Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Newsy i komentarze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matjanos
Witam. Nie jestem Pewien czy wybrałem dobry dział, bo nie mam pojęcia w jakim języku pisze się system newsów i komentarzy do nich.

W każdym razie do tej pory newsy pisałem do pliku i z niego skrypt php wyjmował je i funkcją explode oddzielał date, autora i tekst. ale to jest trochę nieeleganckie... do tego jakiekolwiek komentarze do newsa sprawę komplikują niemiłosiernie. Zastanawia mnie więc jak duże serwisy radzą sobie z tym problemem. Widuję nieraz newsy w nowych podstronach (w dokumentach html), ale jak wtedy radzą sobie ze skryptami php? wyjaśnijcie mi to trochę!
icetique
Serwisy z reguły robi się w oparciu o bazy danych (MySQL, PostgreSQL, Oracle, MSSQL), one wszystkie przechowują swoje dane w plikach jednak pozwalają na łatwe pobieranie danych, zarządzanie nimi, indeksowanie (co przyspiesza wyszukiwanie i sortowanie), etc. Oparte są one o język zapytań SQL (każda baza jednak posiada w pewnym stopniu standard ten zmodyfikowany) dlatego tworzone są takie narzędzia, jak np. PDO. W oparciu o bazę pobranie newsów opiera się jedynie na wyprowadzeniu odpowiedniego zapytania, np.:

1. SELECT * FROM news LIMIT 10

Proponuję poczytać o bazach danych.

Natomiast rozszerzeniem .html się nie zamartwiaj, bo to tak naprawdę może być wszystko. Jeśli chcesz wiedzieć czemu, to poczytaj o mod_rewrite.
matjanos
No to dzięki za wyklarowanie tematu. Nie myślałem, że taka szeroka wiedza o bazach danych przyda mi się już na tym etapie. Cóż, szykuje się długa lektura;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.