, które to ułatwiają, np. jQuery
neck99
Ellington dziękuje za podpowiedz. Jednak jestem bardzo początkujacy w php. I nie bardzo wiem jak sie za to zabrać. Możesz mi pomoc ? smile.gif byłbym zobowiązany
phpion
Cytat(neck99 @ 26.01.2010, 14:38:59 ) *
byłbym zobowiązany

To bądź i śmigaj na giełdę ofert. Daj tam ogłoszenie wraz z widełkami wynagrodzenia.
Ellington
Cytat
Możesz mi pomoc ?

Staram sie jak moge - podalem Ci adres do kodu, rozwiazanie alternatywne w jQuery... mysle, ze wiecej w tej kwestii nie trzeba. Zobacz sobie, jak to jest rozwiazane przy pomocy jQ: http://api.jquery.com/jQuery.post/ Prosciej sie chyba nie da.

Wybacz, ale kodu za Ciebie pisal nie bede, bo nie mam na to czasu smile.gif.

neck99
Ellington doceniam smile.gif jednakże dla mnie to co mi pokazałeś to czarna magia. z PHP mam odczynienia od tygodnia może 2. I jest to samodzielna nauka z kursów. Więc niestety nie łapie wszytkich dokumentacji sad.gif

Może sie podejmiesz -zapłacę. Chce tylko kawałem działający ankiete sobie rozbuduje juz sam. Ankiete która wyświetla sie w 1 stronie i wpisuje dane do bazy potrafie zrobic. Jednakże nie potrafie jej rozbić na strony. Bedzie w ankiecie ok 20 pytań czyli ok 5 stron. ja potrzebuje tylko kawałek kodu jak zrobic zeby po naciśnięciu guzika dalej wskoczyła druga strona z kolejnymi pytaniami. I jak na końcu pozbierać te dane.

EDIT: znalazłem sposób dla mnie prostszy na ukrywaniu DIV. :

1. <div style="display: block" id="1">
  2. <hr />
  3. <p>Oto treść diva 1 </p>
  4. <hr>
  5. <INPUT TYPE="button" VALUE="dalej" onClick="document.getElementById('1').style.display='none';document.getElementById('2').style.display='block';" /></ br>
  6. </div>
  7.  
  8. <div style="display: none" id="2">
  9. <hr />
  10. <p>Oto treść diva 2 </p>
  11. <hr>
  12. <INPUT TYPE="button" VALUE="dalej" onClick="document.getElementById('2').style.display='none';document.getElementById('3').style.display='block';" /></ br>
  13. </div>
  14.  
  15. <div style="display: none" id="3">
  16. <hr />
  17. <p>Oto treść diva 3 </p>
  18. <hr>
  19. <INPUT TYPE="button" VALUE="dalej" onClick="document.getElementById('3').style.display='none';document.getElementById('4').style.display='block';" /></ br>
  20. </div>

czy da sie zrobić tak żebym nie musiał tych id wpisywac recznie tylko jakoś z automatu zeby sie postawiały ? chodzi o document.getElementById('1'), document.getElementById('2'), document.getElementById('3') bo bede miał ich ok 20 sad.gif
Ellington
Zrob petle w PHP, ktora Ci bedzie generowac divy i wypelniac trescia.

Uzyj tez jQuery, tam masz selektory i zamiast document.getElementById('3') wystarczy, ze wpiszesz $('#jakis_id'), to znacznie wygodniejsze.

Wystrzegalbym sie takiego nazewnictwa przy id, najlepiej dac jakis przedrostek, np. element-1, element-2;

Ps. To zdzierstwo wyciagac za taki skrypt pieniadze, ale pewnie na zleceniach.przez.net znalazlbys kogos, kto Ci to zrobi za dyszke winksmiley.jpg.
neck99
Cytat(Ellington @ 26.01.2010, 21:51:09 ) *
Zrob petle w PHP, ktora Ci bedzie generowac divy i wypelniac trescia.

Uzyj tez jQuery, tam masz selektory i zamiast document.getElementById('3') wystarczy, ze wpiszesz $('#jakis_id'), to znacznie wygodniejsze.

Wystrzegalbym sie takiego nazewnictwa przy id, najlepiej dac jakis przedrostek, np. element-1, element-2;

Ps. To zdzierstwo wyciagac za taki skrypt pieniadze, ale pewnie na zleceniach.przez.net znalazlbys kogos, kto Ci to zrobi za dyszke winksmiley.jpg.

no niestety jak trzeba cos zrobić a nie ma sie za duzo na to czasu to zostaje tylko komuś zawrócić głowę a dzisiejsze społeczeństwo za darmo to nawet nie pobije człowieka smile.gif

Co do petli musiał bym dane zapisać w bazie bądz tablicy prawda ? nie wiem czy to dobry pomysł bo ankieta bedzie miała raz 3 raz 10 odpowiedzi + teskst + pola tekstowe i opisy hmm..
Ellington
Tak, musi być jakis data source - baza, tablica, xml, cokolwiek. W zasadzie na pliku tekstowym też to możesz zrobić, ale musiałby być dobrze sformatowany smile.gif.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.