Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nadpisywanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Pchelek
musze stworzyc taka tabele w bazie danych albo zrobic taki skrypt (bo nie wiem jak to ma byc) ze w jak wartosc w pierwszej kolumnie mialaby sie powtarzac to zostaje automatycznie nadpisywana... czyli np. jak mam w tabeli kolumny name, gg, i mail to jak ktos poda name Marcin jakies gg i mail a juz bedzie wpis z name Marcin to zostatnie to nadpisane (wiem ze przyklad jest bezsensu ale mi to jest potrzebne do czegos innego smile.gif)
kossa
przed dodaniem do bazy sprawdz czy istnieje juz taki wpis i wowczas na warunku if dokonaj albo update ... where albo insert ...

Kossa
Skopi
Tylko pamietaj, zeby tylko ktos kozystajacy z name Marcin mogl to zrobic, w przeciwnym razie kazdy zmieni Ci dane dotyczace Marcina, a chyba nie o to chodzi smile.gif
Pchelek
aha spox bo myslalem ze moze jdenak idzie stworzyc taka tabele ktora bedzie miala taka funkcje... a jeszcze jak przy uzyciu petli while wyciagnac wszyctkie wpisy z pola name (niewiadomo ile ich tam jest) i do kazdego przypisac jakas zmienna... typu $name1, $name2, $name3 itd czy moze da sie jakos inaczej...
kossa
jest klauzura where pole=warunek

np.: select imie from tabela where imie='Marcin'

to zapytanie wyswietli Tobie tylko rekordy z imieniem Marcin w polu imie

Kossa
Pchelek
nie chodzi mi o to ze ja potem ze np w tabeli mam pelne 20 wpisow i kazdy inne imie itd. i ja je teraz musze do flasha przekazac a do flasha musze je przekazac zmiennymi
np jakbym chcial je wyswieltli to bym zrobil:
printf("%s, $row["name"]);
a jak chce aby kazda wartosc z pola name byla rowna zmiennej $name
czyli ze jak w pierwszym polu bedzie zalozmy te imie Marcin to $name1= Marcin, w drugim inne imie to $name2 = inne imie, i tak zeby tych zmiennych bylo tyle ile wpisow...
kossa
wstawiaj zatem imiona do tablicy array i wyciagaj po indksie albo w petli while ustaw licznik np: $a=0; i przy kazdym kroku zwiekszaj go $a++; wartosc $a wykorzystuj do tworzenia zmiennej

$imie$a=$imie_wyciagniete_w_tym_kroku_z_bazy

mam nadzieje ze jasno wyrazilem swoja mysl smile.gif

Kossa
Pchelek
dobra patrz tak wyglada caly skrypt:
[php:1:cafa7d927d]
<?
$x = $_POST['x'];
$y = $_POST['y'];

$db = mysql_connect("localhost", "root");
mysql_select_db("game", $db);
$sql = "INSERT INTO level1 VALUES('$name','$x', '$y')";
mysql_query($sql);

$result = mysql_query("select * from menu order by 'name'");
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
$nr = "0";
$name$nr = "%s, $row['name']";
$x$nr = "%s, $row['x']";
$y$nr = "%s, $row['y']";
$nr++;
printf("$name$nr");
}
?>
[/php:1:cafa7d927d]
mial on dzialac tak ze flash przekazuje 3 zmienne $name, $x, $y do php php to zapisuje do bazy danych... potem odczytuje wszystkie wpisy z tabeli i do kazdego przypisuje zmienna z nr wpisu i nastepnie flash sobie to pobierze... blad w lini 13... smile.gif
kossa
pisalem na szybko - zly to byl pomsl ze zmienna $cos$cos - wstawiaj kolejne imiona do tablicy array

Kossa
Pchelek
do tablicy arry questionmark.gif ee wiesz ja tam sie dobrze nieznam na tych sprawach.... moze jasniej...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.