Postanowiłem wrzucić na stronę skrypt GreyBox, aby ładnie oglądać zdjęcia.
Ściągnąłem co trzeba z oficjalnej strony: ZOBACZ i wrzuciłem do katalogu "greybox": ZOBACZ.
Dodałem na stronie w sekcji <head> zgodnie z instrukcją skrypt i ustawiłem ścieżki do folderu z plikami:
Kod
<script type="text/javascript" src="./greybox/AJS.js"></SCRIPT>
<script type="text/javascript" src="./greybox/AJS_fx.js"></SCRIPT>
<script type="text/javascript" src="./greybox/gb_scripts.js"></SCRIPT>
<link href="./greybox/gb_styles.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<script type="text/javascript" src="./greybox/AJS_fx.js"></SCRIPT>
<script type="text/javascript" src="./greybox/gb_scripts.js"></SCRIPT>
<link href="./greybox/gb_styles.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
Potem zgodnie z instrukcją wpisałem kod do wyświetlania obrazka, dla testu jednego z adresu URL, drugiego z pliku.
Kod
<a href="http://static.flickr.com/119/294309231_a3d2a339b9.jpg" title="CZERWONY LIŚĆ" rel="gb_image[]">
<font color="#9E101E"><span style="text-decoration: none">zobacz zdjęcie z URL</span></font></a>
<a href="greybox/10173.JPG" title="W PRADZE" rel="gb_image[]">
<font color="#9E101E"><span style="text-decoration: none">zobacz zdjęcie z pliku</span></font></a>
<font color="#9E101E"><span style="text-decoration: none">zobacz zdjęcie z URL</span></font></a>
<a href="greybox/10173.JPG" title="W PRADZE" rel="gb_image[]">
<font color="#9E101E"><span style="text-decoration: none">zobacz zdjęcie z pliku</span></font></a>
Wszystko działa pięknie w przeglądarce IE, ale sypie się w Chrome i Firefox: ZOBACZ
Chrome wyświetla po kliknięciu białe okno bez załadowania obrazu, ale za to ładuje go przy DRUGIM kliknięciu na link!!!
Firefox z URL nie ładuje w ogóle, a z pliku również dopiero przy drugim kliknięciu.
CO ZROBIĆ, ŻEBY TO DZIAŁAŁO BEZ PROBLEMU RÓWNIEŻ NA POZOSTAŁYCH DWÓCH PRZEGLĄDARKACH?? A działa, bo obrazy na innych stronach w necie z GreyBoxem otwierają się bez problemu.
Zdjęcia i tak będą w katalogu, więc nie zależy mi tak na plikach z adresów URL.
Z góry dzięki za wszelką pomoc. Nie jestem informatykiem ani programistą tym bardziej, więc mam blade pojęcie o skryptach JS.