Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jeden plik do wszystkich podkatalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jurigag
Witam. A więc posiadam olbrzymi problem. Na moim ftp ludzie zakładają własne podstrony. Teraz załóżmy chcę wkleić plik abc.php do wszystkich podfolderów w głównym folderze nie znając nazw tych podfolderów. Czy jest to wykonywalne? Nie bawi mnie zbytnio ręczne takie wpisywanie nazw albo wklejanie pliku(400 stron prawie)....
marian84
Napisz prosty skrypt w php zawierający formularz z uploadem pliku, który później wklei go do wszystkich katalogów.
Zachęcam do lektury
http://php.net/manual/en/function.opendir.php

Oraz

http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=38
Jurigag
Nie o to mi chodzi, mam za dużo tych folderów aby je wpisywać ręcznie. To może jeszcze inna opcja. Nie podaję nazw folderów, ale zczytuje je wszystkie z bazy. Coś takiego da się zrobić?

Podbijam, moze ktos zrobic taki skrypt gdzie nazwy do kopiowania pobieralo by z bazy i wklejalo tam plik do folderu?
Wicepsik
Otwórz folder tam gdzie są wszystkie foldery użytkowników i będziesz miał nazwy tych folderów...
Jurigag
Okej, tylko ze teraz kopiowanie ponad 500 nazw i wklejanie ich i odpalanie skryptu jest nieco czasochlonne nie sadzisz?
Virus_PL
Polecam wbudowaną w php klasę DirectoryIterator. Kod mógłby wyglądać mniej więcej tak:

1. foreach (new DirectoryIterator('./') as $file) {
  2. if ($file->isDir()) {
  3. // zapisz plik w tym katalogu...
  4. }
  5. }

Polecam lekturę dokumentacji tej klasy w celu uzyskania większej ilości szczegółów.
Jurigag
Dobra już sobie poradziłem z bazy nazwy wyciąga:

1. <?php
  2. mysql_connect("host","login","hasło");
  3. $query = "SELECT nazwa rekordu FROM tablica";
  4. $result = mysql_query($query);
  5. while ($row = mysql_fetch_array ($result)) {
  6. $file = 'plik.txt';
  7. $newfile = ''.$row['nazwa'].'/plik.txt';
  8. if (!copy($file, $newfile)) {
  9. echo "Nieudało się skopiować $file...<br>";
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo "Plik Skopiowany $newfile<br>";
  14. }
  15. }
  16. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.